Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Brooklyn Nets’in çöküşü: Kevin Durant, Kyrie Irving ve koç Steve Nash’in hataları

NBA’de 2022 playoffları birinci tur serilerinde süpürülen ilk ve tek takım, sezona şampiyonluk hedefiyle giren Brooklyn Nets oldu. Boston Celtics’e karşı oynadığı dört karşılaşmadan da mağlup ayrılan Nets, taraftarlarını büyük hayal kırıklığına uğrattı.

Brooklyn Nets, geçen sezon kurduğu James Harden, Kyrie Irving ve Kevin Durant büyük üçlüsü ile NBA şampiyonluğunu belki de, Milwaukee serisi yedinci maçının son saniyesinde Kevin Durant’in ayağının çizgide olması yüzünden kaçırmıştı. 

Brooklyn Nets için belki de sonun başlangıcı olan o an:

Bu sezon ise ilk olarak Kyrie Irving’in aşı olmayı reddetmesi ve iç sahada oynadığı karşılaşmaların büyük çoğunluğunu kaçırması ile Brooklyn Nets, bir arada oynama alışkanlığını bir türlü kazanamamıştı. İç saha maçlarını New York eyaletindeki aşı kuralları yüzünden tribünden takip etmek durumunda kalan Irving maaşının da büyük bir kısmının kesilmesine göz yummak zorunda kaldı.

Deplasman maçlarında forma giyebilmesine rağmen, kendi seyircisi önünde parkeye çıkabilmek için pandeminin etkisinin azalıp, aşı kurallarının esnemesini beklemek zorunda kalan Irving normal sezonda yalnızca 29 maça çıkabildi.

Büyük üçlüsünün, aynı anda sahaya çıkabilir duruma geldiği dönemde de yalnızca yaklaşık bir ay gibi kısa süre birlikte oynamalarının ardından Nets, takımda mutsuz olan James Harden’ın takasını istemesiyle ikinci büyük şokunu yaşadı. Kyrie Irving’in takıma dönmesinin ardından, tam işler yoluna giriyor gibi gözüktüğü anda koç Steve Nash ve Sean Marks’ı zor duruma sokan bu talep sonrasında tekrar kaotik ortama geri dönülmüş oldu. Süper yıldızından gelen bu taleple birlikte eli kolu bağlanan Nets yönetimi, Harden’ı takas etmekten başka bir yol bulamadı ve Ben Simmons, Seth Curry ve Andre Drummond karşılığında James Harden’ı Sixers’a takasladı.

Ben Simmons’ın sakatlığını öne sürerek Philadelphia 76ers forması asla giymemesi takasla ilgili soru işaretleri barındırsa da, Seth Curry ve Andre Drummond gibi rotasyonun genişlemesi konusunda yardımcı olabilecek iki önemli parça elde eden Nets, takasın kazananı olarak dillendiriliyordu. Ancak Harden gibi bir süperstar karşılığında Ben Simmons’ın sakatlığı nedeniyle hiç forma giymemesi ile birlikte yalnızca iki rotasyon oyuncusu kadrosuna katabilmiş olmaları, onlar adına büyük kayıp oldu. Sezonun devamında da inişli çıkışlı grafiğini sürdüren Brooklyn Nets 44 galibiyet, 38 mağlubiyet ile normal sezonun sonuna gelirken ancak yedinci sıradan play-in bileti alabildi. Play-in karşılaşmasında sakatlıklar nedeniyle zor durumda olan Cleveland Cavaliers’ı Kyrie Irving’in kusursuz performansı ile yenerek playofflara katılma hakkı kazandılar.

Ancak yedinci sıradan playoffa girmenin bedeli olarak da NBA’in en iyi savunmasına sahip ve en formda takımlarından Boston Celtics’e karşı işlerinin ne kadar zor olacağı ortadaydı. Üstelik koç Steve Nash’in de seri boyunca bir türlü parkede doğru beşi bulamaması ve Boston Celtics’in her pozisyonda fiziksel olarak üstün gelmesi süpürülmeyi kaçınılmaz kıldı. Özellikle serinin ilerleyen karşılaşmalarında Celtics gibi fizikli, sert ve NBA’in en iyi savunmasına sahip takımına karşı kısa beşli tercihler denemesi de süpürülmelerini kolaylaştıran etmenlerden biriydi.

İlk ciddi koçluk deneyiminde bu kadar sorunlu, kaotik ve buna rağmen büyük egoların yanında büyük hedefleri amaçlayan bir takımın başında olmak Nash’i de zor durumda bıraktı. Takımın bir arada oynama alışkanlığını, sezon boyunca yaşadığı çalkantılı süreçlerden ötürü bir türlü kazanamaması da böylesine zorlu bir seride zayıf gözükmelerine yol açtı. Sezon boyunca bu kadar çalkantılı süreçlerden geçtikten sonra takımın iki önemli yıldızının da Durant ve Irving gibi, takım arkadaşı olmanın çok zor olduğu negatif karakterler olması da diğer oyuncuların işin içine dahil olmasını zorlaştıran faktörlerdendi.

Kyrie Irving ve Kevin Durant gibi çok büyük ve özel yetenekler olmalarına rağmen hem koç adına yönetilmesi zor hem de hangi duruma ne tepki vereceği asla tahmin edilemez karakterlerin takım içinde oluşturabileceği olumsuz hava başarısızlığın temelini oluşturdu. Ayrıca sezon boyunca bir türlü ritm, istikrar ve uyum yakalayaman bir takımın, bir anda takım ruhunu yakalayarak playoffta başarılı olması fazlası ile iyimser bir beklenti olurdu. Kyrie’nin, Harden’ın sezon içindeki yaşattığı sıkıntılar Durant’in sezon başlangıcındaki ritmini her geçen maçta biraz daha kaybederek playofflarda vasat performans göstermesi de hezimette büyük pay oynadı. Öte yandan Boston Celtics gibi ön alanında Jayson Tatum, Al Horford ve Daniel Theis gibi büyük cüsseli oyunculara karşı Dragic, Irving, Curry, Brown ve Durant beşiyle oynanan dakikalar hücumda sorunları çözmüş gözüktü. Fakat Nets savunmasındaki devasa sorunlar, Celtics oyuncularına antrenman turnikesi rahatlığında fırsatlar yarattı.

Sonuç olarak, bu kaotik Nets ortamının üzerine belki de bireysel anlamda en sorunlu NBA oyuncusu olan Ben Simmons’ın gelişi ile birlikte önümüzdeki sezon çok daha kaotik bir ortam bizi bekliyor olabilir. Takımın Steve Nash ile devam etmeyeceğine kesin gözüyle bakılıyor. Bu kadar zor karakterleri bir arada toplayarak takımın altına dinamit yerleştiren Genel Menajer Sean Marks da bu hezimetten nasibini alabilir. Brooklyn Nets’in yakın vadede toparlanabilmesi için bu oyuncuları mental anlamda bir arada tutabilecek olgunlukta veteran rotasyon parçaları eklemek ve kazanmayı hatırlamaları tek uygun senaryo gibi görünüyor.

Yazan: Yahya Kemal Doğan

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler