Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Putin: “Ukrayna’daki saldırılar hedefe ulaşana dek devam edecek”

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ediyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Vostochny Uzay Üssü’nde Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko ile bir araya geldi. Rusya’nın Ukrayna’ya düzenlediği saldırıların hedefe ulaşana dek devam edeceğini belirten Putin, “Donbas’ta ‘soykırım’a tahammül etmeyeceğiz” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Vostochny Uzay Üssü’nde gazetecilere açıklamalarda bulundu. Rus birliklerinin Ukrayna’daki askeri harekâtı cesurca yönettiğini ve modern silahları kullandığını belirten Putin, “Ukrayna’daki operasyon hedefe ulaşana dek devam edecek” dedi.

Rusya’nın Ukrayna’ya düzenlediği askeri operasyon ile Moskova’yı koruduğunu ve başka seçeneklerinin olmadığının altını çizen Putin, Rus güçlerinin amaçlarına ulaşacağını da kaydetti. Putin, Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesine de atıfta bulundu ve “Hedefimiz Donbas’taki insanlara yardım etmek” diye konuştu.

Mariupol’de 10 bin sivil öldü

Mariupol Belediye Başkanı Vadim Boychenko, Rusya’nın Ukrayna’nın liman kenti Mariupol’ü kuşatmaya başladığı günden bu yana bölgede 10 binden fazla sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı. Associated Press’e konuşan Boychenko, “Sokaklarda cesetler halı gibi yere serildi. Kamyonlar mobil krematoryumlar oldu. İçlerinde cesetler yakılıyor” dedi.

Mariupol’de 120 bin sivil olduğunu belirten Boychenko, bu kişilerin acilen gıda, su ve ilaca ihtiyaç duyduklarını da sözlerine ekledi.

Donbas bölgesinden yetkililer de Rus birliklerinin bölgede yeni bir saldırı hazırlığında olduğunu ve tankların ilerlemeye başladığını söyledi. Rusya’nın bölgede 40 bine yakın askeri bulunduğunu belirten yetkililer, bu sayının gelecek haftalarda iki ya da üç katına çıkacağını belirtti.

İngiltere Savunma Bakanlığı da Rusya’nın Donbas’a odaklanmaya devam ettiğini ve doğu Ukrayna’daki savaşın önümüzdeki iki ya da üç hafta içinde daha da yoğunlaşacağını açıkladı.

Mariupol’de kimyasal silah kullanıldığı iddiaları soruşturuyor

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve İngiltere, Rus birliklerinin Mariupol’deki saldırıları sırasında kimyasal silah kullandığına yönelik iddiaları soruşturuyor. İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, Rus güçlerinin Mariupol’deki saldırılarda kimyasal maddeler kullanmış olabileceğine dair raporlar bulnduğunu belirterek, “Ayrıntıları doğrulamak için müttefiklerimizle çalışıyoruz. Putin ve rejiminden hesap soracağız” dedi.

Pentagon da Vaşington’un bu iddialardan haberdar olduğunu ancak bu iddiaları doğrulamayadıklarını belirtti. Pentagon Sözcüsü John Kirby, “Bu iddiaları şu anda teyit edemiyoruz fakat durumu yakından takip etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenksiy de dün akşam saatlerinde yayınladığı videoda bu konuya değindi. Zelenskiy, “Rus işgalcilerin sözcülerinden biri Mariupol’de kimyasal silah kullanabileceklerini belirtti. Bu konuyu büyük bir ciddiyetle ele alıyoruz” dedi.

Moskova ise konuya dair herhangi bir açıklama yapmadı.

BM: Ukrayna’daki savaşta 142 çocuk ve genç hayatını kaybetti

Birleşmiş Milletler (BM) Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Ukraynalı çocukların yaklaşık üçte ikisinin Rusya’nın işgalinden bu yana geçen altı haftada evlerini terk etmek zorunda kaldığını açıkladı.

BM, Ukrayna’daki savaşta 142 çocuk ve gencin ölümünü doğrularken; bu sayının çok daha yüksek olabileceğini kaydetti.

UNICEF Acil Durumlar Direktörü Manuel Fontaine, Ukrayna’daki 7,5 milyon çocuğunun 4,8 milyonunun yerinden edildiğini açıkladı. Fontaine, “31 yıldır bu işle ilgileniyorum. Bu kadar kısa sürede böylesine bir tablo ile karşılaşmadım” dedi.

Putin-Lukaşenko görüşmesi

Rusya ve Belarus haber ajansları, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko’nun bugün hem Ukrayna’daki son durumu hem de Batı’dan uygulanan yaptırımları görüşeceklerini yazdı.

Harkov’daki saldırıda 11 kişi öldü

Harkov Valisi Oleh Synyebuhov, bir Rus saldırısı sonucu şehirde 11 sivilin hayatını kaybettiğini söyledi. Ölenlerden birinin yedi yaşında bir çocuk olduğunu belirten Synyebuhov, 14’ten fazla kişinin de hastaneye kaldırıldığını açıkladı.

Nehammer-Putin görüşmesi

Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile dün (11 Nisan) Moskova’da bir görüşme gerçekleştirdi. Nehammer, Putin ile 90 dakika süren görüşmelerinin “çok net, açık ve zorlu” geçtiğini söyledi. Nehammer, görüşmelerinde Putin’e savaşın bitmesi gerektiğini dile getirdiğini açıkladı.

Kaynak: BBC, Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.