Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gençler ücretsiz yemek sırasında: “Dışarıda yesek 30-40 lira”

Çankaya Belediyesi’nin öğrenciler için verdiği akşam yemeği için metrelerce uzanan kuyrukta, Ankara’nın çeşitli üniversitelerinde okuyan gençler, Medyascope’a konuştu. Gençler, dışarıda yemek zorunda kaldıkları bir öğünün 30-40 liraya mal olduğunu, yurtlarda yemek yapma imkanları olmadığını ve belediye yemeğinin okul yemekhanelerinden daha kaliteli olduğunu söyledi. Elektrik, doğalgaz faturaları ve kiralarla baş edemediklerini belirten bir öğrenci, “Yaşadıklarımızın tek müsebbibi AKP iktidarıdır” dedi.

Haber: Özgecan Özgenç & Cansu Timur
Kamera & Kurgu: Furkan Erdem

Çankaya Belediyesi’nin Ankara’da üniversite okuyan öğrencilere yemek desteği devam ediyor. Kasım 2021’den bu yana verilen akşam yemeği uygulaması, ramazan ayı boyunca da 18.00 ve 20.00 saatleri arasında sürüyor. Yemek servisinden, günlük ortalama bin 400 öğrenci faydalanıyor. Hacettepe, Hacı Bayram Veli ve Ankara üniversitelerinden öğrenciler, neden belediyenin yemek sırasında olduklarını Medyascope’a anlattı. Öğrenciler, belediyenin verdiği yemeğin aynısını dışarıda her hangi bir lokantada yemeleri halinde en az 30-40 lira vermek zorunda kalacaklarını söyledi.

Yurtlarda yemek yapamıyorlar, okul yemekhanelerinde zehirlenenler oluyor

Yemek verilmeyen bir özel yurtta kaldığını söyleyen Hacı Bayram Veli Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi dördüncü sınıf öğrencisi, okurken çalışmasına rağmen yemeğini belediyede yemek zorunda kaldığını söyledi ve “Daha önce yurtta yemek yapmayı denedik ama dışarıda yemekten daha pahalıya mal oldu, ülkemiz şartlarında bir öğünlük yemek alışverişi bile 50-60 lira” dedi.

Hacettepe Üniversitesi’nde hazırlık okuyan ve Ankara’ya yeni gelen bir başka öğrenci ise okulun yurdunda kaldığını ancak kalitesiz yemekler nedeniyle zehirlendikten sonra neredeyse her gün Çankaya Belediyesi’nde yemek yediklerini belirtti. Hacettepe yurtlarında yemek yapmak için randevu almaları gerektiğini ve sistemin karmaşık olduğunu anlatan öğrenci, “Kriz ortamında öğrenci olmak zor. Ailemizden ilk defa uzaklaşıyoruz ve kendi başımıza ekonomimizi yönetmek zorundayız. Her şey gerçekten çok pahalı, bir eğlencemiz bile yok. Belediye sayesinde en azından yemek masrafımız azaldı” diye konuştu.

Gençler, yemek yemeyi dert edinmeyecekleri bir düzen istiyor

Ankara Üniversitesi öğrencisi bir genç, kira, elektirik ve doğalgaz faturalarını karşılayamadığı için aile evine dönmeyi düşündüğünü söyledi ve “Diğer belediyeler de aynı uygulamayı yapsın istiyoruz ama aslında istiyoruz ki hiç yapmasına gerek kalmasın. Ekonomik düzeni tekrar rayına oturtalım ve herkes, evinde özgürce istediği yemeği pişirsin” dedi. 

İstanbul’dan geldiğini ve öğrenci evinde kaldığını söyleyen başka bir Ankara Üniversitesi öğrencisi ise içinde bulundukları durumu şöyle anlattı:

Elektriklerimiz kesilecek mi, kesilmeyecek mi, karanlıkta kalır mıyız diye tartışıyoruz. Yemek yiyemediğimiz durumlarda 20-25 dakikalık sıralarda bekliyoruz. Bunun tek müsebbibi AKP iktidarıdır. Kredi-burs olarak 850 lira veriyorlar ve bununla bir ay geçinebileceğimizi düşünüyorlar. Bu oldukça gülünç, hatta trajikomik bir durum. Kiralardaki artışlar, faturalar, açlık, özgürlüklerimizin kısıtlanması bizi oldukça zorluyor. Yoksulluğa karşı ses çıkarmak için, bir arada öfkemizi iktidara yöneltmemiz gerek. Gençliğin dinamikleri iktidarı sarsacaktır.” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.