Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Turkish Airlines EuroLeague’de playoff heyecanı başlıyor

Turkish Airlines EuroLeague’de playofflar bugün temsilcimiz Anadolu Efes’in, AX Armani Exchange Milan’a konuk olacağı karşılaşma ile başlıyor. Türkiye saati ile 20.00’de başlayacak maç Mediolanum Forum’da oynanacak. Gecenin diğer karşılaşmasında ise saat 22.00’de normal sezon lideri Barcelona, Bayern Münih’i ağırlayacak.  

Çeyrek finallerdeki diğer iki karşılaşma ise yarın (20 Nisan) Yunan temsilcisi Olympiacos, AS Monaco’yu konuk ederken, Real Madrid ise evinde Maccabi Playtika Tel Aviv ile karşılaşacak.

Beş maç üzerinden oynanacak serilerde üç galibiyete ulaşan ekipler, Sırbistan’ın başkenti Belgrad’daki Kombank Arena’da (Stark Arena) düzenlenecek EuroLeague Final-Four’una katılma hakkı elde edecek.

(3) AX Armani Exchange Milan – Anadolu Efes (6)

Normal sezonu 19-9’lik galibiyet yüzdesiyle üçüncü sırada tamamlayan İtalya temsilcisi AX Armani Exchange Milan ile sezonu 16-12 galibiyet ve mağlubiyetle tamamlayarak altıncı sırayı elde eden Anadolu Efes, Final-Four bileti için karşı karşıya gelecek. Sezonu üçüncü sırada tamamladığı için, seride ev sahibi avantajını elinde bulunduran Milano ekibi, ilk iki karşılaşmayı ve gerek duyulması halinde oynanacak beşinci mücadeleyi evinde oynama avantajını elinde bulunduruyor.

Ev sahibi ekipte, serinin ilk karşılaşmasında Luigi Datome sakatlığı sebebiyle forma giymesi beklenmiyor. Anadolu Efes’te ise normal sezon 32. haftasında oynanan Ax Armani Exchange Milan karşılaşmasında sakatlanarak formasından uzak kalan, geçen sezon EuroLeague normal sezon ve Final-Four MVP’si Vasilije Micic’in formasına kavuşması bekleniyor. Ameliyat olarak sezonu kapatan kaptan Doğuş Balbay ise kadroda yer almıyor.

Olimpia Milano, son şampiyon apoleti ile sahaya çıkacak Anadolu Efes’e karşı oynadığı son dört karşılaşmadan da galibiyetle ayrıldı. Seride ev sahibi avantajını da elinde bulunduran İtalyan ekibine karşı temsilcimiz deplasmanda en az bir maç kazanmak zorunda.

AX Armani Exchange Milano Koçu Ettore Messina yaptığı açıklamada normal sezonda kazandıkları iki maçın kendileri aldatmaması gerektiğinin farkında olduklarını, Avrupa şampiyonu bir takıma karşı saygı ile yaklaşmaları gerektiğini vurguladı. Messina, bu galibiyetlerden ötürü Anadolu Efes’e karşı iyi yapabilecekleri şeylerin olduğunu bilmenin güvenine sahip olduklarının da altını çizdi.

Anadolu Efes Koçu Ergin Ataman ise meslektaşı Ettore Messina’nın takımına çok disiplinli ve akıllı bir basketbol oynattığını vurgulayarak, seriye galibiyetle başlamak istediklerini söyledi. Ataman, ilk maçta minimum top kaybıyla oyun ritmini yukarı çekerek, ribaundları kontrol etmenin anahtar olduğuna değindi.

Seri öncesinde iki takımın birbirleriyle taban tabana zıt bir basketbol yapısı olduğunu söyleyebiliriz. AX Armani Exchange Milan skoru düşük tutarak disiplinli oyunları ile sonuca gitmeye çalışacaktır. İtalya temsilcisinin bu yönü ile Anadolu Efes’in mevcut kadrosunun kurulduğundan beri en çok zorlandığı türden basketbol anlayışına sahip takımlardan birisi olarak karşımıza çıkıyor. İki yıldızı (Micic-Larkin) etrafında yüksek skorlu maçlarda galip gelme oranının hayli yüksek olduğu temsilcimiz, bu sezon 80 ve üzeri skor bulduğu 20 karşılaşmadan 16’sını kazanma başarısı gösterdi. Aynı şekilde bu eşleşmede de üstün gelebilmek için AX Armani Exchange Milano’nun oyun temposunu düşürerek, sıkıştırılmış bir yarı saha basketbolu haline getirmesini engellemek zorundalar.

AX Armani Exchange Milano ise galip ayrılabilmek için tempoyu düşürerek sıkı ve disiplinli savunma ile Anadolu Efes’in yıldızlarını kontrol altında tutmak zorunda. Ayrıca Micic ve Larkin’in zorlandığı noktalarda da Anadolu Efes adına Krunoslav Simon ve Rodrigue Beaubois’dan gelecek katkıların önemi de bir hayli yüksek. Özellikle Micic’in sakatlık dönüşü soru işareti barındıran form durumunda, takım arkadaşlarının onun yükünü ne kadar hafifleteceği büyük önem taşıyor.

(1) FC Barcelona- FC Bayern Münih (8)

Gecenin diğer çeyrek final eşleşmesinde ise normal sezonu 21-7’lik dereceyle ilk sırada tamamlayan FC Barcelona, 14 galibiyet ve 14 mağlubiyetle sekizinci sıradan son playoff biletini elde eden FC Bayern Münih’i konuk edecek.

Normal sezon lideri FC Barcelona savunma tarafında rakiplerine şut verimliliğini sınırlamada ligin iyi takımları arasında yer alıyor. Rakiplerini 2-sayılık atışlarda %50, 3-sayılık atışlarda da yalnızca %33,6 isabette tutan savunması lig liderliğini getiren en önemli faktörlerden biri. FC Bayern Münih ise %37,1 üçlük isabet yüzdesi ile dış atışlarda EuroLeague’deki en iyi dördüncü takım konumunda, ev sahibi Barcelona rahat bir Final-Four bileti almak istiyorsa FC Bayern Münih’in dış atışlarını sınırlamak zorunda.

FC Bayern Münih cephesi ise bu sezon rakiplerinden maç başına 1,6 daha az ribaund alırken, ribaund konusunda rakiplerinden maç başına 3,9 daha fazla ribaund aldı. Konuk ekip, FC Barcelona karşısında bir sürprize imza atmak için ribaund konusundaki bu açığını takım halindeki efor ile kapatabilir. Eğer FC Barcelona ribaundlardaki üstünlüğüne bu eşleşmede de devam ederse, ikinci şans atışları ve geçiş hücumları sayesinde kolaylıkla galibiyete gidebilir.

FC Bayern Münih’de sakatlığı bulunan Corey Walden’ın durumu belirsiz, FC Barcelona’da Pierre Oriola 22 Aralık’tan sonra ilk kez bir EuroLeague maçı için uygun durumda iken Corry Higging’in uzun süreli sakatlığı devam ediyor.

(2) Olympiacos – AS Monaco (7)

Yarın (20 Nisan) oynanacak bir diğer Euroleague çeyrek final eşleşmesinde ise 19-9’luk derece ile normal sezonu ikinci sırada tamamlayan Olympiacos, 15-13’lük derece ile yedinci sırada yer alan AS Monaco’yu ağırlayacak.

Bu eşleşmede ise Olympiacos açısından galibiyetin anahtarı tempoyu kontrol etmek. Yunan temsilcisi özellikle Moustapha Fall oyundayken tempoyu düşürdüğünde önemli fark yaratıyor. Kırmızı-beyazlılar, bu sezon rakibini 80 sayının altında tuttuğu karşılaşmada 15 galibiyet alırken, bu maçların yalnızca üçünde sahadan mağlup ayrıldı. AS Monaco gibi patlayıcı ve atlet bir takıma karşı Kostas Sloukas ve Thomas Walkup’a tempoyu düşük tutmak adına büyük görev düşüyor.

AS Monaco açısından ise boyalı alanda renkdaşının etkinliği kırmak büyük önem taşıyor. Olympiacos Piraeus %57,6’lık iki sayılık atışlarda ligin lideri durumunda uzunlarını boyalı alanda etkili kullanıyor. AS Monaco Pire’den galibiyetle ayrılmak için Olympiacos uzunlarının etkisini düşürüp, konfor alanından çıkartması ve alınan ribaundlar sonrası yarı sahayı hızlı geçerek tempoyu yükseltmesi büyük önem taşıyor.

İki takımda da karşılaşma öncesi önemli bir eksik bulunmuyor.

(4) Real Madrid – Maccabi Playtika Tel Aviv (5)

Playoffların ilk maçlarında son olarak 18-10’luk derecesiyle ligi dördüncü sırada tamamlayan Real Madrid, 17-11 ile beşinci sırayı alan Maccabi Playtika Tel Aviv’i konuk edecek.

Real Madrid perimetre savunmasını güçlendirmeli ve rakibinin dış şut verimliliğini düşürmesi gerekiyor. Playofflar öncesi dört maçlık mağlubiyet serisi ile gelen İspanya temsilcisi, bu seride potasında maç başına ortalama 88 sayı gördü ve 3-sayı savunmasındaki zaafları açığa çıktı. Maccabi bu sezon kazandığı maçlarda %39,3 3-sayı yüzdesi tuttururken, kaybettiği karşılaşmalarda ise yayın gerisinden yalnızca %31,9 isabet kaydedebildi. Takımların Real Madrid karşısında Walter Tavares’in boyalı alandaki blok tehdidi nedeniyle dış şuta yönelmesinin etkisiyle birlikte, Maccabi Playtika Teal Aviv iyi bir duş şut gününde olursa Real Madrid’e zor anlar yaşatabilir. 

Maccabi Playtika Tel Aviv normal sezonu altı maçlık galibiyet serisiyle tamamladı. Bu seride artan savunma konsantrasyonu etkili rol oynarken, rakiplerini maç başına 74 sayıda tuttu. İsrail temsilcisi bu sezon maç başına 7,6 top çalma ve rakibe yaptırdığı 13,9 top kaybı ortalamaları ile her iki istatistikte de üçüncü sırada. Real Madrid deplasmanında da topa yaptıkları baskı ile top kazanarak açık sahada bulabilecekleri kolay sayılar, galibiyet için olmazsa olmaz durumda.

Yazan: Yahya Kemal Doğan

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler