Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yıllar sonra mutlu sona ulaşan Trabzonspor’un şampiyonluk öyküsü

Süper Lig’in 35. hafta maçında Fraport TAV Antalyaspor ile 2-2 berabere kalan Trabzonspor, ligin bitimine üç hafta kala şampiyonluğunu ilan etti. Abdullah Avcı liderliğinde ligi domine eden Karadeniz temsilcisinin şampiyonluk hikayesini, Medyascope Spor Servisi olarak sizin için derledik. 

Trabzonspor, transfer döneminin şampiyonu oldu

2020-2021 sezonunu dördüncü sırada tamamlayarak taraftarlarını hayal kırıklığına uğratan Trabzonspor, yaz transfer döneminin en hareketli ekibiydi. Bordo-mavililer, transfer döneminde kadrosuna İsmail Köybaşı, Bruno Peres, Fode Koita, Dorukhan Toköz, Andreas Cornelius, Gervinho, Marek Hamsik, Manolis Siopis ve Andreas Cornelius gibi isimleri kattı. Karadeniz temsilcisi, bu transferlere toplam 6,12 milyon euro bonservis bedeli öderken gelen oyuncuların yaş ortalaması ise 24,8 oldu. Trabzonspor; Caleb Ekuban, Ahmet Eren, Tunahan Ergül, Kamil Ahmet Çörekçi, Ahmet Canbaz, Furkan Tütüncü, Majid Hosseini, Gaston Campi ve Süleyman Çebeci ile yollarını ayırırken Hakan Yeşil, Flavio, Safa Kınalı, Anıl Başaran, Taha Tunç, Kerem Baykuş, Fousseni Diabate, Abdurrahim Dursun ve Behlül Aydın’ı kiralık olarak başka takımlara gönderdi. 

Roma eşleşmesi, gelecek adına umut verdi

UEFA Konferans Ligi’nde ülkemizi temsil eden Trabzonspor, 3. ön eleme turunda Norveç’in köklü kulüplerinden Molde ile kozlarını paylaştı. Sahasında Norveç temsilcisi ile 3-3 berabere kalan bordo-mavililer, deplasmanda ise 1-1’lik eşitliği bozamadı. UEFA’nın 2021-2022 sezonundan itibaren kaldırdığı deplasman golü kuralı, karşılaşmanın penaltılara gitmesine sebebiyet verdi. Trabzonspor, seri penaltı atışlarında Molde’yi elemeyi başardı ve play-off’ta Roma ile eşleşti. 

Dünyaca ünlü teknik direktör Jose Mourinho’nun Roma’sı ile eşleşen Trabzonspor, ilk maçı sahasında 2-1 kaybetti. İkinci maçta ise Roma’ya 3-0 mağlup olan Abdullah Avcı’nın öğrencileri, turnuvaya erken veda etmek zorunda kaldı. Ancak Anthony Nwakaeme başta olmak üzere Trabzonsporlu futbolcuların Roma karşısında göstermiş olduğu performans, gelecek adına umut verdi. 

Trabzonspor’un Roma’ya 2-1 mağlup olduğu karşılaşmanın özet görüntüleri:

Süper Lig’e fırtına gibi başlangıç

2021-2022 sezonuna şampiyonluk parolası ile hazırlanan Trabzonspor, ilk maçına Öznur Kablo Yeni Malatyaspor deplasmanında çıktı. Bordo-mavililer, rakibini 5-1 gibi ezici bir skor ile mağlup ederek adeta gövde gösterisi yaptı. Özellikle yeni transfer Marek Hamsik’in bir gol, bir asistlik performansı, Trabzonsporlu taraftarları mest etti. 

Karadeniz temsilcisi, Öznur Kablo Yeni Malatyaspor karşılaşmasının ardından çıktığı iki maçı da rahat kazandı. Bordo-mavililer, sezonun ilk ciddi sınavına Galatasaray karşısında çıktı. Trabzonspor, sezonun dördüncü hafta maçında ezeli rakibi Galatasaray’ı sahasında konuk etti. Ancak Abdullah Avcı’nın öğrencileri, ilk 35 dakikalık bölümde kalesinde gördüğü goller ile 2-0 yenik duruma düştü. 3 9. dakikada ise sezonun gidişatını etkileyebilecek bir olay yaşandı. Trabzonspor-Galatasaray maçına ilk 11’de başlayan Abdülkadir Ömür, bu dakikadaoyundan alındı. Kenara gelirken tribünlerden tepki gören genç futbolcu, gözyaşlarına hakim olamadı. Yedek kulübesinde gözyaşlarına boğulan Abdülkadir’i takım arkadaşları teselli etti. Öte yandan Abdullah Avcı’nın ilk yarı bitmeden yaptığı hamleler, maçın gidişatını doğrudan etkiledi. . Dakikalar ilerledikçe oyunda dengeyi kuran Trabzonspor, büyük bir geri dönüşe imza attı ve karşılaşmadan 2-2 beraberlik ile ayrılmayı başardı. 

Abdülkadir Ömür’ün Galatasaray maçında gözyaşlarına boğulduğu anlar:

https://twitter.com/beINSPORTS_TR/status/1437112270715244546?s=20&t=Mvv5Quc-ni7INUllj3xFgA

Fenerbahçe maçı nefesleri kesti

Ligin ilk sekiz haftasında oynadığı karşılaşmalarda beş galibiyet ve üç beraberlik alan Trabzonspor, dokuzuncu hafta maçında ezeli rakibi Fenerbahçe ile kozlarını paylaştı. Karadeniz temsilcisi, Medical Park Stadyumu’nun ev sahipliği yaptığı karşılaşmanın henüz 3. dakikasında yenik duruma düştü. Ancak Fenerbahçe’de 23. dakikada Kim Min Jae’nin çift sarı karttan atılması, Trabzonspor açısından maça olumlu etki yaptı. 

Maçın henüz 23. dakikasında 10 kişi kalan Fenerbahçe, kalan dakikalarda savunmaya çekildi. Seyircisinin desteğini arkasına alarak baskısını artıran Trabzonspor, 25. dakikada Anastasios Bakasetas ile skorda dengeyi sağladı. Ancak Trabzonspor, karşılaşmanın son bölümüne kadar Fenerbahçe savunmasının kilidini açmakta zorlandı. Bordo-mavililerin imdadına ise Atilla Szalai yetişti. 87. dakikada penaltıya sebebiyet veren Szalai, Trabzonspor’un çok istediği üç puana ulaşmasına sebep oldu. Bordo-mavililer, rakibini 3-1 mağlup ederek şampiyonluk yolunda büyük bir adım attı. 

Trabzonspor, devreyi rekor ile tamamladı

Fenerbahçe maçından alınan üç puan ile büyük moral bulan Trabzonspor, Göztepe ve Çaykur Rizespor galibiyetlerinin ardından Beşiktaş deplasmanına konuk oldu. Vodafone Park’ta oynanan karşılaşmanın 45+4. dakikasında öne geçen bordo-mavililer, 62. dakikada Cyle Larin’in attığı gole engel olamadı. Büyük heyecana sahne olan karşılaşmanın uzatma dakikalarına 1-1 eşitlik ile girildi. Son sözü ise Andreas Cornelius söyledi. Beşiktaş’ın tüm hatları ile yüklendiği anda topu kapan Trabzonspor, Cornelius ile kontratağa çıktı. Nwakaeme ile pozisyonu şekillendiren Danimarkalı yıldız, yaptığı sert vuruşta fileleri sarstı ve 90+7. dakikada attığı bu gol ile takımına galibiyeti getiren isim oldu. 

https://twitter.com/beINSPORTS_TR/status/1457091670198128643?s=20&t=qKrbX__ELTW73B394nhdng

İlk 15 haftada yenilgi yüzü görmeyen Trabzonspor, 16. hafta maçında Fraport TAV Antalyaspor deplasmanına konuk oldu. Karadeniz temsilcisi, Cornelius’un golü ile öne geçtiği karşılaşmada rakibine 2-1 mağlup olarak sezonun ilk mağlubiyetini yaşadı. Bordo-mavililer, oynadığı 19 maçta 14 galibiyet, dört beraberlik ve bir mağlubiyet elde etti. Attığı 36 gole karşılık ise kalesinde 14 gol gördü ve 46 puana ulaşarak Süper Lig’in ilk yarıları itibarıyla en çok puanı elde eden takım oldu. Daha önceki rekor, 2005-2006 sezonunda topladığı 45 puanla Fenerbahçe’ye aitti.

Galatasaray karşısında mucizevi galibiyet

Şampiyonluk yolunda dev bir adım atan Trabzonspor, kış transfer döneminde Edin Visca’yı renklerine bağlayarak büyük bir işe imza attı. Bordo-mavililer, Medipol Başakşehir’in yıldız futbolcusu Visca’yı 4,30 milyon euro karşılığında kulübe kazandırdı. 

Sezonun ikinci devresine ise bir galibiyet ve iki beraberlik ile başlayan Trabzonspor, 23. hafta maçında Fatih Terim’den sonra göreve gelen Domenec Torrent yönetimindeki Galatasaray ile karşılaştı. Bordo-mavililer, karşılaşmanın ilk yarısında rakibi karşısında varlık gösteremedi. Soyunma odasına 1-0 yenik durumda giren Trabzonspor, ikinci yarıda maçın kontrolünü eline aldı. Ancak beklenen beraberlik golü bir türlü gelmedi. Galatasaray savunması ise 85. dakikadan itibaren yaptığı hatalar ile maçı Trabzonspor’a hediye etti. Bordo-mavililere 2-1’lik galibiyeti getiren golü atan Edin Visca, böylelikle yeni takımında ilk kez gol sevinci yaşadı.

Trabzonspor, sezonun son bölümünde galibiyeti unuttu

Galatasaray galibiyeti ile beş maçlık seri yakalayan Trabzonspor, 6 Mart 2022 tarihinde Fenerbahçe ile karşılaştı. Fenerbahçe’nin 17. dakikada 10 kişi kalmasını iyi değerlendiremeyen bordo-mavili ekip, müsabakadan 1-1 beraberlik ile ayrıldı. 

Fenerbahçe beraberliğini Göztepe galibiyeti ile unutturan Abdullah Avcı’nın öğrencileri, sonraki hafta yaşadığı Çaykur Rizespor mağlubiyetinin ardından galibiyeti unuttu. Trabzonspor, Adana Demirspor ile oynadığı maça kadar olan bölümde çıktığı dört karşılaşmada üç beraberlik ve bir mağlubiyet aldı. 

Trabzonspor, şampi…

Trabzonspor, Süper Lig’in 34. haftasında Adana Demirspor deplasmanına konuk oldu. Adana Demirspor’u 3-1 mağlup eden Trabzonspor’un dört maçlık galibiyet hasreti sona erdi. Bordo-mavili ekip, ligde kalan dört maçında en az bir puan alması halinde Fenerbahçe ve İttifak Holding Konyaspor’un alacağı sonuçlardan bağımsız olarak şampiyonluğu garantilemeye hak kazandı. 

Öte yandan Adana Demirspor galibiyetinin ardından Trabzonspor Teknik Direktörü Abdullah Avcı, Süper Lig tarihinde 200 galibiyete en hızlı ulaşan dördüncü çalıştırıcı oldu.

Trabzonspor’un Adana Demirspor galibiyeti paylaşımı:

Süper Lig’de şampiyon Trabzonspor

Süper Lig’in 35. hafta maçında Fraport TAV Antalyaspor ile 2-2 berabere kalan Trabzonspor, ligin bitimine üç hafta kala şampiyonluğunu ilan etti. 38 yıl aranın ardından mutlu sona ulaşan Karadeniz temsilcisi, böylelikle tarihinin yedinci şampiyonluğunu elde etti. 

Trabzonspor taraftarları, şampiyonluk maçını şehir meydanından takip etti

Andreas Cornelius ve Anthony Nwakaeme, Trabzonspor’u şampiyonluğa taşıdı

Alexander Sörloth’un ardından Trabzonsporlu taraftarların “Kuzey’in Yeni Kralı” lakabını taktığı Andreas Cornelius, gol krallığı yarışında 15’er gollü Umut Bozok ve El Kaabi ile liderliği paylaşıyor. Cornelius, aynı zamanda bu sezon kariyer rekoruna da ulaştı. Anthony Nwakaeme ise 2021-2022 sezonuna damga vurdu. Nijeryalı yıldız, bu sezon çıktığı 32 karşılaşmada 12 gol atıp, 11 de asist yaptı. 

Trabzonspor’un devre arasında Medipol Başakşehir’den transfer ettiği Edin Visca ise bordo-mavili formayı giydiği 16 karşılaşmada toplam 10 gole katkıda bulunarak fark yarattı. 

Yazan: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.