Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupalı enerji devleri, Rusya’dan doğalgaz ithalatı için Putin’in şartlarını karşılamaya hazırlanıyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna işgali nedeniyle uygulanan yaptırımlara karşı doğalgaz tedariki için ruble ile alım şartı getirmişti. Avrupalı enerji şirketleri ise yeni bir ödeme sistemine geçmeye hazırlanıyor.

Avrupa’nın en büyük enerji şirketlerinden bazıları, Rus gazı için AB yaptırımlarını delecek ve Rusya ekonomisine milyarlarca nakit sağlayacak yeni bir ödeme sistemi kullanmaya hazırlanıyor. 

Financial Times’da yer alan habere göre Almanya, Avusturya, Macaristan ve Slovakya’daki gaz dağıtımcıları, Rusya’nın kendi para birimiyle ödeme talebini karşılamak için İsviçre’deki Gazprombank’ta ruble hesabı açmayı planlıyor.

Söz konusu dağıtım şirketleri, Rus gazının en büyük ithalatçılarından ikisini içeriyor: Almanya-Düsseldorf merkezli Uniper ve Avusturya-Viyana merkezli OMV.

Avrupalı alıcılar ile Rus devleti kontrolündeki gaz tedarikçisi Gazprom arasındaki müzakereler, son ödeme tarihleri yaklaştıkça yoğunlaştı.

Bu yeni ödeme yöntemi, Rusya’nın gaz kaynaklarını kullanarak AB’nin Moskova’ya karşı birleşik bir cephe kurma becerisine meydan okuma çabalarının etkisini gösteriyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, mart ayı sonlarında, Avrupa Birliği üyelerinin de içinde bulunduğu ülkelerden gaz alıcılarının, Gazprom’un İsviçre merkezli finansal ticaret kolu Gazprombank’ta tedariklerini ödemek için hem döviz hem de ruble banka hesapları açmaları gerektiğine dair bir kararname yayınlamıştı. Tedbir, Moskova’nın Ukrayna’yı işgali üzerine Rusya Merkez Bankası’na yönelik AB yaptırımlarını etkisiz hale getirmenin bir yolu olarak görülüyordu.

Rusya, çarşamba günü (27 Nisan) Kremlin’in bu planına katılmayı reddeden Polonya ve Bulgaristan’a gaz akışını durdurmuştu. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, bu durumu “şantajla eşdeğer” olarak nitelendirdi.

Bu yeni mekanizma uyarınca, Avrupalı şirketler, yaptırımları ihlal etmemelerini sağlamak için Gazprombank’ avro ödeme yapmaya devam edecek, AB yaptırımlarına tabi olmayan Rus bankası, daha sonra Rusya’ya yapılacak ödeme için kendi adlarına açılan ikinci bir hesapta euro cinsinden mevduatları rubleye çevirecekti. 

Komisyonun danışmanları, AB’nin Gazprombank’a yaptırım uygulama yönündeki herhangi bir adımının, Rus gazı için mevcut ödeme mekanizmasının tamamını tehlikeye atabileceği ve bunun sonucunda AB’ye yapılan sevkiyatları tamamen kilitleyebileceği sonucuna vardığından Kremlin’in işine gelen bu açığı yeni bir yaptırımla kapatma yönünde bir karar almadı.

Kaynak: The Financial Times

Çeviren: Ali Ege Karadağ

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.