Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medyascope yorumcusu Yörük Işık 10 ay önce isim isim açıklamıştı | ABD ve Rusya’dan Türkiye’de tutuklu takası

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ederken, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Rusya dün Ankara’da tutuklu takası gerçekleştirdi. Rusya eski ABD deniz piyadesi Trevor Reed’i yetkililere teslim ederken, ABD ise Rus pilot Konstantin Yoraşenko’yu Moskova’ya iade etti.

2019’dan bu yana Moskova’daki bir hapishanede tutulan Trevor Reed, alkollüyken araç kullanmak ve iki polisin hayatını tehlikeye atmak suçundan tutuklanmıştı. Uyuşturucu kaçakçılığı suçlamasıyla hapsedilen Rus Konstantin Yoraşenko ile takas edilmesinin ardından Reed’in annesi, Teksas’taki evinin önünde konuştu ve kendisini oğlunun doğduğu günkü kadar iyi hissettiğini söyledi.

Vaşington yönetimi, Reed’in tutuklanmasını “saçma bir tiyatro” olarak nitelendirmişti.

Trevor Reed

Rus pilot Konstantin Yoraşenko ise 2010’da ABD’ye kokain sokmaya çalışma suçundan Liberya’da tutuklanmıştı. Moskova, 2019 yılında Vaşington’a gönderdiği mesajda Yoraşenko karşılığında herhangi bir ABD’li askeri vermeye hazır olduklarını belirtmişti.

Takas Türkiye’de gerçekleşti

Medyada çıkan haberlere göre takas, Ankara’da gerçekleşti. ABD de Türkiye’ye takastaki yardımları için teşekkür etti. Rus haber ajansları da Yoraşenko’nun Ankara’dan önce Soçi’ye, sonra da Moskova’ya uçtuğunu duyurdu.

“Kutluyoruz”

ABD Başkanı Joe Biden, konuya dair yaptığı açıklamada, Trevor Reed’in ailesiyle kavuşmasından ötürü mutlu olduklarını dile getirdi. Söz konusu takas için zor kararların alınması gerektiğini belirten Biden, “Trevor’u eve getirmemizi sağlayan müzakereler zor kararların alınmasını gerektiriyordu” dedi.

Kaynak: BBC, Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.