Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu  Et ve Süt Kurumu’na alınmadı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün (7 Nisan) Twitter hesabından son zamanlarda et ve süte yapılan zamları konuşmak üzerine Et ve Süt Kurumu’na (ESK) gideceğini duyurmuştu. Kılıçdaroğlu bugün (8 Nisan), ESK yönetimi tarafından kabul edilmeyen randevusuna geldi. Kapıda CHP liderini güvenlik görevlisi karşıladı ve içeri alınmayacağını kendisine söyledi. ESK önünde açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, “Beşli çeteye sağlanan imkanların, dolarların en azından binde birini yoksul aileler için harcasalar hiçbir çocuk yatağa aç girmez” dedi. ESK ise Tweeter üzerinden açıklama yaptı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden bugün (8 Nisan) Et ve Süt Kurumu (ESK) tarafından verilmeyen randevusuna geldi ancak Kılıçdaroğlu’nu kapıda karşılayan güvenlik görevlisi kendisine içeri alınmayacağını söyledi. Kılıçdaroğlu yanında partisinin kadın miletvekilleri ve Derin Yoksulluk Ağı Kurucusu Hacer Foggo ile birlikte geldi ve basın mensuplarının izdihamı altında açıklama yapmaya çalıştı. Et ve süte yapılan zamları konuşmak için geldiği kurumun kapısından dönen Kılıçdaroğlu şu şekilde konuştu: 

“Bugün Et ve Süt Kurumu’nun önündeyim, burada bulunmamın temel nedeni çocukların haklarını savunmak. Kadın milletvekilleriyle beraberim, bütün anneler çocuklarının iyi beslenmesini isterler. Beslenme bir haktır, bu hakkı da sosyal devlet sağlar. Hiçbir çocuk yatağa aç girmemeli.”

“Et ve Süt Kurumu’nun kaynaklarını birilerine peşkeş çektiğiniz için çocuklar yatağa aç giriyor” 

Kılıçdaroğlu, kurumun önünde yaptığı açıklamada, “Et ve Süt Kurumu’nun kaynaklarını birilerine peşkeş çekerseniz çocuklar yatağa aç girer” diyerek iktidara çağrıda bulundu. CHP lideri şöyle konuştu:  

“Buradan saraya ve sarayın yetkililerine çağrı yapıyorum. Beşli çeteye sağlanan imkanların, dolarların en azından binde birini yoksul aileler için harcasalar hiçbir çocuk yatağa aç girmez. Et ve Süt Kurumu’nun kaynaklarını birilerine peşkeş çekerseniz çocuklar yatağa aç girerler.” 

“Et ve Süt Kurumu çiftçinin, üreticinin yanında olmalı”

Asgari ücret alanların et ve süte ulaşamadığını vurgulayan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Bugün süt ürünleri perişan. Bir kilo kıyma 100 liraya dayandı. Hangi asgari ücretli çocuğuna düzenli süt alabilecek? Saray ve yetkilileri bunu ne kadar duyarlar bilmiyorum ama açık ve net söylüyorum. Benim yaptığım çağrı bu ülkedeki insanların refahı içindir. Et ve Süt Kurumu çiftçinin, üreticinin yanında olmalı.”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ilk önce Merkez Bankası’na (MB) gitmiş ve MB Başkanı Şahap Kavcıoğlu ve ekibiyle görüşmüştü. Daha sonra Türkiye İstatistik Kurumu’ndan (TÜİK) randevu talebinde bulunmuş ancak TÜİK’e alınmamıştı. CHP lideri, Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) da gitmiş ancak bakanlığın kapısına zincir vurulmuştu. 

Hacer Foggo: “Her evde gelişim bozukluğu olan çocuk var”

Kılıçdaroğlu’nun “Hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek” sözleriyle kurulan, CHP Yoksulluk ve Dayanışma Ofisi yöneticisi Hacer Foggo, “O son çocuğu buluncaya kadar mücadele edeceğiz” dedi. Her evde gelişim bozukluğu olan çocuklar ve kronik hastalıkları olan insanlar olduğunu söyleyen Foggo, “Bunlar açlığın, yoksulluğun belirtileri. İnsanlara cep telefonlarını değil, bunları sorun” diye konuştu.

Et ve Süt Kurumu’nda yönetim değişikliğine neden olmuştu?

Et ve Süt Kurumu (ESK) ürünlerinin piyasaya göre daha ucuz olması nedeniyle ucuz et alabilmek için insanlar kurum önünde uzun kuyruklar oluşturmuştu. ESK kırmızı et fiyatlarına yüzde 48 zam yapmış ve zam haberinin ardından Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Osman Uzun konuyla ilgili “Çok uzun kuyruklar oluşuyordu. Bu nedenle biz fiyatı artırdık” demişti. Bu açıklamanın ardından Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Osman Uzun, 28 Mart Pazartesi günü görevden alındı. Uzun’un yerine eski Hayvancılık Genel Müdürü Mustafa Kayhan getirildi.

Et ve Süt Kurumu’ndan Tweter üzerinden açıklama

Et ve Süt Kurumu, Kılıçdaroğlu’nun randevu talebi ve bu sabah kurumun kapısı önüne gelerek konuşması hakkında Twitter üzerinden açıklama yaptı. Açıklamada, Kılıçdaroğlu’nun randevu talebine cevap verildiği belirtilerek şöyle denildi:

Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Prof. Dr. Vahit Kirişci ile görüşmeniz daha uygun olur, zira sizlerin muhatabı kendisidir. Sayın Bakanımız gerekli görürlerse o görüşmeye bizleri de davet eder’ cevabı verilmiştir. Sayın Kılıçdaroğlu’nun verilen bu cevaba rağmen Et ve Süt Kurumu’nun önüne gelerek basın açıklaması yapmasını kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.