Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Selim Kuneralp ve Senem Görür ile Kordiplomatik (14): Türkiye-Avrupa Birliği Algı Araştırması’nın sonuçları & AB defteri Türkiye için kapandı mı?

German Marshall Fonu (GMF) tarafından gerçekleştirilen ve Türkiye’deki kamuoyunun Avrupa Birliği’ne (AB) bakışını ortaya koyan araştırmanın sonuçları geçen günlerde kamuoyu ile paylaşıldı. Araştırma sonuçlarına göre Türkiye’nin en yakın partnerinin AB olarak görüldüğü, gençlerin de yüzlerini Batı’ya dönmek istedikleri belirtildi. Peki sonuçlar bize ne anlatıyor? Rusya’nın Ukrayna’yı işgali Türkiye kamuoyunda nasıl yankılandı? Ankara kiminle işbirliği yapmalı? Kamuoyu kimi “düşman” olarak görüyor? GMF Ankara Direktörü Özgür Ünlühisarcıklı, Kordiplomatik’te Selim Kuneralp ve Senem Görür’e yorumladı.

“Katar, Türkiye’nin en önemli iki ortağından biri”

Araştırmanın bulgularında Türkiye’nin en önemli iki ortağının Azerbaycan ve Katar olduğu tespit edildi. Bu bulguyu yorumlayan GMF Ankara Direktörü Özgür Ünlühisarcıklı, bu tür algıların objektif olmadığının altını çizerek, “Geçen seneden bu seneye Katar konusunda ciddi bir artış var. Burada Katar ile Türkiye’nin ekonomik ilişkileri, Katar’ın Türkiye’ye yaptığı ekonomik yatırımlar, satın aldığı şirketler ve bunların da medyaya yansımasının rolü olduğunu düşünüyorum” dedi.

“Türkiye, Avrupa Birliği ülkeleri ile işbirliği içinde olmalı”

Türkiye-AB ilişkileri denildiğinde konuyu, Türkiye’nin AB üyelik sürecine indirgediğimizi belirten Ünlühisarcıklı, “Genel nüfusun, özellikle de gençlerin, AB denildiğinde beklediği şey uluslararası alanda işbirliği” diye konuştu.

AB defteri Türkiye için kapandı mı?

AB defterinin Türkiye için hiçbir zaman kapanmayacağını vurgulayan emekli Büyükelçi Selim Kuneralp ise “Ne Türkiye AB’den vazgeçebilir ne de AB Türkiye’den. Bu araştırma sonucundan da anladığımız kadarıyla bir ilişki devam edecektir” dedi.

Araştırmanın sonuçlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.