Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

The Beatles olarak bilinen IŞİD hücresinin üyesi El Şeyh, ABD’de suçlu bulundu

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Virginia eyaletindeki bir mahkeme, eski İngiliz vatandaşı ve IŞİD üyesi 33 yaşındaki El Şafi El Şeyh’i işkence, insan kaçırma ve cinayetten suçlu buldu. 

El Şafi El Şeyh’in, Suriye’de, aralarında gazetecilerin ve yardım görevlilerinin de bulunduğu IŞİD rehinelerinin kaçırılması ve kafalarının kesilmesi ile bağlantılı olduğu açıklandı. El Şeyh, üç hafta süren duruşmanın ardından perşembe günü (14 Nisan), ölümcül rehin alma ve kasıtlı cinayetten suçlu bulundu.

El Şeyh, bugüne kadar ABD’de yargılanan en yüksek profilli IŞİD üyesi oldu.

Sudan doğumlu İngiliz vatandaşı El Şeyh ve aynı IŞİD hücresinde bulunan diğer üç kişiye, İngiliz aksanları nedeniyle efsanevi İngiliz rock grubu “Beatles”ın ismi verilmişti.

IŞİD’in Suriye’deki eylemleri nedeniyle dört Amerikalı hayatını kaybetmişti: Gazeteciler James Foley ve Steven Sotloff, yardım kuruluşu çalışanları Kayla Mueller ve Peter Kassig.

Yardım çalışanları Kayla Mueller ve Peter Kassig (üstte) ve gazeteciler Steven Sotloff ile James Foley

Hücre ayrıca, İngiliz yardım kuruluşu çalışanları David Haines ve Alan Henning ile Japon gazeteciler Haruna Yukawa ve Kenji Goto’nun da ölümünden sorumlu tutuluyor. 

Rehinelerin bazılarının başlarının kesilmesi ve bu görüntülerin sosyal medyada büyük tepki toplamasının ardından IŞİD’e yönelik uluslararası operasyonlar hız kazanmıştı.

El Şeyh, “Beatles” olarak adlandırılan IŞİD hücresindeki dört kişi arasında ABD’de yargılanan tek kişi oldu. Alexanda Kotey, Eylül 2021’de suçlarını itiraf etmişti. Mohammed Emwazi 2015’te Suriye’deki bir insansız hava aracı saldırısında öldürülmüştü. Son üye Aine Davis ise halen Türkiye’de cezaevinde bulunuyor.

Mahkeme salonundaki dört sıra, rehin alınanlar ve öldürülen kişilerin aileleri için ayrılmıştı. Tanıklar, dövüldüklerini, kendilerine köpek isimleri verildiğini ve Eagles grubunun “Hotel California” isimli şarkısını “Hotel Osama” şeklinde söylemeye zorlandıklarını anlattı.

Öldürülen rehinelerin aileleri ise IŞİD ile yaptıkları pazarlıkları anlattı. Marsha Mueller mahkemeye, kendisi ve eşinin, e-mail üzerinden kızları Kayla’nın hayatı için “yalvardıklarını” söyledi.

Kayla Mueller’ın babası Carl Mueller, kararın ardından arkadaşına sarıldı.

“Acı çeken Müslümanları savunmak için IŞİD’e katıldı”

Avukatları, El Şeyh’in “basit bir IŞİD üyesi olduğunu” ve “acı çeken Müslümanları savunmak için örgüte katıldığını” öne sürdü.

Jüri, altı saate yakın tartışmanın ardından perşembe günü (14 Nisan) öğleden sonra kararını açıkladı. El Şeyh, insan kaçırma, işkence ve cinayetten suçlu bulundu.

Oğlu James’in kamera önündeki infaz görüntüleri IŞİD tarafından bütün dünyaya dağıtılan Diane Foley, mahkeme salonunun dışınd BBC’ye verdiği demeçte, “Merhamet ve adalet galip geldiği için büyük bir rahatlama ve büyük bir şükran duygusu hissediyorum” dedi.

El Şeyh’in Virginia’ya nakledilmesi, İngiltere ve ABD arasında uzun süren müzakereler sonucunda gerçekleşmişti. Anlaşma gereği ABD İngiltere’ye, El Şeyh’i idam cezasına çarptırmayacağına dair söz vermişti. Sekiz suçlamanın tümünden suçlu bulunan El Şeyh’in ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası almasına kesin gözüyle bakılıyor.

Kaynak: BBC

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.