Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Pakistan’da siyasi kriz: İmran Han dönemi kapandı, başbakanlık koltuğuna Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yakınlığı ile bilinen Şahbaz Şerif oturdu

Pakistan’da Başbakan İmran Han hükümetinin güvensizlik oylaması ile düşürülmesinin ardından yeni başbakan bugün seçildi. Eski Pakistan Başbakanı Navaz Şerif’in kardeşi ve muhalefet lideri Şahbaz Şerif yeni başbakan oldu. Şerif, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yakın ilişkisi bulunan bir isim.

Pakistan Parlamentosu bugün (11 Nisan) yapılan oylamada ülkenin yeni başbakanını seçti. Başbakanlık için en güçlü aday, muhalefetteki Müslüman Ligi-Navaz Partisi (PML-N) lideri Şahbaz Şerif’ti. Şerif, başbakan olmasının ardından yaptığı ilk konuşmada, “Bu haklının zaferi, şeytanı yendik” dedi.

Şerif, daha önce üç kez başbakanlık koltuğuna oturan Navaz Şerif’in kardeşi.

Şahbaz Şerif

Şahbaz Şerif, İmran Han’ın başbakanlık görevinden düşürülmesini “yeni başlangıç için bir şans” olarak tanımlamış ve “Yeni bir şafak başladı. Bu ittifak, Pakistan’ı tekrar inşa edecek” demişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yakınlığı ile tanınıyor

PML-N Partisi lideri Şahbaz Şerif, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile iyi ilişkileri bulunan bir isim. Şerif, 18 Temmuz 2018’de Anadolu Ajansı’na verdiği röportajında, “Erdoğan ve AK Parti, dünyanın kargaşa, huzursuzluk ve kaosla karşı karşıya olduğu bir dönemde, Türkiye’ye olağanüstü bir liderlik ve istikrar sağladı” demişti.

Türkiye’nin son 20 yılda bölgesel bir ekonomik güç ve sağlam bir demokrasi olarak ortaya çıktığını belirten Şerif, “AK Parti’nin reformları, insanların sosyoekonomik statüsünü yükseltme ve onları demokratik sistemin paydaşları olarak daha da güçlendirmesiyle sonuçlandı. Bugün Türkiye, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yüksek vizyonunu dile getiren ayrıcalıklı G-20 ülkeleri arasında yer alıyor. AK Parti’nin, demokratik sistemin daha geniş kabul görmesinin temelini oluşturan insan refahına sürekli odaklanmasından özellikle etkilendim” diye konuşmuştu.

Ne olmuştu?

Pakistan Başbakanı İmran Han, dört yıl iktidarda kaldıktan sonra dün (10 Nisan), Pakistan Parlamentosu’nda yapılan güvenoylamasını kaybetmişti. Güvenoylaması ile görevden alınan ilk Pakistan başbakanı olan Han’ın görevden alınmasına parlamentodaki 342 milletvekilinden 174’ü destek vermişti.

İmran Han

Görevden alınma kararının ardında “yabancı bir komplo” olduğu iddialarını tekrarlayan Han, sosyal medya hesabı üzerinden paylaştığı mesajında, “Özgürlük mücadelesi bugün yeniden başlıyor” dedi. Han, Rusya ve Çin ile kurduğu dostane ilişkilerden ötürü Amerika Birleşik Devletleri (ABD) öncülüğündeki bir komplonun kurbanı olduğunu öne sürdü.

Han’ın lideri olduğu Pakistan Adalet Partisi, oylama sonrası ülke çapında protesto gösterileri düzenleme çağrısında bulundu. Han, taraftarlarına “Pazar günü akşam namazından sonra evlerinizden çıkıp, yönetime gelmeye çalışan bu ‘ithal edilmiş’ hükümete karşı barışçıl bir şekilde protesto etmeniz gerektiğini söylüyorum” diyerek seslendi.

Dün akşam namazı sonrası Karaçi ve Lahor’daki protestolara binlerce kişi katıldı ve protestocular, İmran Han lehinde sloganlar attı.

Ülkede seçimlerin Ekim 2023’te düzenlenmesi bekleniyor.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.