Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mehmet Gün yazdı: Hazine ve Merkez hangi yetkiyle ihracatçıyı SWAP’a zorluyor?

Mehmet Gün, YetkinReport’taki yazısında Merkez Bankası’nın “İhracat bedellerinin yurda getirilmesine ilişkin husus ve esasları düzenleyen” genelgenin Ek.1 maddesinde Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 31.12.2021 tarihli talimatı üzerine 3 Ocak 2022’den itibaren yüzde 25, 15.04.2022 tarihli talimatı üzerine 18 Nisan 2022 tarihinden itibaren yüzde 40 oranında ihracat dövizlerini bankanın belirlediği kurdan yine bankaya satma zorunluğu getirmesini değerlendirdi.

İhracatının yaklaşık yüzde 70’i ithalata dayalı olan iş dünyasının, ekonomi yönetimine kızgınlık ve şaşkınlık içinde olduğunu dile getiren Gün, iş dünyasının ihracat dövizini satarken ve en azından ithalat için döviz alırken zarar görmelerini önleyecek bir ara yol bulma derdinde olduğunu aktardı.

Gün, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Merkez Bankası’na şu soruları yöneltti.
• Bakanlık hangi yetkiyle böyle bir tebliğ çıkarılmasını istemiştir?
• Bakanlık böyle bir karar alma yetkisi olduğu düşüncesinde ise bunu niçin kendisi çıkarmamış, Resmi Gazete’de ilan etmemiş, hangi sebeple yetkili ve görevli olmayan Merkez Bankası’nın çıkarmasını istemiştir?
• Bakanlık hangi yetkiye dayanarak Merkez Bankası’na böyle bir genelge çıkarma talimatı vermiştir?
• Merkez Bankası, Bakanlığın yetkili olmadığı 32 sayılı karara uymayan bir talimatı ne sebeple kabul etmiştir?
• Aynı şekilde Merkez Bankası, görevi ve yetkisi olmadığı halde hangi yetkiye dayanarak böyle bir tebliğ çıkarmıştır?

Mehmet Gün’ün yazısının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.