Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sadece Arsenal’e verilen kupa: Altın Premier League Kupası

İngiltere Premier Ligi’ni bir dönem domine eden Arsenal’in hikayesini Melih Ergün yazdı.

Altın Premier League kupası

Kupalar her zaman özeldir. Şampiyonluk mücadelesi kimileri için stres ve sorumluluk anlamına gelirken kimileri içinse gerek başarı, gerekse ömür boyu hatırlanacak eski ve güzel bir anıdan ibarettir. Günümüzde futbol belirli bir topluluğun kalite standardını belirlediği ve kimsenin bulunduğu yeri yüceltmek için çabalamadığı, aksine bu topluluğa katılmak istediği bir dönemden geçiyor. Bayrak adam kalıbı artık çok da bir anlam ifade etmiyor. İşte bu dönemde belki de yeni gelen nesil tarafından çok da bilinmeyen bir başarı göze çarpıyor. Aslında çok da değil 2003-2004 sezonunda gerçekleşen bir olay bu. Arsenal’in yenilmez kadrosu ve onun Altın Premier League Kupası.

Arsene Wenger’in İngiltere’ye Asya kıtasından geliş sürecinde, Arsenal takımı, “boring, boring, Arsenal” yani “sıkıcı, sıkıcı, Arsenal” olarak adlandırılan ve tam bir İngiliz futbolu oynayan defansif bir takımdı. Belki de dönemin en İngiliz takımlarından biri olan “Arsenal”, Wenger dönemi öncesi kadrosunda ada dışından sadece iki oyuncu bulunduruyordu. Bu oyuncular ise Bergkamp ve John Jensen idi. Wenger ilk geldiğinde, Monaco geçmişi bulunan fakat İngiltere’de “Arsene, who?”* sorusundan kaçamamış Fransız bir teknik adamdı. Ada dışı teknik adamların çok sevilmediği o dönemde cesur denemelerden biriydi, Arsene Wenger. Birkaç sezon öncesinde bir maç için İngiltere’de bulunmuş ve bir yönetici ile tanışmıştı, sonrasında yeni bir teknik direktör arayışı sürecinde cesur adaylardan biri olmuştu.

Wenger, İngiliz futbolunda o dönemlerde sık rastlanan alkol alışkanlığı gibi problemleri gördü ve takıma bir diyet uygulamaya başladı. Bu diyetin içinde çay bile yasaktı. Hatta Ian Wright bir keresinde “Bir gün oda arkadaşım, Dennis ile oturuyorduk ve bir anda elimdeki sallama çay poşetini çıkardım. Dennis bana döndü ve sordu: Elindeki çay mı? Gülerek, evet cevabını verdim. Dennis tanıdığım en profesyonel adamlardan biriydi ve bana ama patron bunu tüketmemizi istemiyor dedi. Takımın sana en ihtiyacı olduğu yerde hata yaparsan takımı yüzüstü bırakacaksın diye de ekledi. Bütün keyfim mahvoldu ve çayı içemedim” diyecekti.

Wenger, İngiltere’de çok bilinmeyen bir pazarın meyvelerini takımına getirmeye başladı. Bu pazar, Fransa Ligi’ydi. İngiliz futbolu o dönem, daha çok ada içerisinden oyuncuları görmeye alışıktı. Aslında Viera, Wenger’den önce takıma katılmıştı, yine aynı sezon Nicolas Anelka da, Arsenal Football Club’ın bir parçası oldu. İlerleyen dönemde, Anelka gitti, Henry, Pires, Petit gibi Fransız yıldızların yanına, Reyes, Ljunberg gibi başka oyuncular da eklendi. Fakat Arsene Wenger’in rüyası açıktı. “Bir sezonda hiç yenilmemek.” Bunu ilk başaran takım, 1889 yılının Preston North End takımıydı. Bu ona göre imkansız değildi. 

Muhteşem 4-4-2’si ve Henry’nin serbest oyunuyla, Arsenal 2003-2004 sezonunu namağlup tamamladı. Bu çok alışılmış değildi, Premier League yönetimi bir karar aldı ve Arsenal’a tarihte bir ilk olan tamamen altın bir kupa verdi. “Yenilmezler” olarak adlandırılan bu takımın ne kadar özel bir grup olduğunun kanıtı da yine kazandıkları bu kupa olabilir. Her ne kadar Şampiyonlar Ligi’nde istedikleri başarıyı kazanamasalar da, Arsenal, İngiltere’nin en büyük takımlarından biri olmaya devam ediyor.

Sonrasında, Wenger’in takıma adepte ettiği daha organize ve pasa dayalı oyun onlara şampiyonluk getirmedi, hatta kimi zaman eleştirildiği bile oldu Fransız teknik adamın. Wenger tamamen güzel oyun sevdalısı bir futbol adamıydı. Bugünlerde, defanstan kısa pasla çıkmaya çalışan Arteta, takımı Şampiyonlar Ligi potasına sokmaya çalışıyor. Bu yaz transfer döneminin, Arsenal için çok hızlı geçeceği aşikâr. Kim bilir belki de Mbappe, efsanelerden Henry’yi dinler ve Arsenal Football Club’ın bir parçası olur. 

*Arsene de kim?

Arsenal’in 2003-2004 sezonundaki maçlarından kesitler:

Ian Wright’ın eğlenceli röportajı:

https://www.youtube.com/watch?v=J4wUvocGDHs

Yazan: Melih Ergün

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.