Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (25 Nisan 2022): Gezi davasında karar açıklanacak

Günaydın, pazartesi sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul’da hava güneşli, sıcaklık 20 derece olacak. Ankara güneşli 28, İzmir güneşli 28, Antalya güneşli 25, Diyarbakır güneşli 29 derece olacak.

Sırada Türkiye gündemi var.

Siyasetin gündemiyle başlayalım.

Bugün, Anayasa Mahkemesi’nin 60. kuruluş yıldönümü vesilesiyle Anayasa Mahkemesi Yüce Divan Salonu’nda tören düzenlenecek. Törene, AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Kemal Kılıçdaroğlu katılacak. 

Kabine toplanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında toplanacak kabinede, ekonominin gidişatı, fiyat artışlarındaki son durum ve dış politikadaki gelişmeler değerledirilecek. Kabine toplantısında bayram tatilinin kaç gün olacağının da karara bağlanması bekleniyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısına başkanlık edecek.

İş insanı Osman Kavala’nın tek tutuklu sanık olduğu, mimar Mücella Yapıcı ve avukat Can Atalay’ın da aralarında bulunduğu isimlerin yargılandığı Gezi davasının sekizinci duruşması bugün İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edecek. Avukatlardan edinilen bilgiye göre bugünkü duruşmada karar çıkacak. Cuma günkü duruşmada, sanıklardan Can Atalay, Mücella Yapıcı, Tayfun Kahraman, Mine Özerden ve Çiğdem Mater savunma yapmıştı. Atalay, Yapıcı ve Kahraman bu duruşmada ortak metin okumuştu. Bugünkü duruşma avukat beyanları ile devam edecek. 

Altı muhalefet partisi, Demokrat Parti’nin ev sahipliğinde dün (24 Nisan) üçüncü kez buluştu. CHP, İYİ Parti, Demokrat Parti, Saadet Partisi, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları iftar yemeğinde bir araya geldi. Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen üçüncü buluşmada, Meclis’te kabul edilen ve yeni seçim kanununun olası sonuçları ele alındı. Muhalefet, toplantının ardından yine ortak açıklama yayımladı. Yaklaşık altı saat süren toplantıdan sonra yapılan açıklamada, cumhurbaşkanı adayı konusunda “Uzlaşmacı, özgürlükçü, demokratik değerleri içselleştirmiş, milletimizin tamamını kucaklayan, siyasi ahlak ilkelerini benimseyen, liyakat sahibi bir aday belirleyeceğiz” denildi.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez arasında, Twitter’da elektrik kesintisi tartışması yaşandı. Bakan Dönmez Twitter hesabından, Kılıçdaroğlu’na, “O gece elektrikler gerçekten kesik miydi? Kendinizi yine isteyerek ve bilerek karanlığa mı gömdünüz? Yapılan incelemeler sonucu o gün evin elektriği varmış. Ve o gün o evde elektrikler olduğu halde ışıkları neden açmadınız?” diye sordu. Kılıçdaroğlu ise Dönmez’in bu paylaşımını alıntılayarak, “Beceriksiz, yalancı, kelime cambazı. Ey Bakan, bu yazdığın yalansa, hemen istifa edecek misin?” dedi. Bakan Dönmez daha sonra, Kılıçdaroğlu’nun evini değil, ziyaret ettiği ailenin evini kast ettiğini yazarak, “Dün gittiğiniz evde yapılan tespitler ve abonelik kayıtlarına göre ilgili abonenin 23.04.2022 itibariyle borcundan dolayı elektriğinin kesik olmadığı tespit edilmiştir” diye yazdı. Kılıçdaroğlu bu sefer Bakan Dönmez’e, ziyaret ettiği kişinin konuştuğu bir video ile yanıt verdi. Videoda konuşan kadın, evinin elektiriğinin kesik olduğunu anlatıyor, Kılıçdaroğlu’nun ziyaretinden sonra kaymakamlıktan arandığını, evine yetkililerin geldiğini ve elektriğinin açıldığını söylüyor.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 14 lira 74 kuruş, euro kuru ise 15 lira 90 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 472 puanda kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 911 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 103,51 dolar.

Dünya gündemine bakalım.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya ziyareti öncesi Türkiye’ye gelerek Erdoğan ile görüşecek. BM Genel Sekreter Sözcülüğü ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Guterres’in bugün Ankara’yı ziyaret ederek Erdoğan tarafından kabul edileceği belirtildi. Guterres’in 26 Nisan’da savaşın sonlandırılması amacıyla Rusya’nın başkenti Moskova’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile 28 Nisan’da da Ukrayna’da Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile görüşeceği açıklanmıştı.

Fransa’da dün düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunu mevcut Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron kazandı. Böylece Macron 2002’de Fransa’nın eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’tan sonra ikinci kez cumhurbaşkanı seçilen ilk lider oldu. 21:00’de açıklanan ilk sandık çıkış anketine göre Emmanuel Macron aldığı yüzde 58,2 oy oranı ile yeniden cumhurbaşkanı seçildi. Ulusal Birlik Partisi lideri Marine Le Pen, seçim sonuçlarının ardından Paris’te destekçilerine seslendi. Sonucun partisi için bir zafer olduğunu belirten Le Pen, Fransız siyasetindeki mücadelesine devam edeceğini ifade etti. 

Zelenskiy, Erdoğan ile telefonda görüştü. Zelenskiy, görüşmeyle ilgili “Putin ile yaptığı görüşmenin arifesinde, Azovstal dahil Mariupol’deki sivillerin derhal tahliye edilmesi ve engellenen birliklerin derhal değiştirilmesi gerektiğini vurguladım” dedi. Zelenskiy, Rus birliklerinin Mariupol’deki büyük bir sanayi bölgesi olan Azovstal çelik fabrikasında saklanan Ukraynalıları “yok etmesi” halinde Moskova ile herhangi bir müzakerenin olmayacağını duyurdu. Öte yandan Rusya’nın dün erken saatlerde çelik fabrikalarına yönelik saldırılara yeniden başladığı bildirildi. Öte yandan Ukrayna Başbakan Yardımcısı Iryna Vereschuk, Mariupol’den insani bir koridor aracılığıyla yapılması beklenen tahliyelerin bir kez daha başarısızlıkla sonuçlandığını söyledi.

Ukrayna cumhurbaşkanlığı danışmanı, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in Kiev’e geldiğini ve Zelenskiy ile görüşmekte olduğunu açıkladı. Blinken, savaşın başlamasından bu yana Ukrayna’nın başkentini ziyaret eden en üst düzey ABD yetkilisi olacak.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemiyle devam ediyoruz.

Süper Lig’de 34. hafta heyecanı, dün oynanan karşılaşmalar ile devam etti. Galatasaray, deplasmanda konuk olduğu Altay’ı Kerem Aktürkoğlu’nun attığı gol ile 1-0 mağlup etti ve 11. sıraya yükseldi. Küme düşmesine kesin gözüyle bakılan Altay ise 30 puanda kaldı.  

TFF 2’nci Lig Kırmızı Grup’ta lider Sakaryaspor, deplasmanda Serik Belediyespor’u 2-1 mağlup ederek bitime 2 hafta kala şampiyonluğunu ilan etti ve Spor Toto 1’inci Lig’e yükseldi.

Formula 1 Imola GP’de damalı bayrağı ilk sırada Red Bull’dan Max Verstappen gördü. Takım arkadaşı Sergio Perez ikinci, McLaren pilotu Lando Norris üçüncü oldu. Şampiyona lideri Ferrari’den Leclerc ise 6. sırada yarışı noktaladı.

Barcelona kentinde düzenlenen Profesyonel Tenisçiler Birliği (ATP) toprak kort turnuvasının finalinde, dünya 11 numarası Alcaraz ile vatandaşı dünya 19 numarası Pablo Carreno Busta karşılaştı. Karşılaşmayı 2-0 kazanan Alcaraz, bu sezon üçüncü ATP turnuvası zaferine imza attı.

Koronavirüs salgınında son veriler şöyle:

Son 24 saatte 2 bin 277 yeni vaka tespit edildi, 15 kişi ise hayatını kaybetti; birinci, ikinci, üçüncü doz aşılarla toplam uygulanan doz sayısı 147 milyon 426 bin 248’i geçti. 

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.