Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hâkim ve savcılara “Sosyal Medya Kullanım Rehberi”: Profil fotoğrafına, arkadaşlık isteklerine dikkat edilecek

Hâkim ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) hâkim ve savcılara yönelik olarak hazırladığı, “Sosyal Medya Kullanım Rehberi”, bugünkü (21 Nisan) Resmi Gazete’de yayımlandı. Rehberde, hâkimler ve savcıların sosyal medya kullanırken profil fotoğrafı seçimine, arkadaşlık isteklerine ve ani, tepkisel yanıtlar vermemeye dikkat etmeleri gerektiği belirtildi. 

Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) 8 Mart 2022 tarihli toplantısında görüşülen ve kabul edilen “Türk Yargı Etiği Bildirgesi Kapsamında Sosyal Medya Kullanım Rehberi”, Resmi Gazete’de yayımlandı. Rehberde, hâkim ve savcıların sosyal medya ve ağlarda, arkadaşlık, etkileşim, profil fotoğrafı ve paylaşımlarının nasıl olması gerektiği düzenlendi. 

Hâkim ve savcıların, sosyal medya kullanımlarında dikkatli ve özenli olması gerektiği belirtilen rehberde şu başlıklar öne çıktı:

“Sosyal medya ve ağlarda sanal kimlik inşasında dikkat edilecek hususlar, sosyal medya ve ağlarda arkadaşlık, etkileşim ve ilişkiler, sosyal medya ve ağlarda etik davranış modeli ve paylaşım ölçütleri, siber tehlike karşısında sosyal medya ve ağlarda gizlilik ayarları ve güvenliğin önemi, sosyal medya kullanımında eğitim ve farkındalık oluşturma.”

“Müstear isim kullanmak etik ilkelere uygun davranma yükümlülüklerini ortadan kaldırmaz”

Rehbere göre hâkim ve savcıların sosyal medya kullanırken dikkat etmesi gereken hususlar şöyle:

“-Hâkim ve savcılar sosyal medya kimliklerini oluştururken gerçek isimlerini kullanabilirler. Sosyal medyada müstear isim kullanımlarının etik ilkelere uygun davranma yükümlülüklerini ortadan kaldırmayacağını bilirler. 

-Sosyal medya profillerinde görev unvanlarına ve çalıştıkları kurum bilgisine yer verebilirler.

-Profil fotoğraflarını, bağımsızlık ve tarafsızlık görünümlerini, mesleki saygınlıklarını ve bir bütün olarak yargıya olan güveni tartışmaya açmayacak şekilde seçmeye özen gösterirler.

“Paylaşacakları fotoğraflarda ortamı titizlikle seçerler”

-Sosyal medya ve ağ paylaşımlarını, kamu hizmeti için verilen cihazlarla ve çalışma saatleri içerisinde yapmazlar.

-Sosyal medyada arkadaşlık isteği gönderirken veya kabul ederken, takip etme talebinde bulunurken veya takip edilme isteklerine onay verirken seçici, ihtiyatlı ve özenli davranırlar.

-Paylaşım ve etkileşimlerinde insan onurunu ve ahlakını gözetirler. Ani ve tepkisel yanıtlar vermekten, saygı ve nezaket sınırları dışına taşan yorumlar yapmaktan ve polemiğe girmekten kaçınırlar. 

-Sosyal medya ve ağlarda paylaşacakları fotoğraf ve video gibi görselleri oluştururken içinde bulunacakları ortamı titizlikle seçerler.”

HSK Birinci Daire Başkanı Halil Koç, Sosyal Medya Kullanım Rehberi’nin yayımlandığını bir sosyal medya paylaşımı yaparak duyurdu.  

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.