Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de ilk kez bir Apple mağazasında sendikalaşma adımları atılıyor

Apple’ın New York’ta bulunan Grand Central Station mağazasındaki işçiler sendikalaşmak için harekete geçti. Saatlik ücretlerinin artırılması ve ek tatil süresi isteyen işçilerin girişimi başarılı olursa, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) bir Apple mağazasında çalışan işçiler ilk kez sendikalaşmış olacak. 

New York’ta bulunan Grand Central Terminal mağazasında çalışan ve kendilerine Fruit Stand Workers United adını veren işçiler, bir sendika kurma planı açıkladı. 

ABD’de bulunan bazı Starbucks mağazalarındaki başarılı sendikalaşma girişimlerini örgütleyen Uluslararası Hizmet Çalışanları Sendikası’na (SEIU) bağlı Workers United tarafından temsil edilmek isteyen çalışanların sendika seçimine hak kazanması için mağazadaki meslektaşlarının en az yüzde 30’unun desteğini alması gerekiyor.  

Apple mağazalarında artan sendikalaşma adımları

İsimlerini gizli tutan bazı işçiler, kampanyanın yürütüldüğü internet sitesinde, “Grand Central, ekibimizin mümkün olan en iyi yaşam standartlarına sahip olmasını sağlamak için bir sendika kurulmasını zorunlu kılan emsalsiz çalışma koşullarına sahip görülmemiş bir mağaza” açıklamasında bulundu. 

Koronavirüs salgınını ve tüketici fiyat enflasyonu nedeniyle olağanüstü şartlarda çalıştıklarını söyleyen grup, tüm işçiler için saatlik 30 dolar asgari ücret ve ek tatil süresi istiyor.

The Washington Post’a göre, Apple mağazalarında sendikalaşma adımları artacak. En az üç diğer Apple mağazasında çalışan işçiler de örgütlenmeye çalışıyor. 

Kaynak: BBC

Derleyen: Emine Bıçakcı

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.