Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cari açık şubatta 5,2 milyar dolar arttı, 12 aylık cari açık 21,8 milyar dolar oldu

Merkez Bankası (MB) verilerine göre cari açık şubat ayında 5,15 milyar dolar arttı ve 12 aylık cari işlemler açığı 21,8 milyar dolara ulaştı. MB’nin cari işlemler dengesi açıklamasında, 6 milyar dolarlık dış ticaret açığının etkili olduğu belirtildi.  

Merkez Bankası (MB), Şubat 2022 dönemine ait ödemeler dengesi istatistiklerini açıkladı.  Şubat ayında cari açık 5,15 milyar dolar arttı ve 12 aylık cari açık işlemler açığı 21,8 milyar dolara ulaştı. Ocak 2022’de cari işlemler açığı, aylık 7 milyar dolar ve 12 aylık 19,1 milyar dolar seviyesindeydi.

MB tarafından yapılan açıklamada, 6 milyar dolarlık ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığının, cari işlemler açığındaki artışta etkili olduğu belirtildi. Ocak-Şubat 2021’de 4,25 milyar dolar olan dış ticaret açığı, Ocak-Şubat 2022’de 14,35 milyar dolar oldu. 

Çekirdek denge olarak bilinen, altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı, Şubat 2021’de 624 milyon dolar fazla verirken Şubat 2022’de 2,17 milyar dolar fazla verdi. 

Resmi rezervlerde net azalış 2,2 milyar dolar

Şubat 2022’de resmi rezervlerde 2,2 milyon dolar net azalış gerçekleşti. Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler 4 milyon dolar ve portföy yatırımlarında net çıkış 765 milyon dolar oldu.

Yurtdışı bankaların yurtiçindeki mevduatları, yabancı para cinsinden 495 milyon dolar ve Türk Lirası (TL) cinsinden 2 milyar dolar net artış olmak üzere, toplam 2,5 milyar dolar net artış kaydetti. Yurtiçi bankaların, yurtdışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları ise 2,2 milyar dolar net artış gösterdi.

Yurtdışından sağlanan krediler için, bankalar 911 milyon dolar ve Genel Hükümet 174 milyon dolar net geri ödeme yaptı. Yurtdışındaki tahvil ihraçları için ise bankalar 551 milyon dolar, Genel Hükümet 1 milyar dolar net kullanım gerçekleştirdi.

Türk Lirası’ndaki değer kaybının cari açığı kapatacağı iddia ediliyordu

MB’nin politika faizini düşürdüğü 2021 yılı eylül-aralık arasında, TL’nin değer kaybetmesinin “rekabetçi kur” ile cari fazla vererek, büyümeyi sağlayacağı iddia ediliyordu. MB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, 28 Ekim 2021’deki Enflasyon Raporu toplantısında, MB’nin reeskont kredi faizlerini düşürüp vadeleri uzatarak ihracatı ve üretimi artırmayı amaçladığını, bu şekilde cari fazla vererek finansal istikrar ve fiyat istikrarın sağlanacağını söylemişti. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 22 Kasım 2021’de kabine toplantısının ardından yaptığı konuşmada şöyle konuşmuştu:

“Ülkemizde önceliğimiz olan istihdamı artırmanın yolunun yatırımdan, üretimden, ihracattan, büyümeden geçtiği konusunda kimsenin şüphesi olmasın. Biz ne yaptığımızı, ne için yaptığımızı, nasıl yaptığımızı, hangi risklerle karşı karşıya bulunduğumuzu, sonunda ne elde edeceğimizi gayet iyi biliyoruz. İnşallah önümüzdeki aylardan itibaren politikalarımızın günlük hayattaki olumlu yansımalarını görmeye başlayacağız.”

Cari işlemler hesabının şubat ayında 5,15 milyar dolar açık vermesine gelen bazı tepkiler şöyle:

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.