Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

FIBA, basketbol kurallarında değişiklikler yaptı

Uluslararası Basketbol Federasyonu (FIBA), oyunun iyileştirilmesi için bazı kurallarda değişikliğe gitti.

Uluslararası Basketbol Federasyonu (FIBA), basketbolun iyileştirilmesi için FIBA’nın resmi basketbol kurallarında değişikliğe gitti. 25 Mart’ta gerçekleştirilen FIBA Merkez Kurulu tarafından onaylanan değişiklikler, 1 Ekim 2022 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek. 

Başantrenörlere Anında Tekrar (IRS) incelemesi isteme fırsatının verilecek olması, yapılan yeni değişikliklerden en dikkat çekeni. Bu kural, IRS’in uygulandığı müsabakalarda/turnuvalarda geçerli olacak ve başantrenörlerin, itirazının olumlu sonuçlanıp sonuçlanmadığına bakılmaksızın, maç başına yalnızca bir challenge hakkı olacak. Challenge hakkı maçın herhangi bir zaman diliminde talep edilecek; hakemlerin IRS’e başvurusu ise koşullara bağlı kalacak. 

FIBA’nın kurallarda yaptığı bir yeni değişiklik ise dördüncü çeyreğin son iki dakikasında ve her uzatmada gerçekleşecek faul atışlarında yapılan faullere dair kararda oldu. Kural değişikliğine göre, artık doğrudan sportmenlik dışı faul çalınmayacak. Faul nedeniyle avantaj elde eden hücum takımına sadece bir serbest atış ve topa sahip olma hakkı verilecek. “Sportmenlik dışı faul” ifadesi ise IRS prosedürü özelinde güncellendi. Kural değişikliğinin yürürlüğe girmesinin ardından sportmenlik dışı faul yerine “sayıya yönelen topa müdahale” veya “sayı engelleme” ifadeleri kullanılacak. 

FIBA tarafından açıklanan bir diğer önemli değişiklik ise oyun alanı ile ilgili oldu. Birinci seviyedeki turnuvalarda artık LED cam zemin takılmasına izin verilecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.