Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yazar Mıgırdiç Margosyan’a veda: “Anadolu sentezi bir Türkiye aydını”

Diyarbakırlı Ermeni yazar Mıgırdiç Margosyan (84), bugün (7 Nisan) Kumkapı Patrikhane Kilisesi’nde düzenlenen törenle son yolculuğuna uğurlandı. 

Geçen cumartesi (2 Nisan) yaşamını yitiren Margosyan’ın cenazesine Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül’ün de aralarında olduğu siyasiler de katıldı. 

“Önemli bir değerdi”

Törende konuşan Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan, “Mıgırdiç Margosyan, Anadolu sentezi bir Türkiye aydınıydı” dedi. Paylan, “Diyarbakır ve Türkiye önemli bir değerini kaybetti” diye konuştu.

Margosyan, kilisedeki törenin ardından Şişli Ermeni Mezarlığı’nda toprağa verildi. Margosyan’ın mezarına oğlu Şant Margosyan ve yazar Şeyhmus Diken tarafından Diyarbakır’ın Dicle ilçesine bağlı köyü Heredan’dan getirilen toprak döküldü

Mıgırdiç Margosyan kimdir?

Diyarbakır’da 23 Ara­lık 1938’de Han­çe­pek Ma­hal­le­si’nde (Gâ­vur Ma­hal­le­si) doğ­an Margosyan, eği­ti­mi­ni Sü­ley­man Na­zif İl­ko­ku­lu, Zi­ya Gö­kalp Or­ta­oku­lu, da­ha son­ra İs­tan­bul’da­ki Bez­ci­yan Or­ta­oku­lu ve Getronagan Li­se­si’nde sür­dür­dü. İs­tan­bul Üni­ver­si­te­si Ede­bi­yat Fa­kül­te­si Fel­se­fe Bö­lü­mü’nü bi­tir­di.

1966-1972 yıl­la­rı ara­sın­da Üs­kü­dar Se­lam­sız’da­ki Surp Haç Tıb­re­vank Er­me­ni Li­se­si’nde mü­dür­lü­ğün ya­nı sı­ra fel­se­fe, psi­ko­loji, Er­me­ni di­li ve ede­bi­ya­tı öğ­ret­men­li­ği yap­tı. Da­ha son­ra öğ­ret­men­li­ği bı­raka­rak ticarete atıldı. Mar­ma­ra ga­ze­te­sin­de ya­yım­la­nan Er­me­ni­ce öy­kü­le­ri­nin bir bö­lü­mü “Mer Ayt Goğ­me­rı” (Bizim Ora­lar) adıy­la ki­tap ha­li­ne geti­ril­di (1984) ve bu ki­ta­bıy­la 1988’de, Er­me­ni­ce ya­zan ya­zar­la­ra ve­ri­len Eliz Ka­vuk­çu­yan Ede­bi­yat Ödü­lü’nü (Pa­ris-Fran­sa) al­dı. Aras Yayıncılık tarafından basılan “Gâvur Mahallesi” (1992), “Söy­le Mar­gos Ne­re­li­sen?” (1995) ve “Bi­le­ti­miz İs­tan­bul’a Ke­sil­di” (1998) ad­lı Türk­çe kitaplarını, 1999’da ikin­ci Erme­ni­ce ki­ta­bı “Dik­ri­si Ape­ren” (Dic­le Kı­yı­la­rın­dan) iz­le­di. 

“Gâ­vur Ma­hal­lesi” Aves­ta Ya­yın­la­rı ta­ra­fın­dan “Li Ba Me, Li Wan De­ran” (Bi­zim O Yö­re­ler) (1999) adıy­la Kürt­çe ola­rak ya­yım­lan­dı. “Tes­pih Ta­ne­le­ri” (2006) ad­lı anı ro­ma­nı­ büyük ilgiyle karşılandı. Margosyan Evrensel gazetesinde “Kirveme Mektuplar” adlı köşesinde yazıyordu. Köşesindeki makalelerinin bir kısmı “Kirveme Mektuplar” adıyla Lis Yayınevi tarafından 2006’da kitap haline getirildi.

1996-1999 arasında Agos gazetesinde yayımlanan makalelerinden yapılan bir seçki olan “Zur­na” 2009’da, yine Evrensel yazılarından derlenen “Çen­gel­li­iğ­ne” (ilk basımı 1999, Belge) ve Yeni Yüzyıl ve Yeni Gündem gazetelerinde yayımlanan makalelerinden derlenen “Kür­dan” 2010’da kitaplaştırıldı.

Yazarın, dünyanın yaratılış hikâyesini mizahi bir üslupla ele aldığı son kitabı “Tanrı’nın Seyir Defteri” ise 2016’da yayımlandı.


Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.