Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Antalya-Konyaaltı semt pazarından izlenimler: Pazarcı fiyat artışından şikayetçi, halkın alım gücü düşüyor

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı saldırının ardından petrolün varil fiyatı 95 dolar seviyesinden 102 dolara kadar yükseldi. Türkiye’de yaşanan kur krizi nedeniyle akaryakıt fiyatları da tırmanışa geçti. Birçok alanda olduğu gibi gıda fiyatlarını da etkileyen bu durum, halkın alım gücünü olumsuz anlamda etkiledi. Medyascope, Antalya’nın Konyaaltı ilçesinde kurulan pazarda halkın ve esnafın nabzını tuttu.

Antalya’nın merkez ilçelerinden biri olan Konyaaltı’ndayız. Konyaaltı, Antalya’nın batı ucunda yer alan, aynı adı taşıyan plajlarıyla ünlü bir ilçe.

Konyaaltı, Rusya-Ukrayna savaşından kaçan Rusya ve Ukrayna vatandaşlarının şehre gelmesiyle gündemde. Ani gelişen göç, emlak fiyatlarında da yoğun artışa sebep olmuş durumda. 

Emlak piyasasındaki artış için gittiğimiz Konyaaltı semt pazarında vatandaşlara fiyatları sorduk. Vatandaşlar ve pazarcı esnafı fiyatların yüksekliğinden şikâyetçi. 

“Yine zam, indirim yok”

Medyascope‘a konuşan bir vatandaş, “Yine zam, indirim yok. Her şey daha da zamlı bence geçen haftaya göre. Hiçbir şey inmemiş, yalan yani her şey yalan” diyerek tepkisini gösterdi. 

Başka bir vatandaş da temel ihtiyaçlarını karşılarken bile zorlandığını belirterek, “Çok acayip bir pahalılık var. Alım gücümüz yerinde sayıyor. Hatta alım gücümüz aşağıya düşüyor. Pazar fiyatları, özellikle temel gıda maddelerinde oldukça pahalı” dedi. 

İspanyol vatandaş: “Türkiyeliler için zor”

Türkiye’ye altı ay önce yerleşen bir İspanya vatandaşına da fiyatları sorduk. Fiyatların çok pahalı olduğunu belirten vatandaş, “Fiyatların çok yüksek olmasına çok şaşırdım. Benim için çok önemli değil ama Türkiyeliler için zor” diye konuştu.  

Esnaf da satış yapamamaktan şikâyetçi. Konuştuğumuz bir esnaf “Fiyatlar çok yüksek. Karnabahar 10 lira, ıspanak 10 lira. Her şey 10 lira, 15 lira. Yani millet alışveriş yapmıyor artık. Bir kilo alıyorsa yarım kiloya düştü” dedi. 

Esnafa göre akaryakıt zammı fiyatları arttırıyor

Esnafa göre fiyat artışlarındaki en büyük sebep akaryakıta gelen zamlar. Nisan 2021’de motorinin litre fiyatı altı lira 45 kuruş iken bugün litre fiyatı 22 lira. Esnaf, bu artışın fiyatlara yansıdığını ve her şeyin üç kat arttığını söyledi.  

Giderlerinin sürekli arttığını belirten esnaf, “Aldığımız poşet paketinde üç yüz tane var, 42 lira. Bir tanesi 12 kuruşa geliyor. Geçen sene 10 liraydı. Köpük 100 lira. Bunlar hep gider. Hepsinden 10’ar kuruş, 15’er kuruş üstüne mecburen bırakıyoruz. O yüzden fiyatlar da yüksek” dedi. 

Çiftçi üretim yapamayacak noktada

Kendi tarlasında yetiştirdiği ürünleri satan bir esnaf da, “Sebzenin düşmesi için önce mazot, gübre bunların düşmesi gerekiyor. Çiftçinin üretmesi, üretebilmesi için. Yoksa bunlar düşmediği sürece çiftçi de üretimi azaltıyor. Bizim köyümüzde çiftçi sadece biz kaldık. Eğer böyle giderse mazotu, gübreyi, ilaçları ödeyemeyiz. Biz de bırakırız. Yiyeceğimiz kadar ekeriz”  dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.