Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

En uzun koronavirüs vakası: 505 gün boyunca pozitif çıktı, hayatını kaybetti

İngiltere’de doktorlar en uzun koronavirüs vakasını kaydettiklerini açıkladı. Koronavirüse yakalanan hastanın, 16 ay boyunca yapılan tüm testlerinin pozitif çıktığı belirtildi.

Başka tıbbi rahatsızlıkları da bulunan ve ismi verilmeyen hasta, 2021’de tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Koronavirüse yakalanan birçok insanın virüsten doğal olarak kurtulduğu ancak söz konusu hastanın bağışıklık sisteminin ciddi şekilde zayıfladığı belirtildi. 

Bu tür kronik enfeksiyonların nadir görüldüğünü belirten uzmanlar, koronavirüs hakkında bildiklerimizi geliştirmek ve oluşturabileceği riskleri anlamak için vakanın incelenmesi gerektiğini söyledi.

Hasta ilk olarak 2020’de koronavirüse yakalandı

İsmi verilmeyen hasta ilk olarak 2020’nin başlarında koronavirüs belirtileri göstermeye başladı ve yapılan testin ardından koronavirüse yakalandığı anlaşıldı. Hasta, sonraki 72 hafta boyunca rutin kontroller ve bakım için pek çok kez hastaneye yattı. Hastaneye her gidişinde test yapılan hastanın 50 testinin tamamı pozitif çıktı.

King’s College London ve Londra Guy’s and St. Thomas Hastanesi’ndeki doktorlar, ayrıntılı laboratuvar analizinin hastada kalıcı enfeksiyon olduğunu ortaya çıkardığını söyledi. Hasta, tedavisinde antiviral ilaçlar kullanılmasına rağmen enfeksiyondan kurtulamadı.

Bu durumun, “uzun koronavirüs” olarak bilinen ve vücudun virüsten kurtulmasına rağmen semptomların uzun süre devam etmesi durumundan farklı olduğu belirtildi.

Doktor Luke Blagdon Snell, Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Kongresi’nde bulguları anlatmadan önce basına verdiği demeçte, “Boğaz sürüntü testlerinin her biri, her seferinde pozitif çıktı. Hastanın hiçbir zaman negatif bir test sonucu olmadı. Bunun sürekli bir enfeksiyon olduğunu söyleyebiliriz. İnsanlar uzun süreli enfekte olduğunda virüs, konakçısına adapte olmaya devam ediyor. Bu durum, koronavirüsün yeni mutasyonlar oluşturması için bir fırsat sağlayabilir. İncelediğimiz bu hastalardan bazılarında bazı varyantlarda görülen mutasyonlar var” dedi.

Kronik enfeksiyona sahip kişilerin, virüsü başkalarına bulaştırmayabileceğini de sözlerine ekleyen Snell, kontrol ettikleri dokuz hastadan hiçbirinin yeni tehlikeli bir varyant üretmediğini vurguladı.

Kaynak: BBC

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.