Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Haber Hafta Sonu (9 Nisan 2022): Donetsk’te tren istasyonuna saldırı, Buça’da sivillerin öldürülmesi | Prof. Dr. Serhat Güvenç yorumladı

Editör: Gamze Elvan

Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk’te bulunan Kramatorsk şehrinde sivilleri tahliye etmek için kullanılan tren istasyonuna roket saldırısı düzenlendi. Donetsk Valisi Pavlo Kirilenko, saldırıda 10’u çocuk 50 kişinin öldüğünü, 98 kişinin de yaralandığını söyledi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya’nın bilerek sivilleri hedef aldığını söyleyerek saldırıyı kınadı. Rusya’dan ise “Saldırıyla ilgimiz yok” açıklaması geldi.

Karadağ, Rusya’ya yaptırım açıklayan ülkeler arasında katıldı. NATO üyesi ve Avrupa Birliği’ne aday ülke olan Karadağ daha önce Rusya’ya yaptırım açıklamada isteksiz davranmıştı. Rusya’nın yatırım ve turizm merkezlerinden biri olan Karadağ’da da çok sayıda zengin Rus’un mülkleri ve yatları var. Karadağ, hava sahasını Rusya’ya kapatmış, dört Rus diplomatı da sınır dışı etmişti.

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’daki Mirhorod Hava Üssü’nde bir cephanelik vurulduğunu açıkladı. Saldırıda Ukrayna Hava Kuvvetleri’ne ait M-29 ve Mig-8 helikopterleri imha edildi. Bölge valisi Dimitro Lunin, “önemli bir hasarın” oluştuğunu belirtti.

Batılı bir yetkili, Rusya’nın Ukrayna’nın işgal komuta kadrosunu değiştirdiğini, Suriye’de görev almış, çatışma deneyimine sahip bir generalin göreve getirildiğini söyledi. İsminin verilmemesi şartı ile bilgi veren kaynak, Rusya’nın Güney Komutanı General Alexander Dvornikov’un işgal komutasının başına geçtiğini de aktardı. Haber Hafta Sonu’nda bu akşam Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serhat Güvenç, Rusya – Ukrayna savaşında yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. 

Spotify’dan dinleyebilirsiniz:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.