Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu Teklifi yasalaştı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Millî Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’ndan 30 Mart’ta geçen Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) İzmir Milletvekili Alpay Özalan ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı’nın öncülüğünde hazırlanan, AKP’li ve MHP’li milletvekillerinin ortak imzasını taşıyan Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu Teklifi, 30 Mart tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’ndan geçmişti. Teklif, 12 Nisan Salı günü TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanmıştı. Söz konusu teklif, bugün (22 Nisan) genel kurulda kabul edilerek yasalaştı.

Spor Kanunu teklifinin detayları:

– Spor kulüpleri dernek statüsünden çıkarılacak, spor anonim şirketi vasfı kazanacak.

– Kamu yararına çalışan spor kulüpleri, kamu yararına çalışan derneklere sağlanan haklardan yararlanacak.

– Spor federasyonları, belirli liglerde yer alabilmek spor anonim şirketi statüsünde olma yükümlülüğü getirebilecek. Söz konusu federasyonlar, aynı zamanda bu şirketler için 1 milyon TL asgari sermaye zorunluluğu getirebilecek.

– Spor federasyonları, kanunla veya cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kurulacak. Spor kulüpleri, birleşerek federasyon ve konfederasyon şeklinde üst kuruluş kurabilecek.

– Getirilmesi planlanan ”denk bütçe” sistemi ile spor kulüpleri ve spor anonim şirketleri, önceki yıl brüt gelirlerinin en fazla yüzde 10’una kadar borçlanabilecek.

– Spor kulüpleri ve spor anonim şirketleri, genel kurul kararına gerek duymadan önceki hesap döneminde gerçekleşen brüt gelirinin en fazla yüzde 25’ini temlik edebilecek.

– Spor kulüpleri ve spor anonim şirketleri tarafından yapılacak 7 bin liranın üzerindeki ödeme ve tahsilatların, bankalar, finansal kuruluşlar ve PTT aracılığıyla yapılması zorunlu hale getirilecek.

– Spor kulüpleri ve spor anonim şirketlerinin transfer ettiği sporcunun menajerine, kulübün elde ettiği bonservis bedelinin yüzde 10’una kadar komisyon ödemesi yapılabilecek.

– Aynı spor federasyonunda üst üste veya aralıklı olarak en fazla üç dönem başkanlık yapılabilecek.

– Spor federasyonlarının yönetimindeki iki yönetim kurulu üyesinin milli sporcu olması zorunlu olacak.

– Son beş yıl içinde bir defada altı ay veya bir yıl boyunca hak mahrumiyeti cezası alanların üyelikleri resen sona erecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.