Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP, bayram ikramiyesinin asgari ücret düzeyine çıkarılması için kanun teklifi verdi

CHP, emeklilere verilen bayram ikramiyelerinin net asgari ücret düzeyine çıkarılması için hazırladığı kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu. Teklifin gerekçesinde, kur korumalı mevduat ve döviz garantili gibi uygulamalarla, zenginlere büyük transferlerin yapıldığı bir dönemde, artan enflasyon nedeniyle büyük bir sıkıntı yaşayan emeklilerin bayram ikramiyesinin 1100 TL’de kalmasının, sosyal devlet ilkesine uygun olmadığı vurgulandı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) grup başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na, “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi” sundu. Teklifte, emeklilere verilen bayram ikramiyesinin bin 100 Türk Lirası’ndan (TL) net asgari ücret düzeyine çıkarılması istendi. Ayrıca, bayram ikramiyesinin bankalar, sigorta şirketleri, ticaret ve sanayi odaları ve borsalardan emekli olanlara da verilmesi önerildi.

2018’de üç çeyrek altın alınan ikramiye ile bugün bir tane bile alınamıyor

CHP’nin 7 Haziran 2015 seçimleri sürecinde gündeme getirdiği ve 2018 yılında bin TL olarak hayata geçirilen emeklilere bayram ikramiyesi, dört yılda yalnızca bir kez artırılarak bin 100 TL oldu. CHP’nin verdiği kanun teklifinde şu ifadeler yer aldı:

Mayıs 2018’de düzenleme yürürlüğe girdiğinde bin TL’lik bayram ikramiyesi ile üç çeyrek altın alabilecek durumda olan emekli vatandaşımız, bugün maalesef bin 100 TL’lik bayram ikramiyesiyle bir çeyrek altın bile alamamaktadır. Sosyal devlet anlayışının en önemli göstergelerinden birisi yaşlılarını koruma ve onlara insan onuruna yakışır bir hayat seviyesi sunma yükümlülüğüdür. Kur korumalı mevduat ve döviz garantili projeler gibi uygulamalarla, zenginlere büyük transferlerin yapıldığı bir dönemde; artan enflasyon nedeniyle büyük bir sıkıntı yaşayan emeklilerin bayram ikramiyesinin bin 100 TL’de kalması, sosyal devlet ilkesinin açık ihlalidir. 

“En düşük emekli aylığı asgari ücret düzeyine çıkarılmalı”

En düşük emekli aylığının iki bin 500 TL olmasının da yeterli olmadığı ve bin 100 TL’lik bayram ikramiyesinin kimsenin yarasına merhem olmadığı belirtilen teklifte, “Ekonomik kriz, yüksek enflasyon ve hayat pahalılığıyla boğuşulan bir dönemde en düşük emekli aylığının da asgari ücret düzeyine çıkarılması emeklilerimizin, Meclisimizden beklentisidir” denildi.

Bakanlar Kurulundan yeni bayram ikramiyesi rakamı bekleniyor

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında bugün toplanacak Bakanlar Kurulu toplantısının ardından, bayram ikramiyelerinde yapılacak artışın duyurulması bekleniyor. AKP’li kaynaklar, emekliler için bayram ikramiyesi ödemesinin bin 500 TL’ye çıkarılacağını telaffuz ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.