Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin’den yeni koronavirüs önlemi: Mühürlü alanlarda yaşayanlar evden dışarı çıkamayacak

Çin’in en büyük şehirlerinden Şangay’da ilan edilen sokağa çıkma yasağı haftalardır sürüyor. Yetkililerin açıklamalarına göre 25 milyon insanın yaşadığı Şangay kenti, koronavirüs salgınının en ağır dönemini geçiriyor. Çin sosyal medyasında yayılan fotoğraflarda, Çinli yetkililerin Şangay’daki konutların çevrelerine yeşil bariyerler yerleştirdiği görünüyor. Şangay sakinleri hiçbir açıklama yapılmadan evlerinin içine ve dışına yeşil bariyerler yerleştirildiğini belirtti.

Çin’in Şangay kentinde görülen son dalganın etkisini azaltmak için yetkililerin hiçbir uyarı vermeden binaların çevresine yeşil bariyerler yerleştirdiği iddia edildi. Çin sosyal medyasında beyaz giysili işçilerin şehrin konut girişlerini mühürlediği ve sokakları yeşil çitlerle kapattığı görüntüleri yayıldı.

Mühürlü yerlerde yaşayanlar dışarı çıkamıyor

Yaklaşık iki metre yüksekliğindeki çitlerin çoğu en az bir kişinin koronavirüs testinin pozitif çıktığı mühürlü alanlar olarak belirlenen binaların çevresine kurulduğu belirtiliyor. Mühürlü alan olarak belirlenen yerlerde yaşayanların ise koronavirüs testlerinin pozitif veya negatif olması fark etmeksizin evlerinden dışarı çıkmalarının yasaklandığı söyleniyor.

Yetkililerin, yeşil barikatları neden kurduğu ise henüz belli değil. Sadece bir yerel yetkilinin 23 Nisan’da yaptığı açıklamada bazı bölgelerde sert karantina tedbirleri uygulanacağı belirtilmişti.

“Aklı başında kimse bir başkasının evine yeşil bariyer yerleştirmez”

İsmini vermek istemeyen bir Şangay sakini, üç hafta önce konutlarının girişinin zincirlendiğini belirtti. Sakinin iddiasına göre komşularından birinin koronavirüs testi pozitif çıkmıştı. Buna ek olarak Şangay sakini 21 Nisan Perşembe günü hiçbir açıklama yapılmadan konutlarına yeşil bariyerler yerleştirildiğini şu ifadelerle açıkladı:

“Bizim konutlarımızda uzun bir koridor var. Üç gün önce bu koridorun ortasına hiçbir açıklama yapılmadan yeşil bariyerler yerleştirdiler. Diyelim ki evimizde yangın çıktı? Bu yeşil bariyerler varken biz ne yapacağız? Aklı başında kimse bir başkasının evine yeşil bariyer yerleştirmez.”

Şangay sakinlerden biri üç gün önce hiçbir açıklama yapılmadan kilitli evinin içinde yeşil bariyerlerin göründüğünü söyledi.

Kaynak: BBC

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.