Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ENAG yöneticisi Veysel Ulusoy: “TÜİK’ten izin istemeyeceğiz, verileri yayınlamaya devam edeceğiz”

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) yöneticisi Prof. Dr. Veysel Ulusoy, Türkiye İstatistik Kurumu’ndan (TÜİK) izin almadan yayınlanan istatistiklere hapis cezası getirecek düzenleme hakkında Medyascope’a konuştu. Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) tarafından hazırlanan taslağı değerlendiren Ulusoy, “Yasalaşırsa dahi TÜİK’ten izin almayacağız. ENAG, TÜİK çapında bir kurumdur ve verilerimizi yayınlamaya devam edeceğiz” dedi.

Bloomberg’in haberine göre AKP, TÜİK’e alternatif istatistiki sonuçların kamuoyuyla paylaşılmasına bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası getirmeye hazırlanıyor. Düzenleme; enflasyon, çevre, demografi, işgücü, tarım, ulusal hesaplar alanında metodolojisi TÜİK’e onaylatılarak izin alınmayan araştırmaların açıklanmasının engellemesini öngörüyor. 5429 sayılı Türkiye İstatistik Kanunu’nda yapılacak değişiklikle hayata geçirilecek düzenlemeye göre, veri yayınlamak isteyen araştırmacıların TÜİK’e yapacağı başvurular iki ay içinde sonuçlandırılacak. 

Gündeme gelen taslağın, TÜİK’in “güvenilirliğini zedelediği” gerekçesiyle suç duyurusunda bulunduğu ENAG’ı mı hedef aldığı sorularını, Yeditepe Üniversitesi Ticari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi ve ENAG yöneticisi Prof. Dr. Veysel Ulusoy, Medyascope için değerlendirdi.

Prof. Dr. Veysel Ulusoy

Söz konusu taslağı derste enflasyon anlatırken gördüğünü söyleyen Ulusoy, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı TÜİK’in, 30 Haziran 2021’de cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle “ilişkili kuruluş” haline getirilmesinin bu düzenlemelerin habercisi olduğunu belirtti. Ulusoy, herkesin metodolojisini ve veri kaynaklarını açıklamak kaydıyla araştırma sonuçlarını halkla paylaşmakta özgür olduğunu ve bunun TÜİK’in altıncı maddesinde çok açık şekilde ifade edildiğini belirtti. 

“Devlet gücünü kullanarak ENAG’a saldırıyorlar”

ENAG’ın halk tarafından benimsenen ve endeks haline gelen bir ürün olarak kamu malı niteliğini taşıdığını belirten Ulusoy şöyle konuştu:

Böyle bir düzenlemenin yasalaşması durumunda ENAG, kesinlikle TÜİK’ten izin almayı denemeyecek. Anayasa ve TÜİK’in kendi yasası bize sonuç paylaşma hakkını veriyor. Bunun cezai niteliğe bürünmesi, bizim izne başvuracağımız anlamına gelmiyor. Anayasadaki haklar çerçevesinde verilerimizi toplamaya, raporlarımızı yazmaya ve her ayın üçünde, saat 09:30 civarında verilerimizi yayınlayacağız.

Pek çok kurumun ENAG’ın verilerini dikkate alması ve daha gerçekçi bulmasının TÜİK’teki karar vericileri rahatsız ettiğini söyleyen Ulusoy, “TÜİK’i yönetenlerin devlet gücünü kullanarak ve TÜİK’i işin içine karıştırarak ENAG’a saldırıları kabul edilemez. ENAG, TÜİK çapında bir kurumdur. Biz, TÜİK’in iddia ettiği gibi, onların şanını, güvenilirliğini etkiyebilecek herhangi bir olumsuz adım atmıyoruz. TÜİK’ten de ENAG’ın bu yöndeki taleplerine, haklarına saygı duymasını istiyoruz. Aksi takdirde hukuki haklarımızı sonuna kadar kullanacağız. ENAG artık halkın malıdır ve saldırılar sonucunda gelebilecek bütün etkilere karşı kesin olarak dava açacağız” dedi.

“TÜİK ile değil, TÜİK yetkilileriyle karşı karşıya geleceğiz”

TÜİK’ten bütün fiyat verilerini mahkeme yoluyla talep ederek, basının önünde kendi verileriyle karşılaştıracaklarını söyleyen Ulusoy, “Bize karşı mesnetsiz açıklamalar yapan, başta eski Hazine ve Maliye Bakanı olmak üzere, bütün yetkililerle orada karşılaşmak istiyorum” diye konuştu.

Ulusoy, ENAG’a açılan üç soruşturmadan biri sürecinde verilen para cezasını ödediklerini ancak şerh koyarak, davanın da açılmasını talep ettiklerini ve diğer iki soruşturma için dava açılmasını beklediklerini belirtti. TÜİK’li yöneticilerle mahkeme salonlarında karşı karşıya gelmeyi beklediklerini ancak TÜİK’i karşılarına almadıklarını söyleyen Ulusoy, “Bizim gözümüzde hâlâ Devlet İstatistik Enstitüsü olan TÜİK, Türkiye Cumhuriyeti’nin en nadide kurumlarından biridir. Bizim için bir kurum değil, insanları yetiştiren, üniversitelerle işbirliği yapılan ve hayata doğru bakmayı öğreten bir enstitüdür” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.