Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Esra Hankulu davası: Ağırlaştırılmış müebbet ile yargılanan Ümitcan Uygun’a 10 yıl hapis cezası

Esra Hankulu’nun (25) şüpheli ölümü üzerine gözaltına alınan Ümitcan Uygun’a, savcının esasa ilişkin mütalaasında ağırlaştırılmış müebbet hapsi istenmesine rağmen 10 yıl hapis cezası verildi. Davayı takip eden Avukat Özcan Öztürk, “Soruşturma evresinde, öldürme kastına ilişkin net bir delil bulunamadı veya aranmadı. Savcı kasten öldürme suçundan ağırlaştırılmış müebbet istemişti ancak hakim mütalaaya aykırı kararla 10 yıl hapis cezası verdi” diye konuştu. Ceza kesinleşirse Ümitcan Uygun beş sene hapis yatacak.

Esra Hankulu, 5 Ağustos 2021’de Ankara’daki evinde ölü bulunmuştu. Hankulu’nun hayatını kaybettiği gece evde bulunan ve Aleyna Çakır ismiyle tanınan Sema Esen’in ölümünün de baş şüphelisi olan Ümitcan Uygun aynı gün gözaltına alındı. Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada Uygun, “kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla yargılanıyordu.

Uygun hakkında hem iddianamede hem de savcı mütalaasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edilmişti. Ancak bugün (13 Nisan) yapılan karar duruşmasında Uygun, 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Kararda takdir indirimi uygulanmadı. 5275 sayılı İnfaz Kanunu’nun 107. maddesi gereğince koşullu salıverilme oranı 1/2 olan bu suçtan, Uygun, beş yıl hapis yattıktan sonra dışarı salınacak.

Hankulu’nun hayatını kaybettiği gece evde bulunan ve tutuksuz yargılanan sanıklar Furkan Gürgil ve Dilan Civelek ise “suç delillerini karartmak” suçundan bir ay altışar gün hapis cezası aldı.

Esra Hankulu

“Suç; kasten öldürmeden, kasten yaralama sonucu ölüme sebebiyet vermeye dönüştü”

Avukat Özcan Öztürk, ailenin avukatlarının yanı sıra Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatlarının da kararı temyiz edeceğini, mütalaaya aykırı karar verildiği için cumhuriyet savcısının istinafa gideceğini belirterek şunları söyledi:

Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 87. maddesinin dördüncü fıkrasına göre, kasten yaralama sonucunda ölüm meydana gelmişse, basit yaralama ile yargılanıp sekiz yıldan 12 yıla kadar hapis cezasına hüküm verilir. Savcının esasa ilişkin mütalaasında, TCK 81. maddeye göre kasten öldürme suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis talep etmişti. Suç kasten öldürmeden, ‘kasten yaralama sonucu ölüme sebebiyet vermeye’ dönüştü. Yaralamış ama öldürmeye kast etmemiş, mahkemenin kabulü bu yönde. Mahkeme 10 yıl cezayı uygun gördü, sanığın daha önceki eylemleri göz önüne alınarak herhangi bir indirim uygulanmadı.

“Ölüme sebep olan cisim bulunamadı”

Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezi’nin temsilcisi olarak davayı takip eden avukat Özcan Öztürk, etkili bir soruşturma yürütülmediğini, dosyadaki delillerin yok edilmiş olabileceğini söyledi ve “Soruşturma evresinde, öldürme kastına ilişkin net bir delil bulunamadı. Adli tıp raporuna göre, Hankulu’nun yaralanması künt cisim travması nedeniyle oldu ve bu yüzden öldü. Ancak, olay yerinde ölüme sebep olan künt cisim bulunamadı veya aranmadı” diye konuştu.

“Ceza almasını, arkasındaki kişilerin desteğini çektiği şeklinde yorumluyorum”

Barodan görevli olarak takip ettikleri Aleyna Çakır davasında, baş şüpheli olmasına rağmen Uygun’a dokunulmadığını vurgulayan Öztürk, “Ümitcan Uygun ve ailesinin bir yerlerden destek aldığı ve ucunun bürokratlara, eski hakimlere dokunduğu bilgileri basında yer aldı. Ümitcan Uygun, Aleyna Çakır’ın şüpheli ölümünün ardından bir şekilde korundu ve tutuklanmadı. Uyuşturucu kullanımı nedeniyle tutuklanıp tahliye edildikten sonra Esra Hankulu cinayetiyle yargılandı. Şimdi ceza almasını, arkasındaki kişilerin desteğini çektiği şeklinde yorumluyorum” diye konuştu. 

“Aleyna Çakır’ın şüpheli ölüm soruşturması için hâlâ dava açılmadı”

Aleyna Çakır dosyasını Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu adına takip eden avukat İrem Esra Kömürcü Altun ise dosyadaki otopsi raporunda iç kanamadan bahsedilmesine ve “Uygun’un delil karartmak için olay yerinden ayrılıp, Hankulu’nun ölmesini beklemesine rağmen”, “neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama” suçundan ceza almasına şaşırdığını belirtti. 

“Somut delil noktasında elimiz güçlü değil”

Aleyna Çakır’ın instagram canlı yayınında maruz kaldığı şiddet için Uygun’un çeşitli suçlardan dört yıl 10 ay hapis cezası aldığını söyleyen Kömürcü, “Şüpheli ölüm dosyasına ilişkin soruşturmada, dava dosyası hâlâ açılmadı. Bu bir şüpheli ölüm dosyası ancak şüpheli ölümler ile kadına karşı şiddet davalarında tecrübesi ve refleksi olan bir birim yerine, bilişim suçları savcılığına verilmiş. Öncelikle bu savcının cinayet dosyasına bakma veya delil toplama refleksi yok. Bizim savımız Aleyna’nın darp edilip sürüklendiği yönünde ancak somut delil noktasında elimiz güçlü değil” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.