Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ajax forması giyen futbolcuların, takım arkadaşları Stekelenburg üstünden NFT manipülasyonu yaptığı iddia edildi

Ajax forması giyen Maarten Stekelenburg’un, Amsterdam temsilcisinin PSV ile oynadığı Hollanda Kupası finalinde, takımın as kalecisi Andre Onana’nın yerine 11 başlaması taraftarlar için büyük bir sürpriz oldu. Söz konusu durumdan maç öncesi haberdar olan Daley Blind ve Davy Klaassen ise Sorare’de (NFT tabanlı fantezi futbol oyunu) Onana’nın NFT’sini satarak yerine Stekelenburg’un NFT’sini satın aldı. Blind ve Klaassen’in Hollandalı kaleci üstünden NFT manipülasyonu yaptığı iddia edilirken, milyonlarca kullanıcının işlem gördüğü Sorare, konu hakkında soruşturma başlattı. 

Sorare, futbol dünyasında büyük ses getirdi

Resmi ve lisanslı dijital kartlar ile oynanabilen NFT (Non-Fungible Token) tabanlı fantezi futbol oyunu Sorare, dünyanın dört bir yanındaki futbolseverleri bir araya getiriyor. Söz konusu oyun üzerinden; futbolcuların, İngiliz spor analiz şirketi Opta Sports’tan alınan veriler sayesinde, oynanılan gerçek maçlardaki performanslarına bağlı olarak puanlar kazanılıyor. 23 futbol liginden 100’den fazla futbol kulübünü bünyesinde barındıran Sorare’de sahip olunan kartlar, her hafta “XP” puanları baz alınarak alım satım işlemlerinde kullanılabiliyor. Sadece beş karta sahip olabilen kullanıcılar, bu sayede hem oyun oynayıp hem de para kazanabiliyor. Blockchain teknolojisini kullanan Sorare, aynı zamanda oyun devi Ubisoft tarafından destekleniyor. 

Öte yandan son dönemde popülerliğini artıran NFT, dijital dünyada takas edilemeyen token olarak biliniyor. Fiziksel bir varlık olarak bulunmayan NFT, bir nevi dijital sertifika olarak görülüyor. Kripto dünyasında yatırım yapan kullanıcılar, NFT’ler sayesinde yüklü miktarda para kazanabiliyor. 

Daley Blind ve Davy Klaassen, Stekelenburg üstünden NFT manipülasyonu yaptı

Ajax ile PSV Eindhoven, geçen pazar günü (17 Nisan) karşı karşıya geldi. PSV, yenik duruma düştüğü karşılaşmada ezeli rakibini 2-1 mağlup ederek 10 yıl sonra Hollanda Kupası’nı müzesine götürdü. Ancak dev maç öncesinde yaşananlar, karşılaşmanın önüne geçmiş durumda. 

Ajax’ın başarılı teknik direktörü Erik ten Hag, PSV karşısında takımın as kalecisi Andre Onana’yı keserek kaleyi Maarten Stekelenburg’a emanet etti. 38 yaşındaki kalecinin PSV maçına kadarki dönemde sadece üç maçta görev alması, Erik ten Hag’ın kararının sorgulanmasına neden oldu. Teknik direktörlerinin bu kararından daha önce haberdar olan Daley Blind ve Davy Klaassen ise 14 Nisan Perşembe günü Sorare’de Onana’nın NFT’sini satarak yerine Stekelenburg’un NFT’sini satın aldı. Blind ve Klaassen, böylelikle büyük bir borsa manipülasyonuna imza atmış oldu. 

Sorare’den açıklama geldi

Maarten Stekelenburg

NFT tabanlı fantezi futbol oyunu Sorare, Dutch TV’nin konu ile ilgili haberinin ardından açıklama yapmak durumunda kaldı. Fransız merkezli oyun firmasının açıklamasında “Gündemdeki konunun firmamız nezdinde tartışıldığını bilmenizi isteriz. Üzerinde çalıştığımız bu konunun bir daha olmasını önleyebilmek adına harekete geçeceğiz” denildi.

Blind ve Klaassen’in Stekelenburg üstünden NFT manipülasyonu yapması, finansal piyasaların işleyişine ilişkin özel bir suç teşkil ediyor. Platformun merkezi Fransa’da söz konusu durumun olması durumunda; manipülasyona karışan kişiler, iki yıl hapis ve 1,5 milyon euro para cezasına çarptırılıyor. Ancak Hollandalı yıldızların ceza alıp almayacağı henüz netlik kazanmış değil.

Yazan: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.