Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erdoğan: “Kendi insanımızı temel gıda maddelerinden mahrum bırakmayacak üretim kapasitesine sahibiz”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Erdoğan, işverenlere “İş Başı Eğitim Programı”na katılma çağrısında bulunarak, “Her işçinin üç veya altı ay boyunca tüm ücretleriyle sosyal destek primlerini Çalışma Bakanlığı karşılayacak” dedi.

“Sorunlar tüm ülkeleri derinden sarsıyor”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına ramazan ayını kutlayarak başladı. Son yıllarda ramazan aylarının sıkıntılı gündemlerin eşliğinde buruk bir biçimde geçtiğini belirten Erdoğan, “Salgın döneminde bozulan üretim ve tedarik sistemi hâlâ düzeltilebilmiş değil. Tam tersine Karadeniz’in kuzeyindeki savaşla birlikte üretim ve tedarik kanalları yeni tehditlerle karşı karşıya kalmıştır. Finanstan, sağlığa, enerjiden, gıdaya geniş bir alanda giderek ağırlaşan sorunlar zengininden fakirine kadar dünyadaki tüm ülkeleri derinden sarsıyor. Merkezinde yer aldığımız coğrafya başta olmak üzere dünyanın dört bir yanında benzer tabloları görmek mümkündür” diye konuştu.  

“Kendi insanımızı temel gıda maddelerinden mahrum bırakmayacak üretim kapasitesine sahibiz”

Rusya-Ukrayna krizinin ve salgının olumsuz koşullarının yaşandığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, krizi fırsata çevirecek adımlar atıldığını açıkladı. Erdoğan, “Şu gerçeğin unutulmaması gerekiyor, petrol doğalgaz ve kimi madenler gibi ülkemizin küresel piyasalardan tedarik ettiği ürünlerin fiyatlarının döviz cinsinden katlanarak artmasını bizim tek başımıza önleyebilmemiz mümkün değil. Aynı şekilde gıda sektörünün kullandığı hammaddelerin fiyatlarındaki artışlar da ithalat ve ihracatımıza olan etkileri sebebiyle bizi yakından ilgilendiriyor. Mevsim şartlarının sebze ve meyve fiyatlarının yükselmesi üzerindeki etkisini de göz ardı edemeyiz. Esasen Türkiye’nin sorunu, kendi vatandaşlarının ihtiyacı olan buğday, un, süt, yağı, eti, sebzeyi üretmek değildir. Allah’a şükür kendi insanımızı asla temel gıda maddelerinden mahrum bırakmayacak üretim kapasitesine ve gerçekleşmesine sahibiz. Ama küresel sisteme entegre açık bir ekonomide sadece sizin kendi kendinize yetmenizle iş bitmiyor” diye konuştu.

“Tamahkârları dizginleyecek düzenlemelere hız vereceğiz”

Erdoğan, Türkiye’nin bu dönemde önceliğinin temel tüketim maddelerine vatandaşın erişimini sağlamak olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kamunun denetim ve yaptırım yetkilerini kullanarak, serbest piyasa sistemi içinde bu tamahkârlarla mücadele ediyoruz ancak sorun çoğu zaman hukuki değil ahlaki olduğu için maalesef arzu ettiğimiz neticeleri almakta güçlük çekiyoruz. Belirsizliğin yol açtığı tereddütler ortadan kalktıkça hem içeride hem dışarıda ürün arzının yeniden dengeye oturacağını, tedarik kanallarının işlemeye başlayacağını, fiyatlardaki balonun söneceğini ümit ediyoruz. Bu düzelme yaşanana kadar vatandaşlarımıza her türlü desteği sağlamayı sürdüreceğiz. Gelir artışına yönelik tedbirler yanında gereksiz paniklerin önüne geçecek, piyasayı sakinleştirecek, tamahkârları dizginleyecek düzenlemelere hız vereceğiz.”

“Sosyal destek primlerini Çalışma Bakanlığı karşılayacak”

2023 hedeflerinin doğrultusunda 2053 vizyonları için de hazırlıklara başlandığını duyuran Erdoğan, 2053 Ulaştırma ve Lojistik Planı’nın hedeflerini açıkladı. Erdoğan, hedeflerin ardından istihdamı artırmaya yönelik hazırlanan “İş Başı Eğitim Programı”nı tanıttı ve şunları söyledi:

“İşgücü istatistikleri şubat ayında da 30 milyonun üzerinde seyreden istihdamın artmaya, işsizliğin azalmaya devam ettiğine işaret etmektedir. İstihdamı sürekli artırmamızın kıymetini de yıllarca çalışacak iş bulamadığı için çoluğunun çocuğunun karşısında boynu bükük kalanlar bilir. Şimdi istihdam ile ilgili yeni bir projeyi daha hayata geçirmeye başladık. İş Başı Eğitim Programı kapsamında mevcut çalışanlarının üzerine ilave istihdam taahhüt eden firmaların işe alacakları her işçinin üç veya altı ay boyunca tüm ücretleriyle sosyal destek primlerini Çalışma Bakanlığı karşılayacak. Böylece, işe giren her bireye bir ya da iki yıllık istihdam garantisi oluşturmuş olacağız. İşverenlerimize istihdam garantili İş Başı Eğitim Programımızdan istifade etmeye çağırıyorum.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.