Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Femfikir (219): Seçim yasasındaki değişiklikler, iktidar değişimini neden ve nasıl engelleyebilir? – Doç. Dr. Didem Yılmaz ve Dr. Esra İşsever Ekinci ile söyleşi

AKP ve MHP’nin hazırladığı “Milletvekili Seçim Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” 6 Nisan itibariyle yürürlüğe girdi. Sözkonusu değişikliklerin, Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde 20 yıldır iktidarda olan Adalet ve Kalkınma Partisi’nin iktidarını uzatma amacıyla yapıldığı biliniyor. Bu yayında Bahçeşehir Üniversitesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Didem Yılmaz ve Koç Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde doktora sonrası araştırmacısı olarak görev yapan Dr. Esra İşsever Ekinci ile yapılan değişikliklerin kampanya döneminden oyların açıklanmasına tüm seçim süreci üzerine olası etkilerini konuştuk.

Programda uzman konuklarımıza yönelterek yanıt aradığımız temel sorular şunlar oldu:

Cumhurbaşkanının propaganda yasağına tabi olmaması nasıl sonuçlar doğurur?
İl-ilçe seçim kurullarında kıdem yerine kura uygulaması seçimlerin güvenliğini nasıl etkiler?
Partilerin seçime katılma yeterliliği koşullarının değiştirilmesi ne anlama geliyor? 
Seçim barajının yüzde 7’ye düşürülmesi Meclis’te daha çoğulcu bir temsil yaratacak mı?

Doç. Dr. Yılmaz ve Dr. İşsever Ekinci bu soruları yanıtlarken, yapılan değişikliklerin neden iktidar değişimini zorlaştırdığını hukuki ve siyasi gerekçeleri ile anlatıyorlar.

Spotify’dan dinleyebilirsiniz:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.