Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cep telefonu ve tütünde ÖTV düzenlemesi – Fiyatı 3 bin TL’ye kadar olan telefonlarda ÖTV indirimi olacak

Cep telefonu ve tütünde özel tüketim vergisi (ÖTV) matrahları yeniden belirlendi. Cep telefonlarında fiyatlarına göre uygulanan üç farklı ÖTV oranlarının matrah rakamları yükseltildi. Böylece fiyatı 3 bin liranın altında olan cep telefonlarda ÖTV kaynaklı fiyat düşmeleri olacak. Nargile tütünü ve meyve şarabı vergilerinde ise artışa gidildi.

Cep telefonu fiyatlarına halen yüzde 25, 40 ve 50 oranlarında üç farklı ÖTV rakamı uygulanıyor. Önceki düzenlemede 640 lira olan yüzde 25 ÖTV uygulanan cep telefonlarının üst fiyat sınırı bin 500 liraya yükseltildi. Fiyatları 640 lira ile bin 500 lira arasındaki cep telefonlarında uygulanan yüzde 40 ÖTV oranı, yeni düzenleme ile fiyatı bin 500 lira ile 3 bin lira olan telefonlar için uygulanacak.

Yeni ÖTV düzenlemesiyle fiyatı 3 bin liranın üzerinde olan telefonların fiyatlarında değişiklik olmazken, fiyatı 3 bin liranın altında olan cep telefonlarına kademeli olarak indirim gelecek.

Resmi Gazete’de bugün (19 Nisan) yayımlanan cumhurbaşkanı kararına göre, tütünde ve cep telefonlarında ÖTV düzenlemesi yapıldı. Buna göre cep telefonu tesliminde ÖTV matrahı bin 500 TL’yi aşmayan cep telefonları yüzde 25’lik vergi dilimine sokuldu. Bin 500 ile 3 bin TL arasındaki cep telefonları ise yüzde 40’lık vergi diliminde yer aldı. 3 bin TL üzerinde cep telefonlarından ise vergi oranı yüzde 50 olacak. 

Tütün ve meyve şarabında ÖTV artışı

Nargile tütünlerinde vergi oranı yüzde 40’tan yüzde 55’e yükseltilirken, bu ürünlerin asgari maktu vergi ve maktu vergi tutarları ise değiştirilmedi. Meyve şarabının asgari maktu vergi tutarı yüzde 70 artırılarak, 17 lira 3457 kuruştan, 28 lira 5849 kuruşa yükseltildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.