Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hürmüz – Şimuni Diril davası | Av. Rojhat Dilsiz: “Dava farklı yönlere evrilebilir”

Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesine bağlı Kovankaya Köyü’nde 8 Ocak 2020 tarihinde Hürmüz Diril ve Şimuni Diril’den haber alınamadı. Olaydan 70 gün sonra Şimuni Diril’in cesedi bulundu. Şimuni Diril’in öldürülmesi ile ilgili Şırnak 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşmasını Şırnak Baro Başkanı Avukat Rojhat Dilsiz Medyascope’a değerlendirdi.

Mahkeme, üç tutuksuz sanıktan daha önce üç kez tutuklanıp serbest bırakılan Apro Diril’in bir kez daha tutuklanmasına karar verdi. Baro Başkanı Rojhat Dilsiz, dava sürecinde olayın farklı yönlere evrilebileceğini söyledi.

Şimuni Diril’in öldürülmesi ile ilgili Şırnak 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada bir sanık duruma salonunda, iki sanık ise SEGBİS ile katılıp savunma yaparken, ailenin avukatlığını üstlenen Şırnak Baro Başkanı Rojhat Dilsiz yaşananları değerlendirdi. Etkin bir soruşturma yapılmadığını ve gizlilik kararı nedeniyle iddianame için “Dağ fare doğurdu” dediğini hatırlatan Dilsiz, mahkeme aşamasından ise umutlu olduklarını söyledi. “Tasarlayarak adam öldürmek” suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis ile yargılanan sanıkların ifadelerinde her aşamada çelişki olduğunu söyleyen Dilsiz şöyle konuştu:

“Görülen ilk duruşmada mahkemeden soruşturmanın genişletilmesi için taleplerimiz oldu. Mahkemeden yine üç sanığın da tutuklanmasını istedik ancak sadece daha önce üç kez tutuklanıp serbest bırakılan Apro Diril’in tutuklanmasına karar verdiler. Üç sanığın olaydan sonra yaptıkları telefon görüşmelerinin tapelerinden de olayın üstünün örtülmesine yönelik çabalar içinde oldukları görülüyor. Biz tapelerde adı geçen başka şüphelilerin de dosyaya dahil edilmesini istedik. Sonuç tam olarak bizi tatmin etmese de mahkemenin tutumunu olumlu buldum. Soruşturma aşamasında yapılmayan bazı şeylerin, avukatlar olarak iğne ile kuyu kazar gibi gerçekleştirilmesi için elimizden geleni yapacağız. Biz sanıkların birilerine güvendiğini ve delilleri karartabileceklerini düşündüğümüz için üçü için de tutuklama talep ettik. Dosyadaki delil ve tape konuşmalarında sanıklar ile Diril çifti arasında husumet olduğu görülüyor. Davanın farklı yönlere evrilebileceğini düşünüyorum.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.