Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu: “Restorana gitmek artık lüks, esnaf yüzde 50 kapasiteyle çalışıyor”

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu, yaşanan ekonomik kriz nedeniyle bir ailenin kafe ve restorana gitmesinin lüks olduğunu ve Diyarbakır’da esnafın artık yüzde 50 kapasiteyle çalıştığını söyledi. Son üç ayda yüzde 40’ı hizmet sektöründe olan 323 esnafın kepenk kapattığını ve bu rakamın kendilerini ürkütmeye başladığını söyleyen Ebedinoğlu, Türkiye’de sermaye ve siyasete yön veren zincir marketlerle yasal bir düzenleme olmadan mücadele etmelerinin zor olduğunu belirtti.

“Tarihin en ağır tahribatlarını esnaf çekti, çekmeye devam ediyor”

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde basın mensuplarıyla iftar yemeğinde bir araya gelen Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu, dört yılda yaptıkları çalışmaları, salgın sürecinde ve ardından yaşanan ekonomik krizde esnafın durumunu verilerle ortaya koydu.

DESOB bünyesinde 42 oda ve 55 bin meslek üyesinin bulunduğunu, yıllardır yaşanan olumsuzluklardan paylarını aldıklarını söyleyen Ebedinoğlu, “İstihdamın en büyük lokomotifi esnaf ve sanatkârlardır. Her alanda hassas bir bölgede yaşıyoruz, herkes gibi biz de politize olmuşuz. Birinci amacımız ve talebimiz huzur ve güvendir. Tarihin en ağır tahribatlarını esnaf olarak biz çektik ve hâlâ çekiyoruz” dedi.

“Esnaf ve sanatkârlar olarak yaklaşık 100 bin kişilik istihdam sağlıyoruz”

Alican Ebedinoğlu, esnaf ve sanatkârların önünü açmak için çok sayıda proje hayata geçirdiklerini, dört yıl önce meslek liselerinde eğitim gören öğrenci sayısı 500 iken, bu sayıyı 15 bine çıkardıklarını belirtti.

Şehirde bir yandan kalifiye eleman sıkıntısı yaşanırken, diğer yandan yüksek işsizlik olduğunu söyleyen Ebedinoğlu, “Diyarbakır’ın yaşadığı sorunları bölge iller de yaşamaktadır. Sosyal devlet olmanın sorumluluğunu istihdam anlamında devlet adına biz almışız. Pazara, limana, hammaddeye çok uzağız. Sermaye çok ürkektir, huzur ve güvene bakar. Diyarbakır OSB’de yıllardır açıklanan ancak bölgeler arasındaki eşitsizliği gidermeye yönelik olmayan teşvik paketlerine rağmen 13 bin kişi istihdam edilirken, esnaf olarak biz 80-100 bine yakın istihdam sağlıyoruz” diye konuştu.

“Üç ayda 323 esnaf kepenk kapattı, bu rakam bizi ürkütüyor”

Ebedinoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Son üç ayda yüzde 40’ı hizmet sektöründe olan 323 esnafımız kepenk kapattı. Bu rakam bizi ürkütüyor. Son dört yıldır 15 bin 432 yeni işyeri açılırken, 4 bin 642 esnaf ise işyerini kapatmak zorunda kaldı. Ancak bir de kayıtdışı esnaf vardır. Bunun yaklaşık 20 bin olduğunu düşünüyoruz. Hükümetten bölgeler arasındaki eşitsizliği gidermek için destekler istedik. Bölgede yaşanan o kadar büyük olaylara ve patlayan bombalara rağmen bölge bir türlü afet bölgesi ilan edilmedi. Biz hakkımızı istiyoruz. 390 bine istihdam sağlayacak olan Silvan Barajı ve sulama projelerinin de bir an evvel tamamlanmasını istiyoruz. Pandemi döneminde Diyarbakır’da büyük çoğunluğu hizmet sektöründe 30 bin kişi işsiz kaldı. Bunun büyük kısmı halen işine başlayamadı. Kafelerde vakit geçirmek, bir restoranda ailecek yemek artık lüks hale geldi. İşyerleri şu an yüzde 50 kapasite ile çalışıyor.

“Sermayeye ve siyasete yön veren zincir marketlerle mücadele edemiyoruz”

Ebedinoğlu, Diyarbakır’da her cadde ve sokağa 100 metrede bir zincir market açıldığını, zincir marketlerin esnafı bitirme noktasına getirdiğini kaydederek şöyle konuştu:

”Diyarbakır’da 10 yıl önce 10 bin bakkal varken, bu sayı şimdi 2 bin 200’e düştü. Zincir marketler bölgeden günlük topladıkları sıcak paraları alıp götürüyorlar. O paranın Diyarbakır’a hiçbir katkısı olmuyor. Zincir marketlerden sadece bakkallar değil, 63 meslek kolunun tamamı etkileniyor. Bütün kentin parası üç-beş kişiye peşkeş çekiliyor. Zincir marketler bir zulümdür. Maalesef zincir marketler Türkiye’nin sermayesine de siyasetine de yön veriyorlar. Yasal bir düzenleme olmadan bunlarla mücadele etmemiz çok zor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.