“Ahmed Arif’in Hasreti” belgeseli, 1 Ekim 2021’de Diyarbakır’da yapılan galasının ardından ilk defa Ankara’da gösterilecek. Mülkiyeliler Birliği’nin düzenlediği gösterim, Ahmed Arif’in doğumgünü olan 21 Nisan’da yapılacak. Medyascope’a konuşan belgeselin yönetmeni Dilek Gül, “Ahmed Arif’in yaşamı duyduğu hasretlerin özeti gibi. Çok küçük yaşta kaybettiği annesine hasreti, kavuşamadığı malum aşk hikayesinde Leyla Erbil’e hasreti, Diyarbakır özelinde memleket hasreti var” dedi.
“Ahmed Arif’in Hasreti” belgeseli, Mülkiyeliler Birliği’nin düzenlediği etkinlikle, Ahmed Arif’in doğum gününde, Ankara’da gösterilecek. Diyarbakır’da yapılan galasının ardından ilk gösterimi 21 Nisan Perşembe günü 18.30’da, Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde yapılacak belgeselin yönetmeni Dilek Gül, gösterimden önce Medyascope’a konuştu. Gül, “Çok kısıtlı olanaklarla bir belgeseli ortaya koymaya, Ahmed Arif’in hasretini görmeye çalıştık. Umarım izleyiciler açısından da buna bir değer atfedilir ve herkes çok sever” dedi.
“Ahmed Arif’in hayatı hasretlerinin özeti gibi”
Ahmed Arif’in şiirlerinde bulduklarını, görüntülü olarak ortaya koymak istedikleri için bu belgeseli çekmeye karar verdiklerini ve yaşamına dair kısıtlı bilgilerin ortaya konulması için yola çıktıklarını söyleyen Gül, belgeselin nasıl şekillendiğini şu sözlerle anlattı:
“Ahmed Arif’in yaşamı, duyduğu hasretlerin özeti gibi. Çok küçük yaşta kaybettiği annesine hasreti, kavuşamadığı malum aşk hikayesinde Leyla Erbil’e hasreti, Diyarbakır özelinde memleket hasreti var. Belgeselde bu temaları anlatmak istedik, onun yaşadığı dokunduğu her kente gitmeye çalıştık. Ahmed Arif için önemli olan yerler, liseyi okuduğu Afyon, çocukluğunun geçtiği Siverek, ölümüne kadar yaşamını sürdürdüğü Ankara var. Bu kentlerde çalıştığı işyerlerinde, işkence gördüğü Sansaryan Han’da, öğrenci yurdunda çekimler yaptık. Ahmed Arif’in dokunduğu her yerde bu belgeseli hissettirmeye çalıştık. Oğlu Filinta Önal, yakın arkadaşlarından Zeynep Oral, anılarını paylaştığı Ümit Fırat, şiirleri üzerine çalışmalar yapan Şeyhmus Diken ve yapımcımız Ecevit Kılıç, belgeselde yer alan isimlerden bazıları.”
Ahmed Arif’in Sur’daki evinin yıkıldığı belgesel çekimleriyle ortaya çıkmıştı
Gül, Ahmed Arif’e dair birkaç fotoğraftan başka görüntü olmaması nedeniyle sürecin zorlu olduğunu söyledi. Şairin Diyarbakır Sur’daki evinin yıkıldığının belgesel çekimleriyle ortaya çıktığını belirten Gül, “Yıkılan evini görüntülemekte zorlanacağımızı düşündük ama fiziki bir zorlukla karşılaşmadık. Pandemi araya girince yayınlamak için bekletmek zorunda kaldık. 2019’da çekimlere başladık, çekimlerden sonra bir yıldan uzun bir süre beklemek zorunda kaldık” diye konuştu.
Metin ve Kemal Kahraman ile Hasan Saltık’a minnettarız
Gül, müziğiyle belgesele destek veren Metin ve Kemal Kahraman ile 2021 yılında hayatını kaybeden müzik yapımcısı Hasan Saltık’a minnettar olduklarını söyledi. Gül, “Hasan Saltık, şu ana kadar Ahmed Arif’in çıplak sesiyle yayınlanmayan arşivini bizimle paylaştı. Şimdiye kadar hiç duymadığımız çıplak sesinin belgeselde yer alması bizim için çok değerli” dedi.
Ahmed Arif’in, “Hasretinden Prangalar Eskittim” isimli tek kitabıyla en çok bilinen, herkesin kendinden bir şeyler bulabildiği ve genç nesillere hitap edebilen bir şair olduğunu söyleyen Gül, “Ankara’da mezarını çekmeye gittiğimde lise ve üniversite öğrencisi gençlerin Ahmed Arif’i andığını gördüm. Bu benim için çok unutulmaz bir andı” dedi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.