Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

3 Dakikada Haftanın Gündemi (10): Ulaşıma ve suya zam, Cemal Kaşıkçı davası, muhalefetin cumhurbaşkanı adaylığı tartışması

(4 Nisan – 10 Nisan)

Editörler: Gamze Elvan & İnan Ketenciler

Prodüksiyon: Özgün Özgül, Pirsu Can Ergen & Özge Elvan

Geçen haftanın öne çıkanlarını derledik.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nin, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Olağanüstü Kurulu 5 Nisan’da İBB’nin Saraçhane’deki başkanlık binasında yapıldı. İSKİ, İstanbul’da suya yüzde 68,34’lük zam teklif etti. Ancak AKP grubu fiyatı çok yüksek buldu ve ortak kararla bir zam yapılmasını istedi. Ortak karar sonrasında birinci kademe için 5,56 lira olan birim fiyatı 8,33 liraya yükseldi. İkinci kademe için geçerli olan 8,35 liralık fiyatın 12,51 liraya yükselmesini içeren teklif İBB Meclisi’nde oy birliğiyle kabul edildi. 

Zamlar bununla da sınırlı kalmadı. İstanbul’da ulaşıma yüzde 40 zam yapıldı. Artan akaryakıt fiyatlarından sonra mart ayı Ulaştırma ve Koordinasyon Merkezi toplantısında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, ulaşıma yüzde 50’lik zam teklifi hükümet temsilcilerinin oylarıyla reddedilmişti. İstanbul’da ulaşıma yüzde 50’lik zam teklifi hükümet temsilcilerinin oylarıyla ikinci kez reddedilmesinin ardından 6 Nisan’da UKOME, olağanüstü bir toplantı yapıldı. İBB, yüzde 50’lik zam teklifini yüzde 40’a düşürdü ve teklif “şerhli” oybirliğiyle kabul edildi. İBB’nin yüzde 40’lık zam teklifine göre tam bilet 5,48 liradan 7,67 liraya, tam abonman 430 liradan 602 liraya, öğrenci abonmanı 78 liradan 109 liraya, sarı taksi açılış ücreti 7 liradan 9,8 liraya, sarı taksi kısa mesafe ücreti ise 20 liradan 28 liraya yükseldi.

Washington Post yazarı Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda 2 Ekim 2018’de öldürülmesine ilişkin 26 sanığın yargılandığı davaya, 7 Nisan’da İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Mahkeme heyeti, davanın durmasına ve yargılamanın Suudi Arabistan adli makamlarına gönderilmesine karar verdi

Muhalefetin ortak cumhurbaşkanı adayı tartışması sürüyor. Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ’ın “Mansur Yavaş’ı, Zafer Partisi olarak göreve çağırıyoruz. Bu bir adaylık değil, milli bir meseledir” diyerek Yavaş’ı adaylığa çağırmasının ardından, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Kemal Kılıçdaroğlu’ndan da konuya ilişkin açıklama geldi. Kılıçdaroğlu, “Sayın Özdağ’ın cumhurbaşkanı adayı için bir CHP’liyi önermesinden memnunum. Kimin aday olacağı konusunda anahtar altılı masa, altı lider adayı belirleyecek” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi lideri Kemal Kılıçdaroğlu, perşembe günü Twitter hesabından son zamanlarda et ve süte yapılan zamları konuşmak üzere Et ve Süt Kurumu’na gideceğini duyurmuştu. CHP lideri Kılıçdaroğlu, Et ve Süt Kurumu tarafından kabul edilmeyen randevusuna 8 Nisan’da gitti. Kapıda CHP liderini güvenlik görevlisi karşıladı ve içeri alınmayacağını kendisine söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.