Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Işın Eliçin & Hediye Levent ile DoğuBatı (12): Gezi Parkı davasına uluslararası tepkiler ve Ankara, Suudi rejimi ile neden ve nasıl barıştı?

Bu bölüme Gezi davasında iş insanı Osman Kavala’ya ağırlaştırışmış müebbet, Yiğit Ekmekçi, Mücella Yapıcı, Mine Özerden, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Can Atalay ve Tayfun Kahraman’a da 18’er yıl hapis cezası verilmesine yönelik uluslararası tepkileri aktararak başladık. Biz yayına girdiğimiz sırada Taksim Dayanışması’nın çağrısıyla İstanbul-Beyoğlu’da TMMOB’nin önünde buluşan yurttaşlar da, Gezi davası kararını protesto ediyordu. Eylemin sona ermesinin ardından onlarca kişi gözaltına alındı.

Bu bölümde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın perşembe günü yapacağı açıklanan Suudi Arabistan ziyareti vesilesiyle Ankara-Riyad ilişkilerini de konuştuk. Hediye Levent, Ankara yönetiminin Suudi rejimiyle arasının ne zaman, neden bozulduğunu ve neden şimdi düzelme yoluna girdiğini anlattı. Erdoğan’ın ziyareti, Adalet Bakanlığı’nın 20 gün önce, muhalif Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın 2018 yılında Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğunda öldürülmesiyle ilgili davayı kapatarak, ilgili dosyayı Suudi makamlara göndermesini izliyor. Erdoğan’ın Suudi Arabistan Kralı Selman ve Kaşıkçı cinayetinin azmettiricisi olduğu iddia edilen Veliaht Prens Muhammed bin Selman’la görüşmesi bekleniyor.

DoğuBatı programı, Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) Derneği Türkiye Temsilciliği’nin katkıları ile hazırlanmıştır.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.