Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fatih Terim sessizliğini bozdu: “Türkiye’de Galatasaray’dan başka bir takımı çalıştırmam imkansız”

Galatasaray’daki teknik direktörlük görevine son verildikten sonra inzivaya çekilen Fatih Terim, The Athletic‘ten Nick Miller’a verdiği röportajda sessizliğini bozdu. Tecrübeli teknik direktör, sarı-kırmızılı kulüpten ayrılık sürecine, kariyer hedeflerine ve daha fazlasına röportajda açıklık getirdi. 

Fatih Terim, The Athletic’e konuştu

Galatasaray’ın efsane isimlerinden Fatih Terim, 2021-2022 sezonuna Başkan Burak Elmas ile “yapılanma” vaadiyle başlamıştı. Ancak ligde alınan kötü sonuçlar, tecrübeli teknik direktörün ve söz konusu yapılanmanın sonunu hazırladı. Öyle ki büyük bir kriz içine giren Galatasaray’da Burak Elmas yönetimi de ibra edilmeyerek seçime gitmeye zorlandı. Sarı-kırmızılılardaki teknik direktörlük görevine, 10 Ocak tarihinde son verildikten sonra inzivaya çekilen Fatih Terim, The Athletic‘ten Nick Miller’a verdiği röportajda sessizliğini bozdu. Röportajında “Bir futbol adamı olarak sahip olabileceğim tüm başarıları, Allah bana bahşetti” diyen tecrübeli teknik direktör, aynı zamanda sarı-kırmızılı kulüpten ayrılık sürecine, kariyer hedeflerine ve daha fazlasına açıklık getirdi. 

“Bu senenin başında, Galatasaray’da bir devrim olması gerektiğine karar verdim

2021-2022 sezonuna Başkan Burak Elmas ile “üç senelik yapılanma” vaadiyle başlayan Fatih Terim, röportajda bu kararı nasıl aldığını şöyle anlattı: “Bu senenin başında, Galatasaray’da bir devrim olması gerektiğine karar verdim. ‘Kolay olmayacak’ dedim. Sonrasında alınan karar, aslında beklediğim bir şey değildi. Şu an mental anlamda rahatlamak için, biraz zamana ihtiyacım var.” 

“Türkiye’de Galatasaray’dan başka bir takımı çalıştırmam imkansız

The Athletic‘ten Nick Miller, Fatih Terim ile yaptığı röportajda tecrübeli teknik direktöre Türkiye’den başka bir takım çalıştırmayı düşünüp düşünmediğini de sordu. Terim bu soruyu şöyle yanıtladı: “Galatasaray benim için tek yön bilet. Başka bir Türk kulübü için çalışmayı hayal edemiyorum. İmkansız. Kulübüm beni geri çağırdığında hayır diyemedim. Galatasaray benim evim. O benim ailem. Ailemin yanına geldim. Karakterimi hiç değiştirmedim. 50 yıl önce Galatasaray’a geldiğimden beri hep aynı Fatih Terim oldum.”

“Alacağım paraya bakmadan sözleşmeyi imzalarım

Galatasaray’ın efsane isimlerinden Fatih Terim, kulüp ile olan bağının çok kuvvetli olduğunu söyledi. Söz konusu Galatasaray olduğunda parayı arka plana attığı belirten Terim, “Galatasaray’a her geri dönüşümde sohbetlerimiz kısaydı. ‘Size ihtiyacımız var’ diyorlar. Alacağım paraya bakmadan sözleşmeyi imzalarım. Futbolcuyken birçok kulüp beni istiyordu. Diğer kulüpler beş kat daha fazla ödeme teklif ediyordu ama ben Galatasaray’a imza attım. Ben Galatasaraylıyım, bunu böyle gösteriyorum” dedi.

Terim, futbolculuk dönemine de atıfta bulunmayı ihmal etmedi ve gelen bir soru üzerine mevkisinin nasıl değiştiğini açıkladı: “Futbolcuyken Don Howe yüzünden pozisyonum değişti. Orta saha oyuncusuydum ama Avrupa kupası maçında Rapid Wien’e karşı ‘Fatih libero oynuyorsun’ dedi. O andan itibaren kariyerimin sonuna kadar libero olarak oynadım.”

Fatih Terim’den Malcolm Allison anısı

Malcolm Alisson

Fatih Terim, The Athletic‘e verdiği röportajda Galatasaray’ın eski teknik direktörlerinden Malcolm Allison ile olan bir anısından da bahsetti. Terim, İngiliz futbol insanı ile alakalı şöyle konuştu: “EURO 96’da Malcolm Allison beni ziyaret etmek istedi ama içeri almadılar. Dışarı çıktım ve onu soyunma odasına getirdim. ‘Çocuklar, bu benim antrenörüm’ dedim. Çok duygusal bir andı. Ağlamak üzereydi. ‘Fatih seninle gurur duyuyorum’ dedi. Harika bir hatıraydı. Kız arkadaşı Serena ile birlikte benimle geceleri dışarı çıkardı ama sabahları bunu telafi etmek için fazladan antrenman yaptırırdı. Ondan antrenman sırasında ve maç boyunca öğrendiğim en önemli şey disiplin ve ciddiyetti. Ancak saha dışında oyuncularının rahat olmasını isterdi.”

Terim, futbol dünyasının efsane isimlerinden Sir Alex Ferguson hakkında ise “Sir Alex Ferguson futbolun en önemli adamlarından biri. Elbette, başardıkları, antrenörlüğü ve yönetim tarzından etkilendim. Türkiye’de Alex Ferguson gibi, aynı takımı 27 yıl yönetmek imkansız” dedi. 

“Rakipler oyuncularıma ’14 kişi mi oynuyorsunuz’ diyordu”

Galatasaray ile 1999-2000 sezonunda UEFA Kupası’nı kazanan Fatih Terim, o dönem takıma oynattığı futbol hakkındaki düşüncelerini şöyle dile getirdi: “Galatasaray’ın Avrupa’da başarı kazandığında oynadığı futbol, şu anda yaygın olan çılgın pres oyunundan farklı değildi. Her zaman hücumcu bir anlayışa sahip olduk ve rakibe baskı uyguladık. Maçlar sırasında rakipler oyuncularıma ’14 kişi mi oynuyorsunuz? Bu baskıyı, bu gücü anlayamıyoruz’ diyordu. Bu zihniyeti uygulayan fazla takım yoktu. Şimdi birçok takım bunu yapıyor.”

Fatih Terim, UEFA Kupası yolunda yarı finalde eledikleri Leeds United maçı öncesinde yaşanan vahim olay hakkında da konuştu: “Maçı kaybetmek benim için daha iyi olurdu, böylece taraftarlar hayatta kalırlardı. Hayatını kaybeden Leeds taraftarlarını her zaman düşünürüm. Umarım huzur içinde uyuyorlardır.”

“En zoru Milli Takımı çalıştırmak”

Fatih Terim, uzun yıllar başında bulunduğu Türkiye A Milli Futbol Takımı hakkındaki duygularını ise şöyle anlattı: “En zor iş Milli Takım. Çünkü tüm ülkeden siz sorumlusunuz. Renkleriniz kırmızı ve beyaz, kırmızı ve sarı değil. Herkes seni sorgulayacak. Galatasaray’da sadece onların taraftarlarından sorumlusunuz. Ancak bu sorumluluğu hep hissettim ama baskıdan hiç etkilenmedim. Omuzlarım bu baskı yüzünden asla aşağı inmedi.”

“Rakibi oyununla yok etmelisin”

Fatih Terim, “modern futbol” hakkındaki düşüncelerini aktarırken de savunma futbolunun artık rağbet görmediğinin altını çizdi: “İlk antrenör olduğumda benden büyük futbolculara koçluk yaptım. Şimdi onlar benim çocuklarımdan daha küçükler. Futbol asla durmaz. Her gün değişir. Özellikle oyunun yoğunluğu, ritmi çok yüksek. Oyunu arkadan kurmakta ısrar eden çok fazla takım var. Geçiş oyunu çok artıyor. Bu, oynamak isteyen takımların çağı. Geçmişte rakibin oynamasını engellemek popüler olandı. Artık halk bu takımları izlemekten hoşlanmıyor. İnsanlar zor bir maç izlemek istiyor ama topun da içinde olduğu. Rakibi oyununla yok etmelisin.” 

“Geleceğimle ilgili henüz karar vermedim”

Galatasaray’dan ayrılık süreci oldukça sancılı olan Fatih Terim, geleceği ile ilgili kendisine yöneltilen soruya şu cümleler ile yanıt verdi: “Geleceğimle ilgili henüz karar vermedim. Yakında ben de öğreneceğim ama şu an bilmiyorum. Benim için en önemli olan Türk futboluna önemli bir miras bırakmak. Kazandığım tüm şampiyonluklardan çok daha önemli. Bir oyun, bir zihniyet, bir teknik direktör olarak hayat. Bu en gurur verici an olacak. İnsanların bana olan sevgisine paha biçemem.”

Kaynak: The Athletic

Çeviren: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.