Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Emekli Büyükelçi Oğuz Demiralp: “Ankara önceden herkesle kavga ediyordu, şimdi ise mavi boncuk dağıtıyor”

Türkiye, Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşın çözümünde önemli bir rol üstlenmeye çalışıyor. Bu çabanın da Türkiye-Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ilişkilerini nasıl etkileyeceği merak konusu. Ankara’nın bu savaşta aldığı rol, ABD ile ilişkilerini düzeltmeye yeter mi? Türkiye yeniden F-35 programına alınabilir mi? 18 Mayıs’taki Çavuşoğlu-Blinken görüşmesinin gündeminde ne olacak? Emekli Büyükelçi Oğuz Demiralp, sorularımızı yanıtladı.

“Putin’in adı tarihe olumlu olarak geçmeyecek”

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini değerlendiren emekli Büyükelçi Oğuz Demiralp, Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşın yarattığı etkinin İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana görülmediğini söyledi. Bu durumun kuvvet yoluyla toprak edinme politikasına ve uluslararası hukuku hiçe sayma politikasına geri dönüş olduğunun altını çizen Demiralp, “Putin’in adı tarihe olumlu olarak geçmeyecek. Tarihe kötülük etti, Avrupa’ya kötülük etti ve en önemlisi halkına kötülük etti” dedi.

Türkiye’nin yeni dünya düzenindeki rolü ne olacak?

Türkiye’nin dış politikasının bir parçasının her zaman Karadeniz’in çatışmasız bir bölge olarak kalması olduğunu belirten Demiralp, “Türkiye’nin isteği böyle bir savaş olmamasıdır. Böyle bir savaş çıktığı zaman ise savaşı sonlandırmak adına birtakım girişimlerde bulunması doğrudur. Bu yüzden Türkiye’deki yönetimin şu an attığı adımlar doğrudur” diye konuştu.

Öte yandan Demiralp, Türkiye’nin burada tarafsız değil; uluslararası hukuktan yana olduğunun altını çizdi.

“Türkiye’nin tek yolu demokrasidir”

Vaşington’dan gelen “Türkiye NATO’nun en önemli müttefikidir” açıklamalarını da değerlendiren Demiralp, bu ton değişikliğinin iki taraflı olduğunu belirtti. Türkiye’nin son dönemlerde dış politikasında attığı adımları “U dönüşü” olarak da nitelendiren Demiralp, “Türkiye önceden herkesle kavga ediyordu, şimdi herkese mavi boncuk dağıtmaya çalışıyorlar” dedi.

Ankara’nın bu savaşta NATO’dan yana aldığı tavrın Batı ülkelerinde olumlu bir imaj yarattığına vurgu yapan Demiralp, “Türkiye’nin tek yolu demokrasidir” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.