Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Teksas okul saldırısının ardından ABD’de silah kültürü: Cinayetlerin yüzde 79’u ateşli silahlarla işleniyor

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Teksas eyaletindeki okul saldırısı ve 12 Nisan’da New York metrosunda yaşanan silahlı saldırı, Amerika’daki bireysel silahlanma konusunu yeniden gündeme getirdi. Peki Amerika’da nasıl bir silah kültürü var?

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin (CDC) verilerine göre, 2020’de silahla bağlantılı 19 bin 384 cinayet meydana geldi. Her gün yaklaşık 53 kişinin ateşli silahla öldürüldüğü ABD’de, silah kaynaklı cinayetler 2020’deki tüm cinayetlerin yüzde 79’unu oluşturuyor.

Sivillerin en çok silah sahibi olduğu ilk 10 ülke

Dünyada sivillerin ne oranda bireysel silahlandığını bilmek zor. Ancak 2018 yılı tahminlerine göre dünya genelinde dolaşımdaki silah sayısı 390 milyonu aşıyor.

İsviçre ve Finlandiya, kişi başına en fazla silah bulunan Avrupa ülkelerinden ikisi. Her iki ülkede de 18 yaşın üzerindeki tüm erkekler için zorunlu askerlik hizmeti bulunuyor. Finlandiya İçişleri Bakanlığı, silah izinlerinin yaklaşık yüzde 60’ının avlanma için verildiğini belirtiyor.

Silah nedenli ölümler nasıl gerçekleşiyor?

CDC’nin verileri, 2020’de 45 binden fazla silahlı ölüm olduğunu ortaya koyuyor. Bu ölümlerin 24 bin 200’den fazlası ise intihar olarak kayıtlara geçti. ABD’deki silah temelli ölümlerin çoğu da intihardan kaynaklanıyor.

Silah kontrollerini kim savunuyor?

Gallup tarafından yapılan ankete göre, 2020’de Amerika’nın daha katı silah yasalarına verdiği destek 2014’ten bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Ankete katılan Amerikalıların yalnızca yüzde 52’si daha katı silah yasaları istediklerini söylerken, yüzde 35’i yasaların aynı kalması gerektiğini söyledi. Ankete katılanların yüzde 11’i, yasaların “daha az katı hale getirilmesi” gerektiğini belirtti.

Gallup’un anketine göre Demokratlar, sıkı silah yasalarını neredeyse oybirliğiyle destekliyor ve yaklaşık yüzde 91’i ateşli silah satışının “daha katı hale getirilmesi” gerektiğini söylüyor. Ancak Cumhuriyetçilerin sadece yüzde 24’ü ve Bağımsızların yüzde 45’i bu fikre katılıyor.

Bazı eyaletler, saldırı silahlarını yasaklamak veya sıkı bir şekilde düzenlemek için adımlar attı.

Silah kontrollerine kimler karşı?

Yıllarca süren mali soruşturmalara rağmen Ulusal Tüfek Birliği (NRA), ABD’deki en güçlü silah lobisi olmaya devam ediyor. NRA, Kongre üyelerinin silah yasaları konusunda etkileyen en büyük bütçeye sahip kurumlardan biri.

Georgia bu yıl, ateşli silahı gizlemek veya açıkça taşımak için izin alma ihtiyacını ortadan kaldıran ABD’nin 25. eyaleti oldu. Yasa, NRA tarafından desteklendi.

2018 verilerine göre, daha sıkı silah kontrollerini savunan gruplar, NRA gibi silah hakları gruplarından daha fazla harcamada bulunuyor.

NRA ise ateşli silah güvenliğini ile eğitimini teşvik etmeye ve ABD genelinde kamu programlarını ilerletmeye devam edeceğini belirtiyor.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.