Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP, bayram ikramiyesinin beş bin liraya çıkarılması için Meclis’e yasa teklifi verdi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) emekli aylıklarının 5 bin Türk Lirası’na (TL) çıkarılmasını, dini bayramlarda verilecek emekli ikramiyelerinin 5 bin TL olmasını ve yaşlılık maaşı alan bir milyon kişiye de Ramazan ve Kurban bayramlarında beşer bin TL ikramiye verilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) yasa teklifi sundu. 

Ekonomi komisyonundan sorumlu HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, Batman Milletvekilli Necdet İpekyüz ve İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu, hazırlanan teklife ilişkin basın toplantısı düzenledi. Paylan, hazırladıkları yasa teklifine ilişkin şunları söyledi:

“Tüm yurttaşlarımız heyecanla bayram ikramiyelerini bekliyor. Dört yıl önce bu ikramiye bin lira olarak açıklandı. O günlerde bin liranın bir anlamı vardı. Ama gelen hayat pahalılığı ile birlikte alım gücü yok oldu. Bizler de emekli bayram ikramiyelerinin bu bayramda 5 bin TL olarak belirlenmesi amacıyla yasa teklifi sunduk. 5 bin TL rakamı çok mu? 5 bin lira açlık sınırı olarak belirlenen rakamdır. Hiç değilse emeklilerinin yarasına merhem olması için, emeklilerin bayram ikramiyelerinin açlık sınırına çekilmesini istiyoruz. Asgari ücret artık açlık sınırının altında ve üç ay önce belirlenen asgari ücret eridi bitti. Bu yüzden asgari ücret de belirlenmeli ve artırılmalıdır.” 

“Üç dine mensup yurttaşlarımızın yüzünü güldürelim” 

Ramazan, Paskalya ve Pesah bayramlarının bu yıl mayıs ayına denk geldiğini belirten Paylan, “Ramazan Bayramı, Hıristiyanların Paskalya ve Musevilerin Pesah bayramları aynı aya denk geliyor. Teklifimiz kabul edilirse bu ay emekli ikramiyeleri alındığında üç dine mensup vatandaşlarımız bir nebze olsun yaralarına merhem olacak bir bayram ikramiyesi almış olur” dedi. 

“2 bin 500 liralık en düşük emekli maaşı sefalet maaşıdır”

En düşük emekli maaşının 2 bin 500 TL olduğunu ve mevcut ekonomik şartlarda verilen emekli maaşının yeterli olmadığını vurgulayan Paylan, “Dört kişilik ailenin masrafı 5 bin lirayı bulmuş durumda. Büyükşehirlerde 5 bin liranın altında artık kira yok. Elektrik, doğalgaz, su ve internet faturaları iki, üç bin lirayı geçmiş durumda. Bu şartlara baktığımızda 2 bin 500 liralık en düşük emekli maaşı bir sefalet maaşıdır” diye konuştu. 
 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.