Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Araştırma: İnsanlar her hafta bir kredi kartı kadar plastik yiyor

​Avusturya’daki Viyana Tıp Üniversitesi’nde yürütülen ve Exposure & Health Dergisi’nde yayımlanan araştırmaya göre ortalama bir insan, haftada 5 gram mikroplastik ve nanoplastik tüketiyor. İnsanların tükettiği bu miktar, bir kredi kartının ağırlığı ile eşdeğer.

0,001 milimetreden daha küçük plastik parçacıklarına nanoplastik, 0,001-5 milimetre arasındakilere ise mikroplastik adı veriliyor.

Bilim insanlarına göre nano ve mikroplastik parçacıkları, insan vücuduna gıda paketlerinden, deniz tuzundan, deniz mahsullerinden ve hatta içme suyundan giriyor. 

Raporda alıntılanan başka bir tespite göre bir insan tavsiye edilen günlük su miktarını (1,5 – 2 litre) plastik şişelerden içtiği takdirde vücuduna yılda 90 bin plastik parçacık giriyor. Ancak plastik şişeleri kullanmayı bırakmak bu sorunu çözmüyor. Aynı miktarda musluktan su içenlerin vücudunda da 40 bin parçacık saptandığı tespit edildi.

Araştırmada yer alan bilim insanlarına göre bağırsağa giren plastikler bağışıklık sistemini harekete geçirerek iltihap oluşumunu tetikliyor. Sindirim sistemindeki bu tepkinin “kanser oluşumuna giden kimyasal yolu tetiklediği” belirtiliyor.

Viyana Tıp Üniversitesi’nden bilim insanları tarafından da değerlendirilen başka bir araştırmada mikroplastiklerin insan vücudunda kaldığı ispatlanmıştı. Hollanda’nın Vrije Üniversitesi’nde yürütülen bu araştırmada, 22 kişiden alınan kan örneklerinin 17’sinde mikroplastiklere rastlanmıştı.

Bir başka bilimsel araştırma ise bebeklerin dışkısında, yetişkin insanların dışkısına kıyasla 10 kat daha fazla mikroplastik bulunduğunu ortaya koymuştu.

Kaynak: New York Post

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.