Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Araştırma: Harvard Üniversitesi geçmişte 70’ten fazla köle çalıştırdı

Harvard Başkanı Lawrence Bacow’un başkanlık ettiği fakülte üyeleri, üniversitenin geçmişte kölelikle bağlantısını inceleyen bir rapor yayımladı. Raporda, ABD’nin Massachusetts eyaletinde köleliğin yasak olduğu dönemde Harvard’ın 70’ten fazla köle çalıştırdığı belirtildi. Geçmişteki etik dışı hareketler üzerine ahlaki bir sorumlulukları olduğunu söyleyen Bacow, Harvard’ın bu amaçla 100 milyon dolarlık bağışta bulunacağını açıkladı.

“Harvard ve Kölelik Mirası” isimli araştırma, Harvard Üniversitesi yöneticilerinin ABD’nin Massachusetts eyaletinde köleliğin yasal olduğu 17 ve 18. yüzyıllarda 70’ten fazla insanı köle olarak çalıştırdığını ortaya koydu.  

Araştırma, Harvard Başkanı Lawrence Bacow’un başkanlığındaki akademisyen ekibi tarafından yazıldı. Okuyan birçok kişinin bulgularını “şaşırtıcı ve rahatsız edici” diye nitelediği araştırma, Harvard Üniversitesi’nin kölelerden edindiği zenginliği ve ABD’nin uzun yıllar süregelen ırkçılık kültüründeki yerini rapor etti.

Harvard’ın köle işçilerle ilişkisi biliniyordu ancak bu araştırma, üniversitenin 1636’dan bu yana kölelerle, beyaz üstünlükle ve ayrımcılıkla ilişkisini daha derin analiz ederek bulguları birbirine bağladı.

Harvard Üniversitesi, kölelik bağlarına bir özür niteliğinde 100 milyon dolar bağışlayacağını da açıkladı. Üniversitenin yıllar boyunca etik dışı eylemlerde bulunduğunu kabul eden Harvard Başkanı Lawrence Bacow, öğretim üyelerine ve üniversite öğrencilerine gönderdiği mesajda “Bu yüzden, inanıyorum ki yıllar boyunca süregelen bu etik dışı eylemlerin bireyler üzerindeki yıprandırıcı etkilerine karşı bizim ahlaki bir sorumluluğumuz var. Harvard Üniversitesi, kölelik ve ırkçılığın mirası olan sosyal ve ekonomik boşlukları kapatmak için 100 milyon dolar ayıracak” dedi.

Rapordaki bulgular neler?

  • Yerli Amerikanların ve Afrikalıların, kuruluşundan itibaren üniversitenin ilk yüzyılında önemli bir rol oynadığı belirtildi. Harvard Üniversitesi’nin 70’ten fazla insanı köle olarak çalıştırdığını ortaya koyan raporda, kesin bir sayı verilmedi. Harvard yönetimi ise köle sayısının 79 olduğunu belirtti.
  • 19. yüzyılda Harvard Üniversitesi’nin aldığı bireysel bağışların üçte birini karşılayan beş bağışçı gelirlerini köle ticaretinden kazandı.
  • Harvard, 19 ve 20. yüzyıllarda “ırk bilimini” ve öjeniyi (sağlıksız ceninleri ayırıp sağlıklı ceninler yetiştirmenin yollarını arayan, bilimselliği tartışmalı bir toplumsal akım) teşvik eden entelektüellere ev sahipliği yapıyordu.

Harvard Üniversitesi’nin yıllar boyunca etik dışı eylemlerde bulunduğunu kabul eden Bacow, “Bu yüzden, inanıyorum ki yıllar boyunca süregelen bu etik dışı eylemlerin bireyler üzerindeki yıprandırıcı etkilerine karşı bizim ahlaki bir sorumluluğumuz var” dedi.

Kaynak: Washington Post

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.