Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kültür Bakanlığı’ndan Molla Ahmed-i Cezeri, Feqiye Teyran ve Ahmede Xani için etkinlik: “Doğu’nun Kanatları”

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Diyarbakır Valiliği ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Kürt edebiyatçılar Molla Ahmed-i Cezeri, Feqiye Teyran ve Ahmede Xani için 28-30 Nisan’da “Doğu’nun Kanatları” adlı bir etkinlik düzenleyecek.

“Doğu’nun Kanatları” adı altında 28-30 Nisan günlerinde düzenlenecek olan etkinlik için Sezai Karakoç Kültür Merkezi’nde tanıtım toplantısı yapıldı. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, “Programında, Anadolu medeniyet ve irfanına yön veren zirve şahsiyetleri yarınlara taşımak istiyoruz. Yeni ve önemli bir başlangıçlardan biri olarak değerlendiriyoruz. Büyük şahsiyetlerin düşünce, fikir ve duygularını başta insanlarımız olmak üzere tüm insanlık için gün yüzüne çıkarmak istiyoruz” dedi

Molla Ahmed-i Cezeri, Feqiye Teyran ve Ahmede Xani’nin edebiyattaki yerine dikkat çeken Demircan, “Eserlerini Kürtçe olarak yazan bu şahsiyetler medeniyetimizin ve kültürümüzün üç önemli şahsiyetleridir. Hayatın normali olan bu etkinlikler ülkemizin şahit olduğu sessiz dönüşümün tezahürüdür. Kürtçe’nin önündeki bütün engelleri kaldıran bu sessiz devrimin bir parçası olmak bizi gururlandırıyor. Programımızda hem Türkçe hem Kürtçe tebliğler dinleyeceğiz. Normalin ta kendisi olan bu etkinlikler 20 yıl önce hayaldi. Büyük medeni cesaret ile bugünlere geldik. Hak ve hakikat için birlikte kanat çırpacağız. Bakanlığımızın Kürtçe etkinlikleri için bugünlere kolay gelmedik” diye konuştu.

Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Münir Karaloğlu ise “Bakanlığımız ile yapacağımız protokol ile yeni Kürtçe kitapların basılmasını ve bunların okullar dahil yaygın bir şekilde insanlara ulaşmasını sağlayacağız” dedi.

Tanıtım toplantısında Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Ali Odabaş, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç ve TRT Kürdi Kanal Koordinatörü Kemal Gümüş de birer konuşma yaptı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.