Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Wimbledon’ın Rusya ve Belarus kararı tenis dünyasında tepkilere neden oldu – Novak Djokovic: “Siyaset spora müdahale ettiğinde sonuçları iyi olmaz”

Wimbledon Tenis Turnuvası’nın organizatörleri, 27 Haziran-10 Temmuz günleri arasında düzenlenecek turnuvaya Rus ve Belaruslu sporcuların katılamayacağını açıkladı. Tenis dünyasının önde gelen isimleri, alınan bu karar tepki gösterdi.  

Novak Djokovic: “Siyaset spora müdahale ettiğinde sonuçları iyi olmaz

Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaş, Rus ve Balaruslu sporcuların kariyerlerini etkilemeye devam ediyor. Son olarak; Wimbledon Tenis Turnuvası’nın organizatörleri, 27 Haziran-10 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşecek turnuvaya söz konusu sporcuların katılamayacağını açıkladı. Bu kararın ardından, erkeklerde dünya iki numarası Daniil Medvedev ve sekizincisi Andrey Rublev’in yanı sıra kadınlarda 15. sırada yer alan Anastasia Pavlyuchenkova’nın da Wimbledon’da boy gösteremeyeceği kesinleşleşmiş oldu. Rublev ise Sırbistan Açık Tenis Turnuvası esnasında düzenlediği basın toplantısında kendisinin İngiltere’nin ev sahipliğinde gerçekleşecek turnuvadan men edilmesi hakkında konuştu. Rus tenisçi, Wimbledon organizatörlerine uygulanacak yasağın faydasına inanmadığını; bunun yerine kazandıkları ödül parasını insani yardım için bağışlama teklifinde bulunduklarını açıkladı.

Tenis sporunun en eski ve en prestijli turnuvası olarak gösterilen Wimbledon’da alınan Rus ve Belaruslu sporcuları bu yıl turnuvadan men etme kararı, çoğu sporcunun tepkisini çekti. Öyle ki erkekler sıralamasında dünyanın 1 numarası olan Novak Djokovic, All England Lawn Tennes Club’ın (AELTC) bu hamlesini desteklemediğini söyleyerek organizatörleri sert dille eleştirdi. Djokovic, yaptığı açıklamada “Savaşı her zaman kınayacağım. Ben savaşın içinde büyüyen bir çocuk olarak asla bunu desteklemem. Ne kadar duygusal travmalar yarattığını biliyorum. Sırbistan’da 1999’da ne olduğunu hepimiz biliyoruz. Balkanlar’da yakın tarihte birçok savaş yaşadık. Ancak Wimbledon’ın kararını destekleyemem. Çılgınca olduğunu düşünüyorum. Siyaset spora müdahale ettiğinde sonuçları iyi olmaz” ifadelerini kullandı.

Ukraynalı tenisçi Elina Svitolina: “Rus ve Belaruslu tenisçileri tamamen yasaklamak en doğru çözüm değil

Bir dönem dünyanın 3 numarası olan ve kariyerinde Wimbledon’da yarı final başarısı bulunan Ukraynalı tenisçi Elina Svitolina, Wimbledon Tenis Turnuvası’nın organizatörlerinin Rus ve Belaruslu sporcuları turnuvadan men etmesi hakkında konuştu. Svitolina, söz konusu sporcuların Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i kınayan bir açıklama yayınlamaları halinde Wimbledon’a katılmalarına izin verilmesi gerektiğini ifade etti. Ukraynalı tenisçi, Sky News’e verdiği demeçte, “Rus ve Belaruslu tenisçileri tamamen yasaklamak en doğru çözüm değil. Ukrayna’daki savaş hakkında konuşturmak, onlara Ukrayna’daki işgali ve Rus hükümetini destekleyip desteklemediklerini sormak daha doğru olur. Eğer savaşı, Putin’i ve Lukashenko’yu desteklemediklerini söylerlerse, katılmalarına izin verilmeli” dedi.

Yazan: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.