Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Haber Hafta Sonu (10 Nisan 2022): Fransa’nın lider arayışı, muhalefetin adaylık tartışması

Editör: İnan Ketenciler

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali hem dünyada hem de Avrupa’daki tüm dengeleri değiştirmiş durumda. Avrupa’nın ikinci büyük ekonomisi, Avrupa Birliği’nin (AB) tek Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) daimi üyesi ve 2022’nin ilk dönem Avrupa Konseyi Başkanı Fransa, hem kendisinin hem dünyanın geleceği açısından hayli önemli bir seçime gidiyor. Seçimler, iki yıl boyunca etkisini hissettiren koronavirüs salgını, Fransa’yı esir alan İslam ve göçmenlik tartışmaları, Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaş gibi ulusal ve uluslararası krizlerin gölgesinde düzenlenecek. 48 milyon Fransa vatandaşı, bugün (10 Nisan) sandığa gitti. İlk turda hiçbir aday yüzde 50’nin üzerinde oy alamazsa seçmenler, 24 Nisan Pazar günü bir kez daha sandık başında olacak. Haber Hafta Sonu’nda bu akşam Medyascope yorumcusu Alphan Telek ve Medyascope muhabiri Mehmet Yaşar Altundağ Fransa’da son durumu anlattı ve olası senaryoları değerlendirdi.

Muhalefetin ortak cumhurbaşkanı adayı tartışması sürüyor. Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ’ın “Mansur Yavaş’ı, Zafer Partisi olarak göreve çağırıyoruz. Bu bir adaylık değil, milli bir meseledir” diyerek Yavaş’ı adaylığa çağırmasının ardından, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Kemal Kılıçdaroğlu’ndan da konuya ilişkin açıklama geldi. Kılıçdaroğlu, “Sayın Özdağ’ın cumhurbaşkanı adayı için bir CHP’liyi önermesinden memnunum. Kimin aday olacağı konusunda anahtar altılı masa, altı lider adayı belirleyecek” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi lideri Kemal Kılıçdaroğlu, perşembe günü Twitter hesabından son zamanlarda et ve süte yapılan zamları konuşmak üzerine Et ve Süt Kurumu’na gideceğini duyurmuştu. CHP lideri Kılıçdaroğlu, bugün  Et ve Süt Kurumu tarafından kabul edilmeyen randevusuna geldi. Kapıda CHP liderini güvenlik görevlisi karşıladı ve içeri alınmayacağını kendisine söyledi. Haber Hafta Sonu’nun bir diğer konuğu kamuoyu araştırmacısı ve siyasal iletişim uzmanı Dr. İbrahim Uslu da muhalefette yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.