Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Slovenya seçimleri: Popülist Başbakan Janša, koltuğunu liberal aday Golob’a bıraktı

Slovenya’da halk, dün (24 Nisan) parlamento seçimleri için sandık başına gitti. 20 siyasi partinin katıldığı genel seçimlerde siyasete yeni atılan Robert Golob liderliğindeki liberal Özgürlük Hareketi oyların yüzde 34,5’ini aldı. Ülkede koalisyon hükümetinin kurulması bekleniyor.

Slovenya’da dün (24 Nisan) düzenlenen genel seçimlerde, Robert Golob liderliğindeki liberal “Özgürlük Hareketi” oyların yüzde 34,5’ini alırken; Başbakan Janez Janša’nın Slovenya Demokratik Partisi’nin oyları yüzde 23,6’te kaldı. Böylece siyasete yeni atılan liberal aday Golob, üst üste üç kez başbakan seçilen popülist Janša’yı yendi. 

Golob, seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından seçmenlerine şöyle seslendi:

“Hedefimize ulaştık: Ülkemizi tekrardan özgürlük ülkesine döndürecek bir zafer!”

Seçimi demokrasi referandumu olarak niteleyen Golob, Slovenya için “normalliği yeniden tesis” edeceğini söyledi.

Golob’un ocak ayında kurduğu “Özgürlük Hareketi”, eski Yugoslavya devletindeki Janša rejimine duyulan öfke üzerine inşa edilmişti. Muhalefet sözcüleri, Janša rejiminin, 2010’da iktidara gelmesinden bu yana demokratik kurumları ve basın özgürlüğünü baltaladığını söylüyordu.

Golob’un yükselişi ise ocak ayında parlamentoda sandalyesi bulunmayan küçük Yeşiller Partisi’ni devralıp adını Özgürlük Hareketi olarak değiştirmesiyle başladı. Eski Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın hayranı olan Janez Janša ise seçim kampanyasını istikrarı koruma söylemi üzerine kurmuştu.

Janez Janša (solda) ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban

Janša’nın Brüksel ile arası, ulusal medya ajansına fon sağlamayı askıya alması ve rüşvetle mücadele blokuna savcı atamasını engellemesiyle bozulmuştu. Bu durumun, seçimlerde Janša’nın imajını kötü etkilediği düşünülüyor.

Janša, Rusya’nın Ukrayna’ya işgalinin başlamasının ardından Kiev’e giden ilk liderlerden biriydi. Buna rağmen Rusya’nın Ukrayna’yı işgali seçimlerin ana gündem maddeleri arasında yer almadı.

Kaynak: Guardian

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.