Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eskişehir Onur Yürüyüşü’nde yargılananlara beraat

1. Eskişehir Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan 15 LGBTİ+ hak savunucusu ve bir gazeteci beraat etti.

Fotoğraf: Twitter

30 Haziran 2021’de düzenlenen 1. Eskişehir Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan 15 LGBTİ+ hak savunucusu ve bir gazetecinin, “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet” suçlamasıyla yargılandığı davanın ikinci duruşması bugün (26 Nisan), Eskişehir 8. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

“Asıl yargılanması gereken bizlere uygulanan şiddet, baskı ve fobidir”

Duruşma öncesi Pride Eskişehir adına yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“30 Haziran’da Eskişehir’de gerçekleştirdiğimiz 1. Eskişehir Onur Yürüyüşü’nde aralarında çocukların da bulunduğu 16 LGBTİ+ olarak gözaltına alındık. Gerekçe olarak gösterilen karar, valilik sayfasından duyurulmadı. Kimseye duyurulmayan bu karar, hakkımız olan yürüyüşü gerçekleştirmemize engel olamaz!

Bizleri yürütmeyen, burslarımızı kesen, yurttan atan nefretinize, fobinize inat varız ve var olmaya devam edeceğiz! Sizin koyduğunuz yasakları, LGBTİ+’lara yönelttiğiniz nefreti kabul etmiyor, mücadelemize devam ediyoruz!

İktidar tarafından sistematik olarak hedef gösterilen, her gün fobiye maruz bırakılan biz LGBTİ+’lar varlığımızı, haklarımızı haykırmak, ne olursa olsun ‘Buradayız’ demek için bir araya geliyoruz. Dün Gezi’deydik, bugün Eskişehir sokaklarında direnişteyiz. Cezalarınızın, yasaklarınızın gücü ne Gezi’yi ne bizi yıldırmaya yeter. Gezi’yi savunuyoruz. Sizlerin nefretinize, yasaklarınıza, fobinize inat bizler yaşadıkça mücadele etmeye devam edeceğiz, Gezi’yi ve onur yürüyüşünü savunmaktan bir an olsun vazgeçmeyeceğiz! Bizleri engellemek için bir gecede çıkardığınız yasakları kabul etmiyoruz! Yargılanması gereken onur yürüyüşümüz değil. Asıl yargılanması gereken bizlere uygulanan şiddet, baskı ve fobidir! Yasaklara karşı sokaktayız, çarktayız, yürüyüşteyiz, direnişteyiz!”

Beraat kararı

Kaos GL’den Yıldız Tar’ın haberine göre savcı, esas hakkındaki mütalaasında tüm isimlerin beraatını talep etti. 

Yargılananların avukatları ise kolluk kuvvetlerinin yargılanması gerektiğini belirtti. Haklarını kullandıkları için LGBTİ+’ların mağdur edildiğine, yargılamanın kendisinin mağduriyet olduğuna, haklarında disiplin cezaları ve burs kesilmesi gibi kararlar alındığına dikkat çekti.

Mahkeme, yargılanan herkesin beraatına karar verdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.