Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (15 Nisan 2022): “Moskova” gemisi battı

Günaydın, cuma sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul’da hava güneşli, sıcaklık 17 derece olacak. Ankara güneşli 12, İzmir güneşli 19, Antalya güneşli 21, Diyarbakır güneşli 18 derece olacak.

Sırada Türkiye gündemi var.

Siyasetin gündemiyle başlayalım.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul’da Dudullu-Bostancı metro hattı test sürüşüne katılacak, Çekmeköy Rahmi Demir Kent Ormanı inceleme gezisi ile Anadolu Hisarı gezisine gidecek.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Bursa’da bir iftar programına katıldı. Önümüzdeki cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin konuşan Akşener, “O seçim gelecek ve o seçim sandığında Allah’ın izniyle, milletimizin teveccühüyle birinci parti çıkacağız. Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı olan arkadaşımız, 13. cumhurbaşkanı olacak” dedi.

İstanbul-Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, 13 Nisan’da sosyal medya hesabından sağlık sorunları nedeniyle istifa ettiğini duyurdu. Lokman’dan boşalan başkanlık koltuğuna, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım ve Trafik Komisyon Başkanı ve Bağcılar Belediyesi Meclis Üyesi Abdullah Özdemir’in getirilmesi bekleniyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi nisan ayı dördüncü oturumu dün (14 Nisan) yapıldı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da katıldığı meclis oturumunda AKP grubu, öğrenci biletine yüzde 40 indirim teklifini getirdi. Teklif, İBB Meclisi’nde oyçokluğuyla kabul edildi. Öte yandan Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Genel Merkezi arazisi bedelsiz olarak İBB’den alınarak Eyüpsultan Belediyesi’ne verildi.

Tiyatro sanatçısı Genco Erkal hakkında sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle “cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla açılan davada mahkeme kararını açıkladı. Mahkeme, atılı suçun unsurları oluşmadığından Erkal’ın beraatına karar verdi. Erkal duruşmadan sonra yaptığı açıklamada, adalet yerini bulduğu için mutlu olduklarını belirtti.

Denizlerde 1 Eylül 2021’de başlayan av sezonu bugün itibarıyla sona erdi. Yeni av sezonu 1 Eylül 2022’de başlayacak.

İstanbul-Sarıyer’de bir gecekondunun üzerine tır devrildi. Kaza sonucu evde bulunan beş kişi ile tır sürücüsü yaralandı.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 14 lira 62 kuruş, euro kuru ise 15 lira 81 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 475 puanda kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 928 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 111,70 dolar.

Türkiye İstatistik Kurumu, mart ayı konut satış istatistiklerini, tarım ürünleri üretici fiyat endeksini ve şubat ayı ücretli çalışan verilerini açıklayacak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), Şahap Kavcıoğlu başkanlığındaki toplantısında politika faizini 14’te sabit tutma kararı aldı. Aralık 2021’de yüzde 14’e indirilen faiz, bu yılın ilk üç ayında yapılan toplantılarda da sabit bırakılmıştı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, esnaf ve sanatkâr camiası ile iftarda bir araya geldi. Burada açıklama yapan Erdoğan, internet üzerinden satışlara sınırlama getirileceğini söyledi. 

Dünya gündemine bakalım.

Rusya-Ukrayna savaşı devam ediyor.

Rusya Savunma Bakanlığı, “Moskova” kruvazör gemisinin battığını açıkladı. Bakanlığın açıklamasında, “Gemi, fırtınalı deniz koşullarında battı” denildi. Ukraynalı yetkililer, iki Neptun seyir füzesiyle “Moskova” kruvazör gemisini vurduklarını duyurmuştu. Rusya Savunma Bakanlığı ise çıkan yangın ve patlama nedeniyle “Moskova” isimli geminin ağır hasar aldığını bildirmişti. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın petrol ve gaz ihracatının yönünü Asya’ya kaydıracağını söyledi. Avrupa ülkelerinin Rus gaz ve petrolünden uzaklaşarak piyasayı istikrarsızlaştırdığı konusunda uyardı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rus petrolünü almaya devam eden Avrupa ülkelerini “paralarını başkalarının kanından kazanmakla” suçladı. 

Ukrayna’daki savaşta zarar gören çocuklar yararına düzenlenen maçta Galatasaray ve Dinamo Kiev karşı karşıya geldi. “Barış için maç” sloganıyla sahaya çıkan ekipler arasındaki mücadelede Dinamo Kiev 3-1 galip geldi. Savaş sebebiyle Ukrayna’dan Türkiye’ye taşınan Ukraynalılar maça büyük ilgi gösterdi. Ancak stada girerken dostluk mesajları veren Ukraynalılar, milli bayraklarının Galatasaray tribünlerine alınmaması nedeniyle “hayal kırıklığı” yaşadıklarını belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı, 2021 İnsan Hakları Raporu’nu yayımladı. Raporun Türkiye kısmında, hükümetin temel hak ve özgürlükleri kısıtladığı vurgulandı. Rapordaki ihlaller kısmında Boğaziçi Üniversitesi protestolarına müdahaleler, Osman Kavala, Selahattin Demirtaş davalarıyla, adil yargıya güvensizlik konuları yer alıyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları uygulanmadığı için Avrupa Konseyi tarafından Türkiye hakkında başlatılan ihlal süreci de rapora girdi. Dışişleri Bakanlığı ise ABD Dışişleri Bakanlığı’nın raporuna tepki gösterdi. Bakanlığın açıklamasında “Ülkemiz hakkında yer verilen asılsız iddiaları talihsiz buluyor ve külliyen reddediyoruz” denildi.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemiyle devam ediyoruz.

Galatasaray, Ukrayna-Rusya savaşında zarar gören çocuklar için Dinamo Kiev ile özel maçta karşı karşıya geldi. Sarı-kırmızılılar, rakibine 3-1 mağlup oldu. Dinamo Kiev’in gollerini Buyalskyi, Besedin ve Tsihankov atarken, Galatasaray’ın golünü ise Barış Alper kaydetti.

UEFA Avrupa Ligi’nde Almanya’nın Leipzig ve Eintracht Frankfurt, İngiltere’nin West Ham United ile İskoçya’nın Rangers takımları, son 4’e kaldı. Gecenin öne çıkan maçında Barcelona, 1-1 berabere kaldığı ilk maçın rövanşında Almanya temsilcisi Eintracht Frankfurt’u ağırladı. Filip Kostic (2) ve Santos Borre’nin golleriyle sahadan 3-2 galip ayrılan konuk ekip tur atlayan taraf oldu. Yarı finalde Leipzig ile Rangers, West Ham United ile de Eintracht Frankfurt eşleşti.

Tüm zamanların en iyi kadın atletleri arasında gösterilen ABD’li Allyson Felix, sezon sonunda emekliye ayrılacağını açıkladı. En çok madalya elde eden kadın atlet konumundaki Felix, yedisi altın olmak üzere 11 olimpiyat madalyasını boynuna takmıştı.

Koronavirüs salgınında son veriler şöyle:

Son 24 saatte 5 bin 127 yeni vaka tespit edildi, 21 kişi ise hayatını kaybetti; birinci, ikinci, üçüncü doz aşılarla toplam uygulanan doz sayısı 147 milyon 301 bin 11’i geçti. 

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.