Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Siyasetçi Gürbüz Çapan: “Kürdün oyunu almayan cumhurbaşkanı olamaz”


İstanbul’un Esenyurt ilçesinin kurucu Belediye Başkanı Gürbüz Çapan, Diyarbakır’ı ziyaret etti. Çapan, Diyarbakır ile bağını, ittifakların HDP ve Kürt seçmen ile ilişkisini Medyascope’a değerlendirdi.

“Diyarbakır neşesini yitirmiş”

Diyarbakır’da 1970’lerde tıp eğitimini gördüğünü, öğrenciyken Mehdi Zana’nın belediye başkanlığı döneminde kısa bir dönem belediyede çöpçü olarak çalıştığını anlatan Gürbüz Çapan, Diyarbakır’ın neşesini kaybettiğini söyledi. Çapan, “Diyarbakır’ın kadim bir özelliği vardır. Camileri, klisesi, havrası vardır. Ama şimdi gelip gördüğüm Diyarbakır maalesef neşesini yitirmiş. Diyarbakır yorulmuş ve mutsuz” dedi.

“Kürdün oyunu almayan bu ülkede cumhurbaşkanı olamaz”

İktidarın HDP’yi bir tabela partisi olarak gördüğünü ancak HDP’nin canlı ve sokakta olan bir siyasi hareket olduğunu vurgulayan Çapan, “Kürdün oyunu almayan bu ülkede cumhurbaşkanı olamaz. İttifaklara HDP’de dahil edilmelidir. Kürtler ile orta yol bulunmak zorundadır. Ama Kürdün burada sandığa attığı irade kabul edilmemiş ve Karadeniz’den buraya memurlar taşınmış. Onlar için uçak serleri bile konulmuş” diye konuştu.

“Millet İttifakı HDP’yi de o masaya dahil etmeli”

Millet İttifakı’nın HDP ile kapalı kapılar ardından konuştuğunu duyduğunu ancak bu görüşmelerin kamuya açık şekilde yapılması gerektiğini söyleyen Çapan, şöyle devam etti: “Kürdün bir hukuka ihtiyacı var, yeniden yurttaş kabulüne ihtiyacı vardır. Adına ne denilirse denilsin bu anlamsız kanı ve çatışmayı durdurmak zorundayız. HDP’nin Cumhur İttifakı ile görüşmesine de karşı değilim. Yeter ki bu sorun çözülsün. Millet İttifakı HDP’yi de o masaya dahil etmeli ve o masada yedinci genel başkan, HDP Genel Başkanı da olmalıdır. Bizim için Meclis seçiminden önce cumhurbaşkanı seçimi önemlidir. Buna odaklanmalı ve tek aday ile ilk turda bu seçimi sonuçlandırmalıyız.”

Demirtaş ve siyasi tutuklular serbest bırakılmalı”

Yargı mekanizmasının çalışmadığını ifade eden Çapan, muhalefetin iktidara gelmesi halinde ertesi gün eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve diğer tüm siyasi tutukluların serbest bırakılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.