Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rus askerlerinin saldırısına uğrayan Anna yaşadıklarını BBC’ye anlattı: “‘Kıyafetlerini çıkar, yoksa seni vururum’ dediler”

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ediyor. Rus birlikleri, Ukrayna’nın başkenti Kiev’in etrafındaki bölgelerden çekilmiş olsa da geride bir enkaz bıraktı. BBC, Rus askerlerinin bölge halkından pek çok kişiye tecavüz ettiğine dair kanıtlar buldu. BBC’ye konuşan Anna, Rus askerlerinin kendisine tecavüz ettiğini ve eşini öldürdüklerini anlattı. Anna, “Sürekli olarak dediklerini yapmamı yoksa beni öldüreceğini söyledi” dedi.

BBC, Ukrayna’nın başkenti Kiev’in 70 kilometre batısındaki kırsal bir bölgede yaşayan 50 yaşındaki Anna* ile konuştu. 7 Mart’ta eşiyle evde otururken yabancı bir askerin içeri girdiğini söyleyen Anna,”“Silah doğrultarak beni yakındaki bir eve götürdü. Bana, ‘Kıyafetlerini çıkar, yoksa seni vururum’ dedi. Sürekli olarak dediklerini yapmamı yoksa beni öldüreceğini söyledi. Sonra bana tecavüz etmeye başladı” dedi.

Failinin Rusya adına savaşan genç bir Çeçen askeri olduğunu belirten Anna, “Bana tecavüz ederken dört tane daha asker geldi. İşimin tamamen bittiğini sanmıştım. Ama saldırganı götürdüler. Bir daha hiç görmedim” ifadelerini kullandı. Anna kendisini kurtaranların farklı bir Rus asker grubu olduğunu düşünüyor.

Evine geri döndüğünde eşini karnından vurulmuş bir halde bulduğunu belirten Anna, “Beni kurtarmak için arkamızdan koştu ama birkaç defa vuruldu” dedi. Eşiyle birlikte komşularının evinin altındaki sığınakta barınmak zorunda kalan ve yaralı eşini hastaneye götüremeyen Anna, saldırıdan iki gün sonra eşinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Yaşadıklarını anlatırken gözyaşlarını tutamayan Anna, BBC muhabirlerine eşini evlerinin arka bahçesine gömdüklerini anlattı. Öte yandan Anna, gazetecilere psikolojik yardım aldığını da söyledi.

Anna’yı kurtaran askerler birkaç gün boyunca evinde kaldı. Kendisini silahla tehdit ettiklerini ve eşinin eşyalarını onlara vermesi için zorladıklarını söyledi:

“Onlar evden ayrıldığında evde uyuşturucu ve Viagra buldum. Sürekli uyuşturucu etkisi altında ve sarhoştu. Çoğu katil, tecavüzcü ve yağmacı. Çok azı iyi.” 

Bölgede başka hikayelere de tanık olan BBC muhabirleri, Anna’nın evine yakın bir bölgede, 40lı yaşlarında bir kadının tecavüze uğradığını ve öldürüldüğünü de yazdı. Hatta bu kadına tecavüz eden kişinin Anna’ya tecavüz eden kişi olduğu da belirtildi.

Evin komşusu Oksana, Rus askerlerinin eve bir not bıraktığını ve notta şunların yazdığını aktardı:

“Rus askerleri bana kadının tecavüze uğradığını, boğazının kesildiğini ve kan kaybından öldüğünü söyledi. Oda kanla kaplıymış.” 

Saldırıya uğrayan kadın evin bahçesindeki mezara gömüldü. 

Kiev bölgesinin Emniyet Müdürü Andriy Nebytov, Kiev’in 50 kilometre batısında bir köyde başka bir davayla ilgilendiklerini belirtti. Otuzlu yaşlardaki bir çift ve çocukların köyün ucundaki bir evde yaşadıklarını ve Rus askerlerinin bu çifte saldırdığını belirten Nebytov, “9 Mart günü Rus ordusuna bağlı birkaç asker eve girdi. Adam karısı ve çocuğunu korumaya çalıştığı için onu bahçede vurdular” dedi:

“Ardından iki asker sürekli olarak kadına tecavüz etti. Tecavüz etmek için üç kez geri döndüler. Kadına, eğer direnirse çocuğa zarar vereceklerini söylediler. Çocuğunu korumak için hiç karşı koymadı.”

Rus askerleri ayrılırken evi yaktı ve ailenin köpeğini vurdu. 

Oğluyla beraber kaçıp polis ile irtibata geçtiklerini belirten Nebytov, ekibinin kadınla görüştüğünü ve beyanını aldığını söyledi. Polis ekiplerinin şu an harap olan evde kanıt topladığı biliniyor.

Ukrayna’nın insan hakları ombudsmanı Lyudmyla Denisova birkaç tane daha benzer dava üzerine çalıştıklarını belirtti:

“İşgal esnasında yaşları 14 ila 24 arasındaki yaklaşık 25 kız çocuğu ve kadın Buça’da bir evin bodrum katında sistematik olarak tecavüze uğradı. Rus askerleri kadınlara, Ukraynalı çocuklar yapmalarını engellemek için herhangi bir erkekle cinsel ilişkiye girmek istemeyene kadar tecavüz edeceklerini söyledi.” 

Denisova, destek hatlarına aramaların geldiğini ve Telegram’daki kanallar aracılığıyla bilgi aldıklarını da anlattı:

“25 yaşındaki bir kadın, 16 yaşındaki kardeşinin sokakta gözü önünde tecavüze uğradığını söylemek için aradı. Kadın, askerlerin kardeşine tecavüz ederken ‘Bütün Nazi fahişelerine bu olacak’ dediğini söyledi.” 

Kendisine, “İşgal esnasında Rus askerlerinin işlediği cinsel suçlarının tespiti yapılabiliyor mu?” diye sorulduğunda Denisova şu cevabı verdi:

“Mağdur olan herkes beyan vermek istemediği için şu an imkansız. Mağdurların çoğu genellikle psikolojik destek alabilmek için iletişime geçiyor. Onlar resmi beyan vermedikçe cinsel saldırıları suç olarak kaydedemiyoruz.”

Aynı zamanda Denisova, Ukrayna’nın Putin’in işlediği iddia edilen savaş suçlarından yargılaması için Birleşmiş Milletler (BM) tarafından özel bir mahkeme kurulması istediğini söyledi. 

Anna ise sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Putin’e sormak istiyorum, niye bunlar oluyor? Anlamıyorum. Taş Devrinde yaşamıyoruz, niye müzakere edemiyor? Neden işgal ediyor ve öldürüyor?” 

Kaynak: BBC

Derleyen: Kağan Korkmaz

*Kişinin adı güvenlik sebepleriyle değiştirilmiştir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.